Ugrás a tartalomhoz

Szentendre régi képeken

Gondolt egyet, majd meghívta szentendrei gyermekkori barátait, ismerőseit és elindította  Szentendre Net néven Facebook-oldalát. Azóta egyre több követője van, akik mind kíváncsian várják napról-napra, hogy Szentendre melyik arcát láthatják a régmúlt időkből. A Szentendre régi képeken online fényképalbum megálmodójával, Bindorffer Györgyivel beszélgettünk. 

Honnan jött az ötlet, hogy elindítsa ezt a Facebook oldalt? 

Sok helyi csoport volt már a Facebook-on, és nagyon vártam, hogy valaki indítson egy Szentendre régi képeken oldalt, de csak vártam és vártam. Aztán gondoltam egyet, meghívtam régi szentendrei barátaimat, ismerőseimet és körülbelül százan elindultunk.

 Minek alapján válogatja a fotókat? 

Hol ötletszerűen, hol egy-egy témához kötötten. Legutóbb a Fő teret jártuk körül. De ez csak a kezdőlap nyitóképére vonatkozik, ahova csak az admin posztolhat. A csoport tagjai bármikor feltehetnek képeket az adott – egyébként igen tág határú – tematikán belül a megadott feltöltési szabályoknak megfelelően.

 

 Honnan gyűjti a képeket? 

Van saját képeslap-gyűjteményem, részben nagyapai örökség és van egy óriási internetes képgyűjteményem is.

Közülük melyik a legemlékezetesebb fotó? 

Nincs ilyen. Legjobban azokat a képeket szeretem, amelyek a gyerekkoromat és a 11-es műút előtti Szentendrét idézik fel. Az ötvenes-hatvanas években elég lepusztult volt a város, mégis, a korosztályomnak ez Szentendre.

 

Milyen gyökerek kötik Szentendréhez?

Az őseim az 1780-as években érkeztek Bajorországból Szentendrére. A nagyapám, Bindorfer Ferenc, ’Bindi’, kedvelt alakja volt a Régi Művésztelepnek, festők és szobrászok is megörökítették alakját. Szüleim egész életükben a városban tanítottak. Én is ide jártam iskolába, a város minden zegét-zugát ismertem.

Követőitől milyen visszajelzéseket szokott kapni?

Inkább a csoporttagok visszajelzései érdekesek. Egy-egy kép elindít egy emlékezéshullámot, felismerik gyerekkori önmagukat, vagy a szüleiket, nagyszüleiket, régi házukat.  A hozzászólások által az emlékek közössé válnak – így alakul ki a közösség.  De kerestünk már együtt kutakat, lebontott házakat, kiderítettük, hogy miért Várdomb a Templomdomb, megismertük egy-egy ház, emlékmű, építmény történetét.

 

 

A csoport baráti társaságként indult, ezért is Bindorffer Györgyi mindig arra törekedett és törekszik most is, hogy ez a jó hangulat megmaradjon. Sok szentendrei, közöttük sok fiatal tagja van az online fényképalbumnak. Sőt! A környező településekről, Budapestről és külföldről is vannak már tagok. Az alapító arra kér mindenkit, a későbbi félreértések elkerülése érdekében, hogy két kérdés megválaszolása és az időközben, a létszámgyarapodás miatt megszületett szabályzat elfogadása után kérje csak belépését a csoportba, aminek egyébként bárki tagja lehet. 

 

Vízer Helga

Megjelent a Szentendre és Vidéke 2021/12. számában.

További cikkeink a témában