Ugrás a tartalomhoz

A molinón: a Piramis Sportegyesület karatékái

Bereczki Roland, Kollár András és Tóth Péter a tavalyi Wadokai Karate Európa Bajnokság aranyérmesei lettek formagyakorlatban. Mindhárman a Piramis Sportegyesületben edzenek, melynek elnöke Tóth Attila.

Az 1995-ben alapított sportegyesületben óvodás kortól egészen szenior korig lehet edzeni és versenyezni.  Az egyesület karatékái rendszeresen részt vesznek a Wadokai Karate Magyar Bajnokságon, így kvalifikálhatják magukat az őszi időszakban megrendezett Európa Bajnokságra. Emellett részt vesznek kisebb-nagyobb meghívásos, hazai és nemzetközi versenyeken is. A csapat évek óta stabilan áll a stílus Magyar Bajnokság 3. helyén.

Az EB-n versenyzők öt korosztályban – U14, kadett, junior, U21 és felnőtt – indulnak, fiúk és lányok egyaránt, egyéni és csapat versenyszámokban.

Az egyesületnél jelenleg nagyon erős a lányok csapata is, különösen a 12-14 és a 16-17 éves korosztályban. Idén új csoportot indítottak óvodásokból, és ők is hamarosan elkezdik a versenyzést.

Az egyesületben három edző foglalkozik a versenyzőkkel: Tóth Attila, Tóthné Mák Ildikó és Tóth Péter, aki versenyző is egyúttal, és tagja az aranyérmes összeállításnak.

A Piramis Sportegyesület edzéseit a Rózsa utcában lévő saját termében tartja.  Ez nagy előrelépés volt az egyesület életében, ami az eredményeken is tükröződik. Sporteszközök terén is jól állnak, pályázati, önkormányzati, szülői támogatással és az adó 1%-os felajánlásokkal sikerült modern erőfejlesztő gépeket és képességfejlesztő eszközöket beszerezniük.

A Párizsban megrendezett 2017-es Európa Bajnokságon az olaszokkal döntőztek, telt ház előtt. A formagyakorlatok mindig kiemelt részei a versenyeknek, mert nagyon látványosak a versenyzők által előadott, előre koreografált harcok. Kemény küzdelem volt, végül 3:2 arányban sikerült győzni a szinte hibátlan gyakorlatukkal.

Bereczki Roland, Kollár András és Tóth Péter régóta együtt edzenek, csapatban pedig három éve versenyeznek együtt. A 2016-os EB-n is ők mutatták be a legjobb formagyakorlatot. Mindhárman egyéniben is sikeresek, de együtt is szeretnek dolgozni.

Az egyesület tervei között szerepel az idén ősszel Portugáliában megrendezett EB-n való szereplés, illetve augusztusban is rendeznek még egy nagy versenyt Angliában: a Wadokai stílus Világbajnokságot, melyen a tavalyi eredményeik alapján már egyéniben és csapatban is részt vehetnek.

A karate 2020-tól olimpiai sportág lesz, tehát már Tokióban is rendeznek karateversenyeket, de Tóth Attila elnök szerint egy olimpiára való kijutáshoz nagyon stabil anyagi hátterű klub szükséges, hiszen előtte nemzetközi pontszerzős versenyeken kellene kvalifikálni magukat. Sajnos a karatében nincsen TAO-támogatás, ami pedig nagyot lendítene a sportágon. Jelenleg szövetségi, egyesületi, önkormányzati és szülői támogatás segítségével tudnak részt venni a versenyeken.

További cikkeink a témában