Ugrás a tartalomhoz

Szentendre és Vidéke élővilága képekben

Pezsgő élet erdőn-mezőn – 5. rész

Az erdőkön-mezőkön továbbra is pezseg az élet, rengeteg minden történik a határban. Terítékre kerültek a rendellenes agancsú, koros őzbakok. Gyönyörűszép virágos kaszálókat, legelőket a vad továbbra is rendszeres látogatja, és miután megvolt a reggeli tápanyagbevitel, nyugodtan lefekszik és kérődzik. A szarvasok is a tágasabb területeket látogatják. A vadmalacaink pedig „kamaszodnak”. Vágják a lucernát, a legtöbb helyen kikelt a napraforgó és a kukorica.

A tavaszi őzbakvadászatok idénye lejárt, már nem a bakoké a főszerep, hanem sokkal inkább a most ellő sutáké. A suta az ellést megelőzően egy hónappal kiválasztja az ellőhelyét, ahol mintegy kilenc és fél, tíz hónap vemhesség után világra hozhatja a gidáit. Az megszületett gidák száma átlában 1-3 között alakul, de a leggyakoribb az ikerellés, és egyben a legszerencsésebb is.

fotó: Farkas Kornél

Erdei élőhelyen magasabb, míg mezőgazdasági élőhelyen magasabb az utódszám. Ez a suta korától, de legfőképpen a kondíciójától függ. A gidák az életük első három hetét a földön fekve töltik, és az anyjuk csak szoptatáskor keresi fel őket. A suták szoptatási ideje általában négy hónap.

Hamarosan barnás színben pompáznak a búzatáblák | fotó: Farkas Kornél

A gyógynövények még javában virágoznak, és az őzek nagyon tudatosan ki is választják, hogy melyik növény nyújtja a problémáikra a legjobb megoldást. Például az erősen vérző sebeiket az őzek cickafarkfűvel orvosolják, de moha gyógyhatásával is pontosan tisztában vannak. A sérült őzek igyekeznek mohaágyakra feküdni, mivel a moha csíraölő baktériumokat tartalmaz, amelyek távol tartják a sérüléstől a kórokozókat. Emiatt is szokták mondani, hogy az őz az „erdő arisztokratája”.

Sutagida a kukoricában | fotó: Farkas Kornél

Azonban a nyár bekövetkeztével, a rügyfakadás beindulásával együtt az erdészetben és a mezőgazdaságban okozott vadkár is megjelenik. Az őzek nyáron csaknem minden lombos fa hajtását és levelét fogyasztják. Ezt hívjuk rágáskárnak. Azonban az üzekedéssel együtt a törési kár is egyre gyakoribb lesz, de erről majd később fogok írni…

A suta dézsmálja a búzát | fotó: Farkas Kornél

Szarvasaink agancsa egyre szebben formálódik. A barkás (ez egy vérerekben gazdag háncsréteg) agancsukkal óvatosan járják az erdőt, igyekeznek a vadföldek, tágasabb, nyílt terep felé venni az irányt. Naponta majdnem 2 centimétert nő az agancsuk, így hamarosan a koronaágak is megjelennek majd a bikáinkon.

Sutagida a kukoricában | fotó: Farkas Kornél

Nyáron a szarvas nem is mozog olyan sokat, mivel a föld felszínétől a majdnem 3 méter magas hajtásokig minden a táplálék kategóriájába tartozik számára.
Vaddisznóinknak most kicsit sem ilyen izgalmas az életük, ráérősen legelészgetnek. Az eddig kis cuki malacok fehér csíkjai eltűnnek, és egyre inkább igazi „vaddisznós” barna színezetük lesz.

fotó: Farkas Kornél

A lucernákat már nagyrészt levágták. Általában ez május közepe-vége felé megtörténik, mert a virágok kinyílása előtt, ún. zöldbimbós állapotban kell levágni a lucernát. Nemcsak növény, hanem vadvédelmi szempontból is érdemes szegélyeket hagyni, ami által a vadkár is csökken. A lucerna egyébként kiváló vadtakarmány. Kivétel nélkül az összes vadfajunk szereti, és kora tavasztól egészen a tél beálltáig fogyasztja azt.

Farkas Kornél vagyok, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium nyolcadikos tanulója, 14 éves elhivatott vad-és természetfotós. Küldetésem közelebb hozni az embereket a természet titkos pillanataihoz a fotóim segítségével. Ezentúl kéthetente olvashatnak tőlem cikkeket a természet rejtett történéseiről. Lesz szó az őzek párharcairól, párzási időszakukról, hogyan készülnek fel a télre, hogyan tudjuk megkülönböztetni a sutagidát a bakgidától, a dámszarvasok érdekes táplálkozási szokásaikról, és rengeteg más érdekes témáról.

A sorozat korábbi részeit itt tudja elolvasni!

Szöveg és kiemelt kép: Farkas Kornél

További cikkeink a témában