Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Őszi újrakezdés, sokszínű kulturális értékek a héten

 2022. szeptember 5-11-ig 

A szeptember sok szempontból jelent újrakezdést, már mindenki visszatért a nyaralásból, elkezdődött az iskola, és újranyitnak a nyáron szünetelő kulturális terek is, koncertek, kiállítások nyílnak. Még friss szemmel nézünk ilyenkor a világra, és  felfedezhetjük, mennyi érték vesz bennünket körül, amelyek minket is átlendíthetnek a nehézségeken.

Évadnyitó koncert

A friss Pro Urbe-díjas Borbély Műhely Jazzklub évadnyitó koncertje lesz kedden a Barlangban. A Borbély Műhely húsz éve működik Szentendrén és örvendezteti meg az ide látogatókat magas színvonalú muzsikájukkal minden hónap első keddjén. Most sem lesz ez másképp, csak még egy kis ünnepi hangulattal is színesedik az esemény. 

Forrás: Barlang

Helyszín: Barlang, Szentendre, Dunakorzó 18. időpont: 2022. szeptember 6. 19.30h

 

Nyitott templomok hétvégéje

Számtalan programot kínál a Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje. Többek között meglátogathatjuk a város különféle felekezethez tartozó templomait, megismerhetjük történetüket, betekintést kaphatunk építészeti, képzőművészeti értékeibe, és jobban megismerhetjük a szakrális tárgyak funkcióit. Egy-egy bibliai vagy irodalmi idézetet és zeneművet meghallgatva jobban elmélyülhetünk a helyszínek szakralitásában. Az úgynevezett Kék-sétákat Komáromi-Raisz Borbála vezeti majd, a séták ingyenesek, de csak regisztrációval látogathatóak.
reigsztrálni lehet: tdm@szentendre.hu-n vagy 06-26-317-965/66 telefonszámon.

Találkozás: Szentendre, Tourinform Iroda előtt, Dumtsa Jenő 22.  2022. szeptember 9. 16h-kor, szeptember 10-én és 11-én 15h-kor

Háromezer év vágyakozás

Egy új fantasy arról, hogy mi történik akkor, ha a szellem kiszabadul a palackból. A dzsinn háromezer évet vár erre, és pechjére egy olyan nő engedi ki, aki mindennél többre tartja a tudományt és a logikát. Ez az oka annak, hogy a szerencsés nő  sehogy sem akar kívánni semmit, hiszen pontosan tudja, hogy a tanmesékben a vágyak az ellenkezőjükre fordulnak. Aztán mégiscsak kíván valamit!  Hogy mit, azzal még önmagát is meglepi!

Helyszín:  Szentendre P’Art Mozi, Dunakorzó  2022. szeptember 8.án és 11-én 18h

Lakodalom a Skanzenben

Az egész napos programon a látogatók megismerkedhetnek a magyar és a nemzetiségi tájházakkal, illetve a hozzájuk kapcsolódó közösségekkel, a Magyarországi Tájházak Szövetségének képviselőivel, valamint a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség együtteseivel. A résztvevők egy közös nagy lakodalomra hívják a Skanzenbe érkezőket. Lesz legény- és leánybúcsú, átélhetik a menyasszony kikérését a szülői házból és a templomi szertartást is. 

Forrás: Szentendrei Skanzen

Helyszín: Szentendre, Sztaravodai út 75.  2022. szeptember 10. 9-18-ig

Már éreztem valahol

Egervári Júlia fotóművész kiállítása nyílik meg Pomázon „Már éreztem valahol” címmel. A művész az elmúlt tíz év képeiből válogatott pillanatokat, mozdulatokat, illatokat, anyagokat, helyeket, amikor a dolgok együttállásából valami született. Ezek a hangulatok főleg természeti környezetben jelennek meg, néha a tárgyak, mozdulatok csak önmagukban egyedül tűnnek fel, olykor másokkal együtt. A megnyitón megtekinthető lesz Egervári Júlia és Domokos Berta közös, interaktív performansza is. A kiállítást Gál Noémi környezeti nevelő nyitja meg. 

Helyszín: Pomáz, Teleki-Wattay Kastély, Templom tér 3. 2022. szeptember 9. 18h (A kiállítás szeptember 23-ig látogatható)

 

Tökéletes Helyettesek

A Tökéletes Helyettessek csapata 2011 nyarán alakult, épp akkor, amikor elbúcsúzott a Kispál és a Borz. Névválasztásukhoz az ötletet a Tökéletes helyettes 50 percig című Kispál demó adta. Céljuk, hogy az egykori együttes dalait hűen szólaltassák meg a színpadon, és a Kispál-életmű minden szakaszát megidézzék. 

Forrás: Iranyszentendre.hu

Helyszín: Barlang, Szentendre, Dunakorzó 18.  2022, szeptember 9. 20h

Népszerű diéták nyomában

Tóth Eszter dietetikus előadását hallgathatják meg a Hamvas Béla Könyvtár Szántó Piroska termében a most népszerű diétákról, a különféle diétás módok előnyeiről és hátrányairól, a böjtről és arról, miért érdemes elkerülni a szélsőséges megoldásokat. Szó lesz a ketogén diétáról, a paleolitról, és az időszakos böjtről. 

Helyszín: Szentendre PMK, Pátriárka u.7. 2022. szeptember 7. szerda, 10:00

 

 

További cikkeink a témában