Ugrás a tartalomhoz

A Dunakanyar lezárva! 

Sokak örömmel üdvözölték, amikor Fülöp Zsolt polgármester bejelentette, lezárja a Belvárost a turisták elől, különös tekintettel a húsvétra. A polgármester döntését az motiválta, „hogy a kijárási korlátozás ellenére autós turisták tömegei keresik fel hétvégenként a település belvárosát és a Duna-partot”. Ez vélhetően sokak számára megnyugtató lesz, ám nemcsak a szentendrei polgármester döntött így, a Dunakanyar és a járás számos településén hasonlóan jártak el. 

  • Pomázon sem tétlenkedett a polgármester, az április 11-től április 13-ig hatályba lépő önkormányzati rendelet szerint, Pomáz legnépszerűbb kirándulóhelyei zárva lesznek a kirándulók előtt a húsvéti ünnepek idején. Ezek a helyek: Szurdok, Kiskovácsi és Holdvilág-árok, Csikóváralja, Pankos-tető, Majdánpola, Oszoly, Dolina, Klisza, Kőhegy, Jóbarátok útja, Gyopár-forrás. A városban az ünnepek alatt csak a pomáziak vagy azok közvetlen rokonsága tartózkodhat, valamint azok, akik munkát végeznek, szolgálatot teljesítenek a településen.
  • Hasonló döntés született Pilisszentlászlón, oda is csak helyi lakosok mehetnek, a polgárőrök és a rendőrség közösen ellenőrzi az érkezőket.
  • Pilisszentkereszt is gyönyörű hely, ám itt sem kirándulhatnak azok, akiknek nincs érvényes lakcímkártyájuk. A fentieken túl a település közigazgatási területére parkolási korlátozást vezettek be.
  • Nem is beszélve Dömösről, ahol ugyan az áthaladás nem tiltott a 11-es úton, de a parkolót, valamint az összes parkolásra alkalmas területet lezárták, ideértve a Duna-partot is a hajóállomás térségében. A 11-es főútba csatlakozó utcákat szintén lezárták szalaggal és behajtani tilos táblákkal.
  • Leányfalun furcsa megoldás született, a polgármester nem akadályozza az átmenő forgalmat és a biciklisták közlekedését sem, de azt írja: „Minden ingatlantulajdonost feljogosítok a következő négy napban arra, hogy akadályozhatják a saját ingatlanjaik előtti parkolási lehetőséget az esetleges turistaforgalom elől úgy, hogy a szabad közlekedést, illetve szomszédjaik közlekedését és parkolását nem gátolhatják.” A szöveg további része itt olvasható.
  • A szigetre sem lesz könnyű kocsival menni, Kisoroszi nem csak húsvétra, hanem határozatlan időre tiltotta meg a szigetspicc megközelítését turisták számára, Szigetmonostoron az ünnep alatt közterületen tilos tartózkodni, kivéve helyieknek.

Hosszan lehetne még sorolni a helyeket, ahol jelen esetben nem látják szívesen a turistákat, se kocsival, se gyalogosan, se biciklivel. Sokan pedig megosztották azokat a szimulációkat, melyek azt mutatják meg, milyen távolságot kell tartani futás vagy bringázás közben másokkal. Ezt cáfolja most a készítője, aki részletesen elmagyarázta mi a probléma a cikkekkel. Hogy mennyire fertőzhetünk másokat a szabad levegőn, nehéz eldönteni, de arra kérünk mindenkit, maradjon otthon az ünnepek alatt is!

További cikkeink a témában