Ugrás a tartalomhoz

Mindenki meg tud tanulni egy nyelvet

Minket még oroszul tanítottak, ma már angolul tanul kicsi és nagy. Az English Centerben 24 éve tanítják a városban és a környéken élőket. Balogh Zsuzsa tulajdonos mesélte el, hogy látja a nyelvtanítás helyzetét, milyen tapasztalatokat szerzett az elmúlt években. 

Véleménye szerint az angol egyre fontosabb, egyre többen érzik úgy, hogy az alapműveltség része, hogy legalább alapszinten megértessék magukat egy idegen nyelven beszélővel. A legtöbben kellemetlennek érzik, ha nem tudnak angolul. Ugyanakkor a felnőtt nyelvtanulók között sokan vannak olyanok is, akik „alulértékelik angoltudásukat”. Úgy érzik, hogy egyáltalán nem tudnak angolul, és emiatt nem mernek beszélni – ami részben magyarázza az Eurostat által mért alacsony számokat.

Az Eurostat 2016-os felmérése szerint a lista végén kullognak a magyarok az idegennyelv tudásukat tekintve. Az Egyesült Királyságban a lakosság 64,5, Romániában 64,2, Magyarországon 57,2 százaléka beszéli kizárólag a saját anyanyelvét. A magyarok 28,6 százaléka egy idegen nyelvet ismer, és mindössze 11,1 százalék képes kettőn is megértetni magát. Magyarországon a középiskolások mindössze 6,2 százaléka tanul két idegen nyelvet, ezzel utolsó helyen állunk az uniós országok közt. Egy 2018-as uniós felmérés alapján a magyarok 38 százaléka nem is szeretne idegen nyelven tanulni. Az EU tagállamaiban tanuló diákok 96,2 százaléka az angolt, 26,1 százaléka a franciát, 16,8 százaléka pedig a németet választja idegen nyelvként. 

Egy jó nyelviskolai csoport egyébként ebben is sokat segít, mert oldja a hallgatók gátlásait és növeli magabiztosságukat „A fiatalabbak nyelvtanulását ugyanakkor nagyban segíti az, hogy napi szinten használják az angolt az interneten – a videójátékok, a zenehallgatás, a chatelés segíti őket ebben. Számukra már sokkal természetesebb az angol használata. Ugyanakkor a streaming szolgáltatók (Netflix, HBO Go) elterjedésével a középkorú emberek számára is egyre népszerűbb az angol nyelv, sokan angol nyelven, magyar vagy angol felirattal nézik a filmeket” – mondja Zsuzsa. 

Meglepő vagy sem, a külföldi webshopok használatához is fontos az angol nyelv ismerete, a félreértések, kellemetlen csalódások elkerülése végett jobb, ha az ember érti a részleteket. 

Az English Center elsősorban a felnőttel angol oktatására specializálódott, az ott tanulók saját elhatározásuk alapján szeretnének tanulni. E mellett diákokat is vállalnak, akik főleg az érettségi és a nyelvvizsga miatt keresnek nyelvtanfolyamot. Miért van erre szükség? „Azt tapasztaljuk, hogy nyelviskolák azért kellenek, mert támogató erővel segítik a nyelvtanulást. Ilyen motiváció a cél elérésében a közösség – azaz a csoporttársak és a tanárok támogató ereje –- és fontos az is, hogy legyenek tanulási keretek.” 

Persze nem mindenkinek megy könnyen a nyelvtanulás, de Zsuzsa szerint mindenki meg tud tanulni egy nyelvet. Fontos, hogy jó tanárnál tanuljunk és megfelelő csoporttársakkal, akikhez mind korban, mind érdeklődési körben lehet kapcsolódni. Segítséget nyújt, ha a hallgatók tisztában vannak a tanulás folyamatával, ezért ebben a nyelviskolában igyekeznek tanulásmódszertani segítséget is adni a hallgatóknak. A tanulási görbe egy spirál és nem lineárisan halad felfelé. Fontos, hogy a hallgatók ezzel tisztában legyenek, és időről időre emlékeztetjük is őket erre. Sokat segít a nyelvtanulásban a változatosság. Mi ösztönözzük a filmnézést, krimiket építünk be a tananyagba, vagy anyanyelvi tanárokat vonunk be a tanfolyam során, ezekkel tesszük színesebbé, változatosabbá a nyelvoktatást.” 

Valljuk be, sokunknak volt már rossz tapasztalata a tanárokkal, amikor hiába a lendület, az elhatározás, nem érezzük, hogy a megfelelő emberrel találkoztunk. Kiválasztani persze nem egyszerű a számunkra tökéletes oktatót. Zsuzsa szerint egy jó tanárnak a szakmai tudása, nyelvtudása mellett a legfőbb ismérve a jó, pozitív személyiség. „Fontos, hogy szeressék a hallgatók, legyen empatikus, ugyanakkor következetes és céltudatos, akár egy kicsit szigorú is, és lássa mindig a hallgató célját maga előtt. Onnan lehet tudni, hogy jó egy tanár, hogy a diákok ragaszkodnak hozzá.” 

A tanárok szakmai tudását folyamatos belső képzéssel biztosítják, a nyelviskola tanárai egymástól is nagyon sokat tanulnak. Havonta vannak módszertani megbeszélések, és van minden évben egy több napos saját szervezésű, közösségépítéssel egybekötött tréning is. Persze a nyelvtanulás nem olcsó, de mennyire tekinthető luxusnak nyelvet tanulni? – tettem fel a kérdést. „Az angoltudás manapság nem luxus, hanem egy befektetés, ami által kinyílik a világ. Ha nyelvet, vagy nyelveket beszélünk – hangsúlyozza Zsuzsa –, jobb állást lehet kapni, tájékozottabbak leszünk a nagyvilág történéseivel kapcsolatban, külföldi emberek jelenlétében magabiztosabbak lehetünk”

 

-zzs-

Megjelent a Szentendre és Vidéke 2021/7. számában.

További cikkeink a témában