Ugrás a tartalomhoz

Hova menjünk a héten? – március 7-13.

Heti programajánlónkban változatos események közül válogathatnak olvasóink. Ezen a héten látogathatnak sokszínű koncertekre, kézműves workshopokra, de vezetett túrákra is, ahol megismerkedhetnek a kora-tavaszi természettel.

 Március 8. kedden 19:00 órakor a Citeralter Klub visszatér a Barlangba (Dunakorzó 18.), a Cinka Trió vendégszereplésével. A Citera Jazzklub utódjának házigazdája Dömény Krisztián citeraművész. A Cinka Trió tagjai három lelkes zeneakadémista lány, akik a magyar népzene mellett saját dalokat írnak, kreatívan és különlegesen hangszerelnek.

Március 11. pénteken 20:00 órától két rockzenekar, a Rollingram és az Appa+cs zenélnek ugyanitt. A Rollingram Szentendrén alakult 2018-ban. Stílusukat tekintve a rock&rolltól kezdve a hard rockon át a heavy metalig tartó skálán mozognak, játszanak saját számokat, de feldolgozásokat is. A Pilisszentlászlón 2011-ben alakult Appa+cs klasszikus rock-feldolgozásokkal készül.

A Rollingram és Appa+cs zenekarok (Forrás: Barlang Facebook)

Március 12. szombaton 18:00 órakor Görög táncház várja a táncolni vágyókat az Akropolis Compania zenekarral.

A színház szerelmesei március 12. szombaton 15:00 és 18:00 órai kezdéssel, valamint március 13. vasárnap 15:00 órától tekinthetik meg Karinthy Ferenc Dunakanyar című darabját a Szamos Múzeum Klimt-termében (Dumtsa Jenő utca 14). A keserédes egyfelvonásos több színészgenerációnak adott pazar lehetőséget a megmutatkozásra. Lehet-e egyszeriben közünk egy ismeretlenhez egy véletlen találkozás során? Karinthy Ferenc figuráit a magány űzi, akik bátortalan, vagy éppen meghökkentő lépéseket tesznek egy vadidegen felé.

 Az ÚjMűhely Galériában (Fő tér 20.) február 23. és március 19. között megtekinthető Oberfrank Luca egyéni kiállítása. Az alkotások egy része vallásos témákból merítkezik, a művek másik csoportjában pedig a művész a saját szülésélményét dolgozza fel.

A Ferenczy Múzeumban (Kossuth Lajos utca 5.) február 25. és május 29. között a kortárs hazai üvegművészet erős középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész, Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes mutatja be munkáit Üveg hat főre címen.

Bácsi Róbert László képei a Photolab kiállítótérben (Forrás: muzeumicentrum.hu)

A Vajda Múzeumban (Hunyadi utca 1.) február 12. és március 27. között látogatható a Photolab: A szabadság gesztusai című kiállítás. A februárban nyíló, a fotóművészetnek dedikált kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokat mutat be, a fotózás élvonalába tartozó alkotók hosszútávú projektjeiből válogatva. Az első kiállító Bácsi Róbert László dokumentarista fotográfus, akinek egyéni tárlatán öt hosszútávú fotósorozat kerül fókuszba, melyek az egyéni vagy kollektív szabadság megélésének témája köré rendeződnek.

A Czóbel Múzeumban (Templom tér 1.) március 13. vasárnap 16:00 órától kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Két Paletta: Modok Mária és Czóbel Béla kiállításon. Megtekinthetőek emellett a Kmetty Múzeum (Fő tér 21.) és a Kovács Margit kerámiamúzeum (Vastagh György utca 1.) állandó kiállításai.

A Czóbel Múzeum az irodalomkedvelők számára is érdekes programokat tartogat: március 12. szombat 18:00 órától Szilágyi Júlia irodalomtörténész beszélget Lukács Flóra és Kőrizs Imre költőkkel a Keresztrím-sorozat keretében.

A P’Art Moziban (Dunakorzó 25.) március 9. szerda 18:00 órai kezdéssel tekinthető meg a Nomádok földje című film (rendező: Chloé Zhao). Az egyetlen cég által ellátott nevadai kisváros gazdasági összeomlását követően Fern (Frances McDormand) mindent bepakol furgonjába és elindul, hogy modern nomádként a hagyományos társadalmon kívüli életet folytasson. A film igazi nomádokat vonultat fel Fern társaiként. A nézők ezt követően pódiumbeszélgetésen vehetnek részt Bácsi Róbert László fotóművésszel a Photolab kiállítótér A szabadság gesztusai című kiállításához kapcsolódva. A beszélgetést vezeti: Kopin Katalin művészettörténész.

Nomádok földje (Forrás: IMDB)

További vetítések:

március 9. szerda

16:00 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

március 10. csütörtök

15:45 Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő 122’ (feliratos)

18:00 Halál a Níluson 127’ (feliratos)

20:15 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

március 11. péntek

16:00 Menekülés 89’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

17:45 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

19:30 Batman 176’ (feliratos)

március 12. szombat

14:00 Pirula Panda 100’ (szinkronizált)

15:45 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

17:30 C’mon, c’mon – Az élet megy tovább  109’ (feliratos)(premier előt)

19:30 Batman 176’ (feliratos)

március 13. vasárnap

16:00 Pirula Panda 100’ (szinkronizált)

17:45 Rémálmok sikátora 150’ (feliratos) 4 Oscar-díj jelölés

20:30 Menekülés 89’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

 A Hamvas Béla Könyvtárban (Pátriárka utca 7.) március 9. szerda 17:00 órától Zichó Viktor kalandfotós tart előadást Csoma útján két keréken címmel. „Már az Ararát Expedíció végén fontolgattam valami újabb ázsiai expedíciót. Miután elolvastam Kőrösi Csoma Sándor útinaplóját, tudtam, hogy ezt az utat egyszer nekem is be kell járnom. 1819-ben indult útjára a nyelvkutató, talán egy 200 éves emléktúra jó alkalom lehet erre – gondoltam még vagy 4 éve”, írja utazásáról.

Zichó Viktor előadása (Forrás: hbpmk.hu)

A RegenTag Műhelygalériában (Kucsera Ferenc utca 2.) előzetes bejelentkezéssel látogatható a heti rendszerességű Nyitott Műhely pénteken 14:00-15:00 és 15:00-16:00 óra között, valamint a Közösségi agyagozás pénteken 16:00-19:00 óra között. Szombaton 10:00 órától a FestEndre tájkép- és csendéletfestő kurzuson vehetnek részt az érdeklődők, 15:00-17:00 óra között pedig Bojtor Verabella festőművész látogat a Galériába egy workshopra, melynek keretében a látogatók megvalósíthatják, megfesthetik saját elképzeléseiket. Vasárnap 14:00 órától Hétvégi elmélyülésen vehetnek részt az érdeklődők Varga Tímea keramikusművész vezetésével.

A Newsee Store-ban (Alkotmány utca 3.) hétfőnként 16:00 órától rajz-festés-grafika kurzuson vehetnek részt művészi érdeklődésű olvasóink Zarubay Bence vezetésével. Keddenként 16:00 órától 8-12 éveseknek szóló kreatív szakkörnek ad otthont a közösségi tér Kyrú vezetésével, szerdánként 16:00 órától pedig a kerámiaművészet iránt érdeklődők próbálhatják ki magukat. Minden hónap második szerdáján, így március 9-én 18:00 órakor a Kötetlen Könyvklub találkozik ugyanitt. Március 11. pénteken 17:00 órától teaceremónián vehetnek részt az érdeklődők Bokor Krisztián vezetésével, március 12. szombaton 10:30-tól pedig mate-teát kóstolhatnak Balázs Gáborral.

Kora tavaszi gólyahír (Forrás: dunaipoly.hu)

Március a barlangok hónapja, olvashatjuk a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján. Ebből az alkalomból a látogatók egész márciusban minden hétköznap kedvezményes jeggyel vehetnek részt az alaptúrákon a Mátyás-hegyi és a Szemlő-hegyi barlangokban. A Szemlő-hegyi barlangban emellett minden pénteken 15:00 órától különleges „felfedező túrákkal” várja a természetjárókat. Március 12. szombaton 10:00 és 14:00 órától könnyű sétán vehetnek részt az érdeklődők a Jókai-kertben Budapesten, ahol megismerkedhetnek a Jókai-család és a kert történetével, valamint megtekinthetik a több száz példányt számláló Madárkiállítást. Ugyanezen a napon Dinnyésen 9:00-kor indul könnyebb túra, mely a Velencei-tó madárvilágán keresztül Herman Ottó ornitológus-polihisztor munkásságát mutatja be a kirándulóknak. A kalandvágyóbbak szintén szombaton 10:00-től gumicsizmás túrán vehetnek részt Ócsán, ahol megismerkedhetnek a háborítatlan láperdőkkel. Aznap a budapesti Sas-hegyen 10:30-kor indul könnyű séta a helyi tanösvényen, ahol a tavaszi növény- és állatvilággal ismerkedhetnek a sétálók. További információ és előzetes bejelentkezés a www.dunaipoly.hu oldalon.

 

Borítókép: Madarak a Velencei-tóban

Forrás: dunaipoly.hu

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló július 18-24-ig című bejegyzéshez

Programajánló július 18-24-ig

A kánikulában este kezdődik az élet, nyáresti koncertek, kertmozi, vagy a kiállítótermek hűvöse vár ezen a héten Szentendrén.