Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten?

Szembenézés a múlttal

Programajánló augusztus 29-től szeptember 4-ig

Az ősz kezdetét jelzi, hogy ezen a héten már több visszapillantó, befelé forduló program közül választhatunk, és sokkal kevesebb a szabadtéri előadás közül. De még most is találhatunk olyan koncerteket a Duna-parton, ahol az utolsó kellemes nyárestéket eltölthetjük, és kirándulhatunk az erdő hűvösében

Flamm Ferenc kiállítása

Megnyílik Flamm Ferenc 1946-ban született festő, grafikus kiállítása a szentendrei Zsidóházban Báál Sém Tov legendája címmel. A művész szüleit Raoul Wallenberg mentette meg a deportálástól, amiről ő már egész fiatalon tudomást szerzett, és talán ennek is köszönhető, hogy 1976-ban Svédországba emigrált. Szülei halála után, a hagyatékból ő kapta meg nagyapja kipáját, imakönyvét, édesanyja sárga csillagát és több zsidó vonatkozású dokumentumot. Ezek ébresztették fel benne zsidó identitását, és elhatározta, hogy művészetében is megörökíti ezt az „új életérzést”. A szentendrei kiállítás, melyet maga a művész nyit meg, erről is mesél majd. A megnyitó után, 19:00-tól, a szlovákiai Mojse Band trió zenél.

Időpont: 2022. augusztus 31. 18:00

Helyszín: Szentendrei Zsidóház, Cháj Galéria, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 6.

 

Az átok feloldása

Önismereti foglalkozás invitál bennünket a Nagy Luca meseterapeuta, aki az érdeklődőkkel az átok feloldásának kérdéseit járhatjuk majd körül. Az apropót ehhez Vas István. Az idő metszeteiben című kiállítása adja. Verseiben többször foglalkozott az idő kérdéseivel, hogyan kapcsolódunk a múltunkhoz, és ahhoz az örökséghez, amit mi is magunkban hordozunk. A szervezők szerint a belső út, nem lesz könnyű, de mindenképpen felszabadító.  Bátorságra lesz szüksége annak, aki Vas István gondolatába karolva betér a mese kínálta “szabadulószobába”.

Helyszín: MűvészetMalom, Szentendre, Bogdányi út 32.

Időpont: 2022. szeptember 3. 17h

 

Dokumentumfilm a Balaton Együttesről

A nyolcvanas évek első fele sajátos időszak volt a magyar kultúrtörténetben. Olyan alternatív underground együttesek alakultak, akikről a rendszer maga sem tudta eldönteni, hogy tiltsa vagy eltűrje őket. Víg Mihály ebben az időszakban alapította barátaival a Balaton Együttest. A dokumentumfilmben ő vall akkori emlékeiről, a korszak alakjairól, többek olyan meghatározó emberekről, mint Tarr Béla, Bódy János, Xantus János, Méhes Marietta. Aki kíváncsi ennek a kornak a légkörére, vagy szeretne visszatekinteni rá, mindenképpen nézze meg a premier-előadást Szentendrén.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Időpont: 2022. szeptember 3. 16.15h

 

Drums koncert

Kép forrása: Kacsakő Bistro Facebook oldala

A szentendrei kötődési csapat rendes évi egyszeri fellépése. A zenekar a 90-es évek szubkultúrájából nőtt ki, rendszeresen játszottak a „Tilos az Á”-ban, az Egyetemi Színpadon, a Hold-ban és a Szentendrei Dalmát Pincében. Innen vezette az út a Sziget Nagyszínpadára, klubokba és fesztiválokra országszerte. Több turnén vettek részt külföldön. Kicsit visszarepítenek az időben, és még velük élvezhetjük az utolsó nyári napsugarakat.

Helyszín: Kacsakő Bisztró

Időpont: 2022. szeptember 3. 19h

 

Művészékszerek

Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond

Idén negyedik alkalommal nyílik meg a szentendrei ÚjMűhely Galériában az immár hagyománynak számító kortárs ékszereket és képzőművészeti alkotásokat bemutató kiállítás. A tárlaton láthatunk különös ékszereket, vizuális naplókat, amelyek az emlékezés eszközei, illetve építési makettek kicsinyített, ékszerbe lényegített másait, amelyek az egyéni és szociális harmónia és az épített környezet közötti összefüggésekre, illetve az egyéni és közösségi igényekre, felelősségre reflektálnak. A kiállítás kurátora, Raskó Mária ékszertervező szerint, a szubjektív válogatásban szereplő alkotásokon keresztül lehetőségünk van megtapasztalni az otthon és az elvágyódás, az egyén és a közösség, az emberi lélek és a környezet viszonyának együttállásait és feszültségeit.

Helyszín: ÚjMűhely Galéria, Szentendre, Fő tér 20.

Időpont: 2022. szeptember 10-ig

 

Gombatúra a Rengetegben

Fotó: pexels.com

A túrát Nagy Bendegúz gombaszakellenőr vezeti, aki a résztvevők minden kérdésére válaszol az út során. Finom recept-ötleteket is ad az erdei gombák elkészítéséhez. A túrára jöhetnek gyerekek és kutyák is. A jegy ára 2500 forint, amelyet a helyszínen lehet kifizetni.

Helyszín: Dömörkapu-Rengeteg büfé

Időpont: 2022. szeptember 4. 10h, gyülekező 9-től

 

Kiemelt kép: MANK/Csákvári Zsigmond

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.