Ugrás a tartalomhoz

Segítség a helyi dalmátoknak

A dalmátoknak fél évezrednél is régebbi hagyománya van a szervezett közösségi gondoskodásnak. Az 1348-as nagy pestisjárvány kitörése után jöttek létre első segítő szervezeteik, a testvériségek: a bratstvo-k vagy bratovstine-k (latinul Fraternitas, confraternitas op. Fratiglia, Scuola-k). Idővel e testvériségek tevékenysége – különösen a szegényekről, a betegekről való gondoskodás emlékük megőrzése  révén – nagy népszerűségre tettek szert, és a középkor végére szervezeteik behálózták egész Dalmáciát és Itáliát. E tradíció folytatója volt a nyolcvanas évekig a városban működő szentendrei Dalmatin Brat is, amely szellemi örökségének a Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzat is folytatója kíván lenni.

Látva és tapasztalva a koronavírus okozta helyzetet, Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata a dalmát bratovstine hagyományait folytatva, a napokban kisebb segélycsomagot juttat el idős, kevésbé tehetős dalmát társainak. A csomagban, amelyet a városi segítő szolgálat visz majd ki nemzetiségi társainknak, rövid biztató levél kíséretében védőmaszkot, gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt, vitamin pótlására gyümölcslevet, mézet stb., és a dalmátokra való emlékeztetőként bagócát, slanutkát, magyarul csicseriborsókonzervet is tartalmaz a csomag.

Mert különösen fájón nehéz a karantén azoknak az idős embereknek, akik egyedül élnek, és most rokonaik, gyermekeik, unokáik sem tudják meglátogatni és segíteni őket. Mivel az utcára sem ajánlatos kimenniük, és még az istentiszteletek is online történnek, elzáródtak előlük az emberi kapcsolatok, és számukra még a közösségi média nyújtotta kapcsolati lehetőség sem adhat segítséget, mert sokuknak nincs számítógépük és okostelefonjuk, vagy már nem tudták megtanulni használatát.

Az emberi kapcsolatok, a napi társas érintkezés hiánya nem csak hangulatunkat rontja, de mentális és a fizikai egészségünkre is káros. Mert a magány káros is lehet, levertséget, depressziót és stresszt is okozhat. Ezért azt gondoltuk azt, hogy egy kis csomag praktikus dolgokkal való kedveskedés talán nem csak a szűkösséget enyhítheti, de lelkiekben is segíthet elviselni a bezártságot idős társainknak.

A karantén elviseléséhez sok türelmet kívánunk! Želimo mu dobro zdravlje i puno sreće!

Szentendre Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzatdalmátok

További cikkeink a témában