Ugrás a tartalomhoz

„Mint Velencében, csak a gondola hiányzik”

Magyar Judit, Pannóniatelep önkormányzati képviselője az Ericsson játszótérre szervezett lakossági fórum után szeptember végén a Római temető utcában találkozott a választási körzetéhez tartozókkal. Hetven meghívót dobtak be a környéken, az érintettek közel fele ott volt.

A címben idézett lakóhoz hasonlóan a legtöbben azt sérelmezték, hogy nagyobb esőzéseket követően a lejtés miatt az utca vége a „magas vízállás” miatt szinte megközelíthetetlen, innen reggelente csak gumicsizmában lehet elindulni. Mandula Gergely, a Városi Szolgáltató Zrt. (VSZ Zrt.) vezérigazgatója elismerte: munkarendjük szerint csak hétköznap szivattyúznak az utcában, az érdemi megoldást a vízelvezetést biztosító beruházás jelentené. Ez azonban nem az ő feladatuk, hanem a forráshiányos önkormányzaté.

A városi cég és a helyiek – peres konfliktushoz is vezető – viszonyát régóta terheli a szelektív hulladékgyűjtéssel és -feldolgozással járó zajterhelés, különösen a hétvégi munkavégzés. Ezzel kapcsolatban Alföldiné Petényi Zsuzsanna, a Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Iroda irodavezető-helyettese elmondta: a lakóövezet és az ipari tevékenység határsávjához tartozó területet a város már megvásárolta a VSZ-től, és ott a tervek szerint autós és/vagy kerékpáros út épül majd. Senki nem vitatta ugyanakkor, hogy a „tájhasználati konfliktus” feloldása az lenne, ha elköltözhetne a területről a VSZ Zrt.

Többen elégedetlenségüknek adtak hangot az itt épült új lakóparkkal kapcsolatban. Kifogásolták, hogy – a Kőzúzó utcai focipálya melletti nyárfák kivágása után – az egykori gyümölcsössel együtt a jegenyefasor is eltűnt. Helyette az utca másik oldalán a korábbi járdát megszüntetve épített kerítést a beruházó: a kapui rögtön az utcára nyílnak, így parkolni és közlekedni is balesetveszélyes itt. A lakók az új helyzetet kezelni képes forgalomtechnikai megoldásokat és fatelepítést sürgettek. Az építkezés következtében romlott a kocsiút és a járda állaga, a lakók jogos igényeinek – ebben is egyetértés volt –  a beruházóval szemben érvényt kell szerezni. Az egyik háztulajdonos hozzátette, személyes elhatározása, hogy minden évben ültet 365 fát és örömmel teljesítené ennek a programnak egy részét itt, ha az önkormányzat partner ebben, és biztosít területet hozzá.

A jelenlévők a VSZ-től kérték a járda a és szegélykövek állapotának felülvizsgálatát,  az utca söprését, bár tudomásul vették, hogy ezt a szegélynél parkoló autók akadályozzák. Nem elégedettek a hóeltakarítással, és szükségük lenne egy járdára a P+R-parkolónál, hogy esős időben is járható legyen az út a HÉV-állomás felé. Ugyanitt, a fás-bokros részen és az elhagyott telek környékén a rendészet sűrűbb ellenőrzését szorgalmazták, valamint a pollerek (a forgalomkorlátozó oszlopok) áthelyezését az utca végén, hogy autóval könnyebben meg lehessen fordulni a zsákutcában. Néhány hete több házban patkányok jelentek meg az utca elején, mondták el az itt lakók, hozzátéve, hogy az elszaporodásukat sikerült megállítani. A VSZ Zrt. vezetője biztosította a fórum résztvevőit, hogy a telephelyükön rendszeres a patkányirtás.

Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője a parkolással kapcsolatban megerősítette: a kapubejáró a háztulajdonosé, ha ott az ő engedélye nélkül más autója áll, megbírságolják, de az utca többi része közterület, ott a KRESZ szabályai szerint bárki állhat.

A fentieken túl a lakók köztéri szemetes elhelyezését, 20-30 kilométeres sebességkorlátozás bevezetését és a Szabadkai utca egyirányúsítását is kezdeményezték. A csípős kora őszi hideg ellenére kétórásra nyúlt, jó hangulatú beszélgetés végén Magyar Judit ígéretet tett arra, hogy a felvetett problémákat továbbítja és képviseli a megfelelő szakterületeken, és kérte a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak a Pannóniatelep Facebook-csoporthoz, ahol jelezhetik az aktuális problémákat és tájékozódhatnak az elért eredményekről is.

-bl-

További cikkeink a témában