Ugrás a tartalomhoz

Utcafórum Alsó-Pismányban

Szeptember 17-én a pismányi ABC-nél tartott lakossági fórumon az alsó-pismányi lakosokat várta Verseghi-Nagy Miklós polgármester, illetve Négyessy Katalin, a körzet önkormányzati képviselője, dr. Weszner Judit, a Városfejlesztési Iroda vezetője, Solymosi Heléna kommunikációs vezető és Nagy Attila kabinetvezető.

A lakók felvetései, kérései

Ezt a fórumot szinte teljes egészében a közlekedés témája uralta: a körzetben zajló óriási forgalom, a járdák hiánya, a megoldatlan vízelvezetés, illetve sokan panaszolták, hogy a szűk utcákban még a parkoló autók és a kerítés elé ültetett növények is nehezítik a közlekedést. Egy Egres úti lakók szerint az utcájuk túlterhelt, reggel beáll a forgalom, amin segítene, ha a Barackos utat kétirányúsítanák. Ez ellen viszont a Barackos úti lakosok tiltakoztak, mert szerintük az út, ahol buszközlekedés is van, nem bírná el a kétirányú forgalmat, és ugyanaz az autóforgalom délután előttük halad el. A biztonságosabb közlekedés érdekében kérték járdanyomvonal felfestését a Barackos út aljától a pékségig, mert a kapujukból rögtön a rendkívül forgalmas útra lépnek ki. Járdára nagy szükség lenne az Egres úton is, a Törökvölgyi utca és az óvoda közötti szakaszon.

Többek szerint az Egres út forgalmát jelentősen csökkentené, ha rásegítő kanyart alakítanának ki az Egres út 11-es úti kereszteződésben a jobbra kanyarodóknak, illetve ha az út másik vége összeköttetésben lenne a Sztaravodai úttal. Javasolták azt is, hogy az Eper utcai közlekedési lámpához kiegészítő lámpát szereljenek fel, hogy jobbra, kis ívben hosszabb időtartamban lehessen kikanyarodni.

A forgalomkorlátozás be nem tartására is többen panaszkodtak, szerintük hiába vannak kitéve a 30-as táblák, ezt sokan nem veszik figyelembe. Három helyre is kérték közlekedési tükör kihelyezését a kihajtás megkönnyítése érdekében: a Fény és Nap utca, az Egres köz és Nap utca, illetve a Törökvölgyi és Málna utcai kereszteződésekbe.

A gyalogosok, biciklisek nevében egy lakó kérte a kis patakhíd visszahelyezését a 11-es út alatt átvezető aluljárónál.

A körzetben nagyon sok helyen jelent problémát, hogy az ingatlantulajdonosok elhanyagolják a kerítés előtti növényzetet. Egy lakó szerint az önkormányzatnak kellene mindenhol visszavágnia a közlekedést zavaró növényeket, és a számlát benyújtani az érintetteknek. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Cseresznyés út felső részén, és a Vándor utcánál a kertészbrigádok a fanyesedéket, zöldhulladékot az út szélén hagyják.

A köztisztasággal kapcsolatban kérték, hogy az önkormányzat helyezzen ki szemetesedényeket az Egres úton, illetve szükség lenne a nemrégiben újjáépített híd és környékének takarítására, a növények kezelésére. A buszközlekedéssel kapcsolatban elhangzott, hogy Pismányba kisebb buszok kellenének és jóval sűrűbben, most ugyanis csak kétóránként járnak.

Válasz a felvetésekre

A polgármester elmondta, hogy az Egres út – Sztaravodai út közötti összekötő útra már elkészültek a tervek, illetve pályázatot nyújtottak be a 11-es főút és Egres út torkolatánál direkt kihajtó ág megvalósítására. Hozzátette, hogy sebességmérést kér a Barackos út elejére a rendőrségtől, illetve a közterület-felügyelők figyelmét felhívják a parkolás ellenőrzésére, és megvizsgálják a járda felfestésének a lehetőségét is.

A vízelvezetéssel kapcsolatban elmondta, hogy városunkban több utcában ugyanez a probléma. Mint mondta: „Haladunk, de nem tudunk mindent egyszerre megcsinálni, a fejlesztéseknek a forrás előteremtése szab korlátot. Tavaly 150 millió, idén 50 millió pályázati forrásból gazdálkodhat az önkormányzat, illetve ehhez jön még, amit ki tudunk gazdálkodni évről évre”.

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.