Ugrás a tartalomhoz

Vízi úton Szentendrére

Szentendrére vízi úton Budapestről turistahajóval vagy bérelt csónakkal lehet eljutni, továbbá a nyári hónapokban városunkból turistahajó jár Visegrád felé. A tömegközlekedési célú hajózás egyelőre csak álom a Dunakanyarban élők számára.

A reggeli és a délutáni csúcsforgalomban tömött HÉV-et és a sűrű forgalommal terhelt 11-es utat tehermentesíthetné, ha Szentendréről menetrendszerinti hajójárattal is el lehetne érni Budapestet. A dunai hajózás egyelőre inkább a turizmus színtere, mintsem a tömegközelekedésé. Visegrádra ugyan indul menetrendszerinti szárnyashajó járat Budapestről, de csak heti háromszor és inkább a hétvégi napokon. A Duna fővárosi szakaszán 2012 óta jár menetrend szerinti BKK hajó, amely kellemes alternatívát kínál a tömegközlekedésre, és emiatt egyre népszerűbb. Logikusnak tűnne egy Dunakanyarba tartó menetrend szerinti járat is. Megkerestük a MAHART-ot, hogy vannak e ehhez hasonló terveik, ám lapzártánkig nem válaszolták meg a kérdéseinket.

-Tahitótfalu polgármestere már régóta szorgalmazza a hajójáratot, ám egyelőre nincs rá sem szándék, sem anyagi keret. Mivel a Szentendrei-Duna nem elég mély, ezért speciális légpárnás hajót kellene forgalomba állítani – tudtuk meg Fülöp Zsolt polgármestertől, amikor a város hajózási terveiről kérdeztük.

Gyors, de drága a bérelt motorcsónak

Jelenleg naponta egy turistahajó indul Budapestről, a Vigadótól, ami délután 17 órakor indul vissza Szentendréről. Ha vízi úton szeretnénk közlekedni nemcsak hajóval, hanem motorcsónakkal is utazhatunk. Ennek a járműnek a bérlése azonban nem olcsó, abban az esetben éri meg, (és még így is drága), ha többfős társaság utazik vele Budapestre. Egy út öt utasig átlagosan 65-70 ezer forintba kerül. A motorcsónak fél óra alatt ér el a fővárosba.

Minden nap közlekedik a rév és a komp

A Szentendrei szigetre komppal és révvel lehet átjutni, melyek egész évben közlekednek Szigetmonostor és Szentendre között. Különösen híres a Pásztor-rév, amelynek fedélzetén 2016-ban a hollywoodi világsztár, Harrison Ford is utazott. A Pásztor család két hajójának története régre nyúlik vissza. Mindkettőt a horányi hajóüzemben gyártották. A régebbi hajót, a Pentelét még 1969-ben Dunapentelére, azaz Dunaújvárosba szánták, ám néhány év szolgálat után visszakerült Szentendrére. A másik kishajó a Keve az első és máig egyedüli elektromos révhajó a Dunán, 1976-ban épült. 2015-ben felújították és környezetbarát elektromos motorral szerelték fel. A Pásztor-rév, az év minden napján közlekedik, csak akkor nem üzemel, ha a vízállás túl magas, ezáltal a hajózás veszélyessé válik. Szintén az év minden napján üzemel kora reggeltől estig az autós komp, amely a Határcsárdától indul.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Árvízvédelem című bejegyzéshez

Árvízvédelem

Szentendre a 90-es években lett az árvízvédelem szempontjából önállóan védekező város, ami azt jelenti, hogy saját erőforrásaiból kell fenntartania az elsőrendű árvízvédelmi védvonalat, és árvíz esetén magát a védekezést is magának kell megszerveznie.

Kiemelt kép a Ritkították a HÉV járatait című bejegyzéshez

Ritkították a HÉV járatait

Ezentúl kevesebb HÉV szerelvény közlekedik Szentendre és a főváros között. A menetrendet azért kellett módosítani, mert nincs elegendő működőképes kocsi.

Kiemelt kép a Télen is Teátrum című bejegyzéshez

Télen is Teátrum

Idén először télen is részünk lehet Szentendrén színházi örömökben, a Szentendrei Teátrumnál ugyanis január 30-án elindult a téli évad, amely egészen március 8-ig tart.