Ugrás a tartalomhoz

Negyvenéves a Szentendre Táncegyüttes

Kétnapos Jubileumi Gála műsort ad az idén negyvenéves Szentendre Táncegyüttes a Hamvas Béla Megyei Könyvtár színháztermében.  Kocsis Enikő és Fitos Dezső irányítják a tőlük megszokott hatalmas lendülettel és szenvedéllyel a régi és új tagok felkészülését. 

Rangos elismerésben részesült a táncegyüttes

A Szentendre Táncegyüttes 1983-ban alakult, Göllner Judit népművelő hozta létre. A frissen alakult együttes hatalmas hittel és erőbedobással kezdte meg a munkát. A csoportot akkor Mosóczi István, Kozma József és Szíj Rózsa vezette, akik Vámos Lászlónak majd Papp Károlynak adták át a stafétabotot. A kezdetektől az volt a cél, hogy összegyűjtsék a legszebb magyar és erdélyi táncokat, és színpadra állítsák azokat, illetve értéket teremtsenek a város számára. Kocsis Enikő és Fitos Dezső művészeti vezetése alatt 1999 óta komoly szakmai sikereket értek el, ötször is elnyerték a Kiváló Együttes minősítést, és Martin György emlékplakettet is kaptak. 

Hivatásuk a szenvedélyük 

Kocsis Enikő és Fitos Dezső számára táncot tanítani nem csak munka, hanem hivatás, amit nap mint nap hatalmas odaadással és szenvedéllyel tesznek. Bár nagyon fontos számukra, hogy a színpadra készült koreográfiáik magas színvonalúak legyenek, azt is szem előtt tartják, hogy a náluk táncoló fiatalok olyan szellemiséggel találkozzanak, amely egy egész életre szól.

— Amikor a tanítványainkkal edzőtáborba megyünk akár Erdélybe akár a Felvidékre, a napi táncon kívül az is fontos számunkra, hogy megismerjék az ottani kultúrát is, találkozzanak olyan emberekkel, akik ismerik a régi hagyományokat, és akikkel személyesen tudnak beszélgetni. Hiszen akkor lesz hiteles, amit csinálunk, ha érzelmileg is rá tudunk hangolódni, és át tudjuk élni — mondja Kocsis Enikő, aki 1997-ben csatlakozott a Szentendre Táncegyütteshez, akkor még csak a gyerekcsoportot vezette. Fitos Dezsővel 1999-ben lettek az együttes művészeti vezetői, majd a kollegiális, baráti viszonyból szerelem szövődött, azóta egy párt alkotnak, és két szép gyereket nevelnek együtt. 

Színes lesz a jubileumi előadás

A jubileumi műsorunkra is teljes szívvel készülünk. Több előadást is láthatnak majd a nézők – tudjuk meg Kocsis Enikőtől. Rengeteg energiát tudtunk meríteni abból, hogy a jubileumi próbák idejére visszatértek hozzánk a régi táncosaink. Az első alkalmak után nagyon sokáig beszélgettünk, régi történeteket elevenítettünk fel. Az ő kérésükre elővettünk két régebbi díjnyertes koreográfiát. A 2010-es, a Boldogasszony leányai, egy női előadás, a 2007-es, a Nagyapám emlékére, férfi előadás. A jubileumi esten lesz családi blokk is, ahol édesanyák, édesapák és testvérek táncolnak majd együtt, és egy nagyon szép kisfilmmel is készülünk. 

Fotó: Gorácz József

Sokat adott nekem a táncegyüttes

Szentendrei vagyok, ezer szállal kötődöm a városhoz. Gimnazista voltam, amikor elkezdtem táncolni az akkor alakuló Szentendre Néptáncegyüttesben. Öt év elteltével, 1988-ban már Amerikában is felléptünk – meséli Abonyi Zsófia. – Nagy dolognak számított ez akkor, hiszen előttünk csak egyetlen amatőr együttes, a Jászság Néptáncegyüttes járt Amerikában. A néptánc sokat adott nekem, jó kis csapattá kovácsolódtunk, és szolgáltuk a várost, hiszen rengeteg szentendrei rendezvényen felléptünk. Örülök, hogy ott lehettem már a kezdetek kezdetén is.

A jubileumi előadás december 9-én és 10-én este 18 órakor kerül bemutatásra a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Gorácz József

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Jó lesz még valamire című bejegyzéshez

Jó lesz még valamire

Újrahasznosított tárgyakat, takarékos ötleteket vár az FMC új, néprajzi kiállításába.