Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Összefestett Skanzen, lezárt út és akta, Izbégi lövöldözés – ez történt a héten

június 18 - 25.

Sok minden történt az elmúlt héten, a jó hír, hogy nyílik a mozi nagyterme, és megújul néhány bringaút.

A Színes város festette össze a Skanzent

A Funzine számolt be róla, hogy Magyarország első köztérszínesitő szervezete eddigi legnagyobb vállalkozását hajtotta végre, megidézve az egykori címfestők fénykorát.

Forrrás: Színes Város FB oldala

Nyit a mozi nagyterme

Július elején nyílik a P’Art Mozi áprilisban bezárt nagyterme  – számolt be a hírről a szetendre.hu. A termet egy nagyobb esőzés okozta beázás miatt kellett ideiglenesen bezárni. A kárfermérés után derült ki, hogy a kár sokkal nagyobb mint gondolták, a tetőszerkezethez is hozzá kellett nyúlni, és az álmennyezetet is teljesen ki kellett cserélni.  „A kárelhárítás és felújítás költségeit – bruttó 8.734.090 Ft értékben – az önkormányzat vállalta magára. A kivitelező a legkedvezőbb ajánlatot adó Hő-stopp Mester Kft. lett – ez a cég végezte tavaly a Vasvári óvoda tetőcseréjét is. A munka a bontást követően a tetőszerkezet megerősítésével, a bitumenes lemezek javításával folytatódott. 170 nm-en szigetelték a tetőt és mintegy  83 nm nagyságú álmennyezetet cseréltek újra. Hogy mielőbb visszaadhassák a mozi nagytermét a közönségnek, a kivitelező a szerződés aláírása napján megkezdte a munkát.” – számolt be a hírről az önkormányzat.

Megújul 64 kilométernyi kerékpárút a Pilisi Parkerdőben

Az elmúlt években 350 kilométernyi erdei kerékpárúton lehet bringázni a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat. Június közepén a Pilis Bike közel tizenöt százalékát, 45 kilométert  érintő felújítás kezdődött el, majd plusz 19 kilométeres felújítással folytatódik a második ciklusban. A Pilisi Parkerdő  és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségében megvalósuló, beruházás  több mint egymilliárd forintba fog kerülni. A helyenként és szakaszosan teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak. Az erdei kerékpárútak nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érint. A burkolat mellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése.

A felújítások által érintett hat útszakasz

Pilismarót, Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg

Pilismarót, Mózer-parkoló–Pilisszentlélek (Két-bükkfa-nyereg)

„Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt, Kakashegyi-parkoló

Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka

Pilisszentlászló, Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló

Piliscsaba–Pilisszentiván

A munkálatok időtartama alatt – 2022. június 15. és október 15. között – a Pilisi Parkerdő kéri a kerékpáros-társadalom türelmét, együttműködését és megértését a lezárások miatt.

Dörrentek a lövések Izbégen

Szerencsére csak egy lőbajnokság erejéig, amit június 15-16-án tartottak az MH Altiszti Akadémia és az MH Szentendre Helyőrségtámogató Parancsnokság közös szervezésében – írta a honvédelem.hu. 

16 alakulat katonái tesztelték, mire képesek. A végeredmény az összesített pontverseny alapján:

1. helyezett: MH Altiszti Akadémia, egyben helyezésükkel elnyerték a Magyar Honvédség parancsnokának vándorserlegét, 2. helyezett: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 3. helyezett: MH 25. Klapka György Lövészdandár lett.

Nem vette észre a motorost, ütköztek

A police.hu számolt be arról a tragikus balesetről, ahol egy motoros vesztette életét tavaly. A szentendrei rendőrök befejezték a 2021 július 16.-i baleset vizsgálatát, melyből kiderült, hogy mi történt a Pomáz, Budakalászi úton. A vezető Csobánka irányába közlekedve balra nagyívben akart bekanyarodni egy telephelyre. A szemközti sávban érkező motorkerékpárosnak elsőbbsége volt, de a nő ezt nem biztosította, és kanyarodása közben összeütköztek.

A 66 éves, az ütközéstől 33 méterre fekvő, motoros férfi az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, a helyszínen meghalt, viselt, de be nem csatolt sisakját az ütközési ponttól 27 méterre találták meg. A gépkocsi sofőrjét megszondáztatták, negatív eredményt hozott. Kihallgatásán a  jogosítvánnyal 31 éve rendelkező pomázi nő úgy nyilatkozott, hogy „Nem értem miért nem láttam a motorost, egyszerűen nem észleltem.” Vezetői engedélyét a rendőrök elvették, a kormányhivatal pedig visszavonta, valamint elrendelte vezetői jogosultságának szüneteltetését a büntetőeljárás jogerős befejezéséig. Az eljárás közben kirendelt igazságügyi mérnökszakértő véleménye szerint a személygépkocsi vezetőjénél az észlelési és cselekvési késedelem megállapítható, a baleset kellő odafigyeléssel elkerülhető lett volna. A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a 49 éves sofőr ellen folytatott nyomozást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

Rossz pedált nyomott, baleset lett a vége

Egy másik vizsgálat is lezárult, ennek szerencsére nem lett tragikus végkimenetele, bár egy bokatörés is igen kellemetlen. Egy 69 éves asszony, aki már sokadjára tért vissza Tahitótfaluban a boltba, mert valamit mindig elfelejtett, és ezért ideges volt, beszállt autójába  2021. augusztus 13-án délután.  Ismerősét azonban nem várta meg, aki szintén be akart szállni, hanem áthajtott a lábán.  A baleset következtében a férfi súlyos sérülést – jobb külboka törést – szenvedett. A nő vallomásában elmondta, hogy bár tudta, hogy fékeznie kellene, nem azt a pedált nyomata meg, és ezért nem tudta a járművet megállítani. „A szentendrei rendőrök rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálatot kezdeményeztek, amely szerint a sofőr alkalmatlan a gépjárművezetésre. Ennek okán a kormányhivatal bevonta jogosítványát és vezetési jogosultságának szüneteltetését rendelte el az alkalmas minősítés megszerzéséig. A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a 69 éves asszony ellen folytatott büntetőeljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.” -számolt be a hírről a police.hu.

Címlapkép: meineresterampe képe a Pixabay -en.

További cikkeink a témában