Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Programajánló november 7-13.

A mulatságok hete

Ez a hét a Márton-nap jegyében telik, amely a régi paraszti hagyományban határnap volt, ilyenkor hajtották be télire az állatokat, ekkor lehetett először hízott libát vágni, ezután kezdődött a karácsony előtti negyven napos böjt. Ez azt is jelentette, hogy ilyenkor lehetett utoljára lakomázni, mulatságba menni. Márton napon még dolgozni sem volt szabad, vagyis mindenkit várt a tánc, a zene, és rengeteg finom, Márton-napi étel. Úgy tartották: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

Sokféle rendezvénnyel várja az érdeklődőket a hétvégén a Skanzen. Lesznek bor – és ételkóstolók, őszi csemegék, lekvárok és mézek, kézműves termékek, lesz őszbúcsúztató táncház, elmélkedés a nyelv és a bor összefüggéseiről, borfilozófia Hamvas Béla nyomán. A gyerekeknek mesemondás, elhangzik természetesen Szent Márton története is, kézműves foglalkozások és még sok más érdekesség.

Helyszín: Szentendre: Sztaravodai út. 75.

Időpont: 2022. november 12-13. 9-18 óráig

 

Az éjszaka csodái – a Borbély Műhely lemezbemutató koncertje

Különleges eseményre készül Borbély Mihály jazz quartetje, új lemezük anyagát mutatják be a szokásos keddi jazzklubban, ami kivételesen a hónap nem az első, hanem a mostani kedden lesz. A lemez különlegessége, hogy sokkal nagyobb tér maradt az improvizációra. Az alkotó, Borbély Mihály ugyanis bízott abban, hogy jól összeszokott alkotóközösségük termékenyítő módon alakítja majd a zenei folyamatokat.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Dunakorzó 18.

Időpont: 2022. november 8. 19.30

 

Aknay János Krisztusai – könyvbemutató Esztergomban

A szentendrei művész most könyvben is összegyűjtött alkotásain a hit Jézusa kettős, emberi és isteni természetében lép elénk, ugyanakkor megjelenik a történeti Jézus is, akinek valós személyiségjegyeit a festőművész bátran kutatja, az embert, sőt, a szenvedő embert mutatva meg. A könyvet Nátyi Róbert művészettörténész ismerteti majd.

Helyszín: Esztergom, Szent István tér 10.

Időpont: 2022. november 9. 15h

 

Válság hatása a családokra – TESZ Közéleti Klub

A héten is lesz közéleti klub, amelynek fontos témája lesz, méghozzá az, hogyan érinti a szentendrei gyermekeket, családokat, időseket a már nagyrészt lezajlott covid-járvány, és mi érzékelhető a kirobbant inflációs és energiaválság hatásaiból? Hogyan működnek ilyen körülmények között, milyen kihívásokkal szembesülnek és milyen eredményeket érnek el a szentendrei intézmények? A Kerekasztal beszélgetés résztvevői: A Szentendrei Városi Óvodák vezetője: Hajnal Szilvia, A Dunakanyari Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője: Dr. Mazán Katalin, A Szentendrei Gondozási Központ vezetője: Kecskésné Sipos Andrea, Az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumi elnöke: Gerőcs Katalin lesznek. A beszélgetést Lang András képviselő vezeti majd. Az esemény ingyenes, a korlátozott férőhelyszám miatt azonban a részvételi szándékot jelezzék az info@tesz2000.hu e-mail címen.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Dunakorzó 25.

Időpont:2022. november 9. 18.30h

 

Szerb táncház Budakalászon

Minden táncos lábú érdeklődőt szeretettel vár a Rozmaring Szerb Táncegyüttes csütörtökön Budakalászon. A talpalávalót a Ruzamrin Folkestarts húzza  majd. Az esemény kiváló lehetőség arra, hogy megismerkedjünk az autentikus helyi szerb népzenével és tánccal, és közben valóban kikapcsolódjunk.

Helyszín, Budakalász, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Szentendrei út 9.

Időpont: 2022, november 10. 19h.

 

Slam Poetry Verseny

A Slam Poetry Szentendre következő SLAM VERSENYE-n bárki a színpadra léphet, és bármilyen műfajú saját alkotását előadhatja, hogy a műfaj szerelmesei, igazi kortárs kulturális élményben részesülhessenek. A színpadra szánt szöveg a verseny szabályai szerint azonban kizárólag saját alkotás lehet. Tartalmi megkötés nincs, a témaválasztás szabad. Kelléket használni tilos, kivéve a papírt vagy a telefont, amelyről a felolvasás történik. A versenyre bárki jelentkezhet egyénileg vagy csoportosan ezen a linken:  https://www.facebook.com/slampoetryszentendre

Helyszín: Barlang, Szentendre, Dunakorzó 18.

Időpont: 2022. november 12. 18h.

 

Kiemelt kép: skanzen.hu

További cikkeink a témában