Ugrás a tartalomhoz

Programajánló december 5-12-ig

Nem csak cukrot, diót, mogyorót tartogat nekünk ez a hét a Mikulástól, hanem a programok széles választékát is. Érdemes ellátogatni a moziba, ahol a legfrissebb filmkínálattal találkozhatunk!

Mikulás a Gyermekkönyvtárban

A korábbi évek hagyományait újraélesztve újra találkozhatnak a Mikulással a Gyermekkönyvtárban, sőt tőle kölcsönözhetnek könyveket ezen a különleges napon.

Helyszín: HBPMK, Gyermekkönyvtár, Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2023. december 5. 16.00-17.00

Adventi koncert a Jazz Klubban

A házigazda zenekar a téli hangulat és az adventi várakozás által ihletett dallamok mentén indul kalandos téli utazásra, amelyre szeretettel invitálja törzsközönségét és újabb hallgatóit egyaránt. Elcsépelt, giccses dalok kizárva, elvégre nem áruházban vagy karácsonyi vásári forgatagban vagyunk, épp ellenkezőleg: az adventi várakozás igazi értelmét, csendjét és lenyugvását, s az előttünk álló örömhír emelkedettségét, megelevenítő ígéretét tolmácsolják muzsikájukkal.

Helyszín: Barlang, Szentendre, Duna korzó 18.

Időpont: 2023. december 5. 19.30

40 éve jubileumi koncert

Idén 40 éves a Szentendre Táncegyüttes, ebből az alkalomból várják szeretettel a táncot és a Szentendre Táncegyüttest szerető kedves érdeklődőket jubileumi gálaműsorukra, amelyet 9-én és 10-én is előadnak.

Helyszín: HBPMK, színházterem, Szentendre, Pátriárka u. 7

Időpont: 2023. december 9. 18.00 és december 10. 18.00

Grecsó Krisztián – könyvbemutató

„Ő hazatalált, te hazaértél. Idén legyen ez a karácsony.”
Grecsó Krisztián a Lányos apa című könyvét mutatja be ezen az estén. Lányos és fiús anyák és apák, meg a gyermektelenek történeteiről mesél majd, mosoly, jó szó, remek történetek várhatók.

Helyszín: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár, olvasóterem, 2000 Szentendre, Pátriárka u. 7.

Időpont: 2023. december 6. szerda 18:00

Jéghideg – vetítés és filmklub

A lányát egyedül nevelő Odinn több évtizedes halálesetek ügyében nyomoz egy fiatalkorúaknak fenntartott nevelőintézetben. A férfi a megoldatlan ügy kapcsán egyre több új részletre bukkan rá. Hamarosan gyanakodni kezd, hogy a múltbeli gyilkosságok összefüggésben lehetnek volt felesége rejtélyes öngyilkosságával. Ráadásul lánya is egyre furcsábban viselkedik, ahogy egyre közelebb kerül az igazsághoz.

A Jéghideg írója Yrsa Sigurdardottir világhírű bestsellerszerző, akinek regényei Magyarországon is megjelentek és sikert arattak. A Jéghideg is egy bestseller adaptációja. A thriller a skandináv bűnügyi irodalom legjobb hagyományait követi sötét tónusú történetével.

A vetítés után Tanner Gábor filmesztétával beszélgethetnek a Lélekmozi Filmklubban az alkotásról.

Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 22.

Időpont: 2023. december 7. 18.00

Szenior csütörtök

Minden hónap első csütörtökjén ismét útnak indulnak a szenior korosztálynak szánt délelőtti tárlatvezetések, ahová az idősebb generáció képviselőit várják. Ezúttal Vajda Lajos Szentendréje – Vajda motívumvilágának nyomában című kiállításon Szabó Noémi kurátor tart majd tárlatvezetést. Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern képzőművészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A város jellegzetes motívumai, építészeti és természeti öröksége, rejtett kincsei és különleges atmoszférája megtermékenyítően hatott Vajda progresszív művészeti szemléletére. A Vajda Szentendréje című kiállítás, az elmúlt évek kutatásainak eredményeit is bemutatva, a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét.
Kiállító művészek: Vajda Lajos, Aknay János, Balogh László, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Deim Pál, Korniss Dezső, Matyófalvi Gábor, ef Zámbó István.

Helyszín: Vajda Múzeum, Szentendre, Hunyadi u. 1.

Időpont: 2023. december 7. 11.00

Rakovszky Zsuzsa irodalmi délutánja

Rakovszky Zsuzsa idén két erős kötettel jelentkezett. „Az idők jelei” regénye a középkori Münster városának vallási háborúban embertelenné torzult féktelenségét, a hatalom mániákusait, az emberi kiszolgáltatottság megannyi módozatát mutatja be a történelmi valóság kijózanító kulisszái előtt.
A „Vita élő időben” verseskötetben személyes terekbe húzódva vagy vizuális élmények (festmények) hatása alatt köröz az egyre plasztikusabban megmutatkozó metafizikai tapasztalatban: „ez a világ nem lelkünkre szabott”. Az Ünnep előtt – Ünnep után est az írót, költőt kérdezi, faggatja az ádventi várakozásban a múlt, jelen, jövő szorításáról, miközben prózai részletek, versek hangzanak el, és ihlető festményeket idézünk fel. Moderál: Szilágyi Zsófia, Felolvas: Mészáros Blanka színésznő

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth u. 5.

Időpont: 2023. december 10. 15.00

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.