Ugrás a tartalomhoz

Pályaavatás olimpiai bajnokkal

Megépült a 104×52 méteres műfüves labdarúgópálya a Kőzúzó utcai sporttelepen a kiszolgáló területekkel és eszközökkel (a pályát körülvevő járda, cserepadok, labdafogóháló, labdarúgó kapuk, szögletzászló), melynek ünnepélyes átadására egy sportnap keretében került sor október 11-én. Az eseményen részt vett Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Dunai II Antal olimpiai bajnok labdarúgó, edző is. 

Sikeres pályázat

A Kőzúzó utcai sportpályát működtető, az önkormányzattal bérleti jogviszonyban lévő Dunakanyar Sportegyesület nagyszabású sportfejlesztési programot készített, melynek megvalósítása érdekében pályázatot nyújtott be az MLSZ TAO-programjához. A pályázat sikeres volt, ami lehetővé tette a 106,73 millió Ft összöltségű beruházást. Az önkormányzat, mint tulajdonosi joggyakorló, a 77,87 millió Ft összegű TAO-támogatáshoz az önrész átvállalásával, 28,8 millió Ft-tal járult hozzá.

A pálya megépülésével lehetőség nyílik a labdarúgócsapatok téli edzéseinek megtartására, illetve az edzések mennyiségnek növelésére, melynek köszönhetően még több szentendrei és Szentendre körzetében élő gyermeknek tud a sportegyesület színvonalas edzéshelyszínt biztosítani. Jelenleg a telepen 200 utánpótlás korú labdarúgó focizik az egyesület színeiben.

A fejlesztéssel teljesültek a Bozsik-program előírásai, így a Dunakanyar SE mint ‘B kategóriás egyesület, kiemelt regionális központ feladatokat láthat el. (Hazánkban összesen 64 ilyen egyesület működik.)

Pályaavatás

A műfüves pálya avatását egy őszi sportnap keretében tartották, ahol a gyerekek nagy számban jelentek meg edzőikkel együtt. A kis focistákat elsőként Batári Csaba köszöntötte a sportegyesület részéről, és bemutatta a meghívott vendéget, Duna Antalt, aki korábban az ő edzője volt, és aki fantasztikus teljesítményével – olimpia bajnok, olimpiai ezüstérmes, többszörös magyar bajnok az Újpesti Dózsával, háromszoros magyar gólkirály, egyszer megnyerte az európai ezüst- és egyszer a bronzcipőt – Zidane, Messi, Ronaldo szintű játékos volt a ’60-’70-es években.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester pár szóval vázolta az utóbbi évek városi sportfejlesztéseit, melyek a lakossági igények alapján történtek, és sok örömet, egészséget kívánt a gyerekeknek az új létesítmény használatához.

Dunai II Antal kérte a gyerekeket, hogy becsüljék meg a pályát, és elmondta, hogy az ő gyerekkorában, falusi lévén, a libalegelőn és az utcák dimbes-dombos, köves talaján gyakoroltak. Elmesélte, hogy válogatott játékos korában Afrikában és Dél-Amerikában játszották a téli felkészülési mérkőzéseket, ahol minden csapatnak ötösöket rúgtak. Ma már sehol nincs könnyű meccs. A labdarúgás az egész világon népszerű sport, mindenki ki akar tűnni, ezért azt tanácsolta a gyerekeknek, hogy ha el akarnak érni valamit, akkor szakítsanak időt a gyakorlásra, mert az odaadás, a szorgalom, az alázat és tehetség nélkülözhetetlen az eredményekhez. „Nagyszerű lenne, ha a focit meg lehetne tanítani, de ez nem olyan, mint az ABC, erre születni kell. Nem lehet megtanulni azt, amit Puskás, Albert vagy Bene Ferenc tudott”.

Végül mindenki örömére bemutatta a híres Dunai II cselt, s ezzel el is kezdődött a foci a nemrégiben elkészült műfüves pályán.

Bővülő sportolási lehetőségek

A beruházás fontos városi, lakossági érdekeket szolgál, hiszen a színvonalas felnőtt és utánpótlás labdarúgás feltétele a körülmények javítása. A helyi iskolák, valamint a szabadidejükben sportolni vágyók számára is lehetőséget kínál a fejlesztés. A Dunakanyar sportegyesületnek együttműködési megállapodása van a Szentendre Városi Sportegyesület felnőtt és utánpótlás korú labdarúgó csapataival, akiknek szintén edzésfelületet tudnak biztosítani szükség esetén.

Szentendre Város Önkormányzatának szívügye, hogy minél több színvonalas sportolási lehetőséget nyújtson a lakosság számára. A lakossági igények felmérése érdekében 2017-ben közvéleménykutatást végeztek, melynek eredménye alapján történtek az elmúlt években a sportfejlesztések: az izbégi sportpályán futókör építése, az extrém sportpálya megépítése a Kőzúzói utcában, fitneszparkok létesítése a Postás strandon, a Pap-szigeten és a Füzesparkban, és fitneszelemek telepítése a Pannónia-telepi játszótéren, és nem utolsósorban a most átadott Kőzúzó utcai műfüves pálya.

További cikkeink a témában