Ugrás a tartalomhoz

Szentendrén a Lengyel Függetlenségi Staféta

Az esővel dacoló lelkes megemlékezők tisztelegtek egy 1918 méteres emlékkör lefutásával szombaton a Lengyel Függetlenségi Staféta elnevezésű országos eseménysorozat szentendrei rendezvényén, melyen a lengyel függetlenség visszaszerzésének centenáriumát ünnepelték. A futókat a célban Verseghi-Nagy Miklós polgármester fogadta.

A szitáló eső sem riasztotta vissza a Lengyel Függetlenségi Staféta résztvevőit 2018. október 27-én szombaton, amikorra az országos rendezvénysorozat szentendrei eseményét meghirdették. A Staféta, melyet a lengyel függetlenség visszaszerzése (1918) évfordulója tiszteletére rendeznek meg, Derenk faluból indult, és 2018. július 29. és 2018. november 11. között összesen 23 települést (Derenk, Szögliget, Ládbesenyő, Edelény, Múcsony, Miskolc, Eger, Szolnok, Kecskemét, Békéscsaba, Szeged, Pécs, Kaposvár, Balatonboglár, Keszthely, Sárvár, Veszprém, Székesfehérvár, Tatabánya, Győr, Esztergom, Szentendre és Budapest) érintve Budapesten ér célba. Minden érintett városban szimbolikusan 1918 métert futnak le a résztvevők.

A rendezvény fővédnöke Stanisław Karczewski, a lengyel szenátus elnöke, magyarországi kezdeményezője Ewa Rónay, lengyel nemzetiségi szószóló.

A Függetlenségi Staféta szentendrei fordulóján a futók – köztük apró és nagyobbacska gyermekek – a szentendrei Pásztor révtől a Duna-parti sétányon és a Bükkös-patak melletti töltésen át haladva a SZEI-t, a Városházát, a Fő teret és a Dumtsa Jenő utcát érintve jutottak el a Péter-Pál templomig. A templom előtti téren,  II. János Pál pápa szobránál volt a célállomás és az ünnepi megemlékezés.

A futókat a templomnál Verseghi-Nagy Miklós polgármester fogadta, aki a megemlékezőket köszöntő szavai után felkötötte a város címeres szalagját a stafétabotra. A fogadtatást Papiewska – Csapó Alina, Szentendre Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese és Szarkowicz Krzysztof Grzegorz, Szentendre Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszönte meg a polgármesternek a résztvevők nevében.

 

 

További cikkeink a témában