Ugrás a tartalomhoz

Nem a víz hiányzott, amikor nem volt víz

Az ország tizenegy településén, köztük Szentendrén is vízhiány lépett fel a kánikulai hőség alatt. Június végén, július elején voltak olyan városrészek, ahol több napig kellett nélkülözni a folyamatos vízellátást, ez történt például Szarvashegyen és Pismányban.

A Szentendre és Vidéke már akkor megkereste a szolgáltató DMRV Zrt-t, melynek sajtóosztálya meglehetősen szűkszavúan, a következőkkel indokolta a szolgáltatás szünetelését: „A rendkívüli időjárás miatt országszerte megnőtt és folyamatosan emelkedik az ivóvízfogyasztás. A vízellátást biztosító rendszer teljes kapacitással működik, azonban a Pilisi-medence egyes településein vízhiány alakult ki. Ezért a DMRV Zrt. vízkorlátozást rendelt el az érintett településeken, és a vízhiányos területeken tartályos vízellátást biztosít.”

A DMRV Zrt. szerint a hiányt a kánikula miatt megnövekedett vízigény okozta, de a helyzet ennél lényegesen összetettebbnek tűnik.

Több civil szervezet, és Pest megyei önkormányzat, köztük a szentendrei is, már jóval a kánikula előtt próbálta felhívni a közvélemény figyelmét a készülő válságra, és ezért létrehozta a Víz Koalíciót 2021 novemberében, majd rögtön közzétettek egy petíciót is, „Tiszta vizet a poharainkba!” címmel.

Ebben összefoglalták, mi az oka annak, hogy az ivóvíz hálózat 86%-a – ahogy azt a Századvég tanulmánya megállapította – kockázatos.

A Víz Koalíció résztvevőinek egyike a szentendrei Civil Kotta. A szervezet vezetője, Szulovszky István elmondta, hogy a szolgáltató kapacitáshiánnyal küzd, ami mögött az áll, hogy nincs meg az az összeg, amelyet a hálózat korszerűsítésére lehetne fordítani.

„Az alapvető problémát nem a kánikula okozza, hanem az, hogy olyan mértékben nőtt Szentendrén és az agglomeráció összes településén a lakosság száma, hogy azt a vízhálózat fejlesztésével nem tudták követni. A fejlesztések és a karbantartások hosszú időn át elmaradtak” – hangsúlyozta Szulovszky. „Vagyis nem a háború az ok, ahogy erre Menczer Tamás országgyűlési képviselő utalt. A hétköznapokban a vízellátó rendszer kritikus helyzetét abból érzékelhetjük, hogy a csőtörések száma országosan a 2012-2018 közötti időszakban megduplázódott, illetve láthatjuk a csőtörések utáni víz-elszíneződésben is.”

Elmondta továbbá, hogy „a térségben a Duna nem apadt az elmúlt időszakban, vagyis nem arról van szó, hogy elfogyott volna a víz, inkább arról, hogy a kutak vízhozama és a berendezések kapacitása csökkent az elmaradt fejlesztések és karbantartások miatt. A fejlesztések elmaradásának egyik legfőbb oka pedig az, hogy a szolgáltatókra egyre nagyobb terhek nehezednek. A közműadó, az árak befagyasztása, és a magas ÁFA-tartalom miatt a vízszolgáltatók egyre nagyobb erőfeszítéssel tudják csak biztosítani a tiszta vizet.”

R.L.

Fotó: unsplash.com

Terveink szerint a témával részletesen foglalkozunk majd a 2022. augusztus 3-án megjelenő lapszámunkban.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Száz ötletük volt a fiataloknak című bejegyzéshez

Száz ötletük volt a fiataloknak

Az Ifjúsági Részvételi Költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a szentendrei diákok ötmillió forint sorsáról döntsenek  valamilyen közösségi beruházás megvalósításával.