Ugrás a tartalomhoz

„Minden egyes ember értékes”

Az ember alapvetően közösségi lény. Igyekszik kapcsolódni embertársaihoz, csoportokat alkotni. Itt Szentendrén is számos közösség kovácsolódott össze az évek alatt. Hárman meséltek nekünk a céljaikról és tapasztalataikról.

Felnőttek a játékasztaloknál

Nem mindenki ismeri, pedig 12 éve alakult meg Szentendrén a Felnőttmegőrző Társasjátékos Klub, melynek tagjai havonta 1-2 alkalommal ülnek le játszani egymással. A klub nem titkolt célja a közösségépítés, azért, hogy helyet és lehetőséget biztosítson azoknak, akik már szeretnek társasjátékozni, csak otthon nincs partner hozzá, vagy akik szeretnének, de eddig nem volt alkalmuk rá.

A Bese Károly üzemeltette klub nem üzleti vállalkozás, az összes program ingyenes. Károly komoly játékgyűjteményét bocsátja az emberek rendelkezésére, a Dunaparti Művelődési Házban tartandó játéknapokra, de mások is beviszik a játékaikat. „Működésünk révén folyamatosan szeretnénk arról meggyőzni az embereket, hogy együtt, élőben játszani a legjobb. És jó lenne a fiatalokat is elmozdítani a számítógép, a tévé elől. Csukás Istvántól olvastam: Nem tudok annál szomorúbb és magányosabb dolgot elképzeli, mint mikor egy gyerek ül a képernyő előtt, és egyedül játszik” – részletezi Bese a törekvéseket. A Megőrzőben mindig van egy olyan alapválaszték, amiből mindenki (kezdő és haladó) talál magának valót. A játékosok közt is van egy kemény mag, és mindig jönnek újak is. „A korosztály mostanában 25 évestől a végtelenig tart. Korábban több iskoláskorú tagunk is volt, sajnos mostanában ők kevésbé jönnek” – meséli Károly, majd hozzáteszi: „Szerintem a társasjátékozás összeköt. Ráadásul léteznek kifejezetten kooperatív játékok is, melyekben fontos az együttműködés, az együtt gondolkodás, a döntések közös meghozatala, a cél közös elérése. Vannak a vidám, úgynevezett parti-játékok, ahol sok esetben csapatokat alakítunk, itt is szükséges az egymásra hangolódás. Igen, mindez összekovácsolódás!” Érdekes megnézni, hogy a véletlenszerűen alakuló heterogén társaság hogyan kezeli a különbözőségeket. „Korosztályi szempontból korábban érdekes volt látni, hogy az asztalnál mindenki egykorúvá válik, a 15 éves diák és a nyugdíjas tanító néni. A közös játék – egyebek mellett – toleranciára is tanít. Vannak, akik lassabban, akkurátusabban tervezik meg a stratégiájukat, a következő lépésüket, vannak, akik pörgősebben szeretnek játszani. Akinek ez mégis zavaró mértékű, a legközelebbi játéknál hasonló stílusú társat választ. Néhány alkalom múltán is kezdenek kirajzolódni az emberek alapvető tulajdonságai, ki az, aki nehezen veszít, aki érzékenyebben reagál a „kibabrálós” lépésekre, aki könnyebben vagy nehezebben tanul új játékot. Vannak viták, szabályértelmezési konfliktusok, melyeken túl kell jutni. A különbözőségről annyit, néha furcsa emberek is megjelennek, akikkel kicsit nehezebb összehangolódni. Évekkel ezelőtt járt hozzánk néhányszor egy autista fiatal. 1-2 játékot játszott velünk, aztán rendre félrevonult egy távolabbi asztalhoz és egyedül tanulmányozott valami számára fontos dolgot, ám ez nem jelentett problémát senkinek.”

Hiába tűnik úgy, „csak” játszanak együtt az emberek, egy ilyen klubnak is erős közösségformáló ereje van. A találkozások örömtelik, márciusban mindig megünnepelik a klub születésnapját is. A társasjátékozás összehoz, erre jó példa, hogy alkalmanként, családilag is összeverődnek a játékosok egy-egy játéknapra.

A hely, ahol offline lehetnek a fiatalok

Offline Center néven működik 2016 óta az Ady Endre úti volt Rodin kávézó. Itt mégsem csak egy névváltásról van szó, az egykori vendéglátóipari egység helyét egy ifjúsági/közösségi központ vette át, ami azt a célt és szükséget kívánja betölteni, hogy a Szentendrén és környékén élő fiatalok egy biztonságos helyen és otthonos környezetben tudjanak kikapcsolódni, és közben személyes, „offline” kapcsolatot ápoljanak egymással. Ennek keretében indult el az Offline programsorozat. „Itt a fiatalok nemcsak baráti társaságban lehetnek, hanem a különböző értékközvetítő, -teremtő programjainkon keresztül fejlődhet a jellemük, a személyiségük és akár a hitük is” – vázolta Barbarics Péter, az Offline Center vezetője.

A hitnek azért jut szerep a történetben, mert a Szentendrei Baptista Gyülekezet alapítványa, a Kőhegy Alapítvány tartja fent a helyet. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkire ráerőltetnék keresztény tanokat. „A centerben dolgozó munkatársak hívő keresztény emberek, főleg ebben mutatkozik meg a hitélet. Mindemellett bizonyos időközönként alkalmakat teremtünk arra, hogy a hitről is lehessen beszélgetni velünk, de természetesen senkit nem kötelezünk, hogy csatlakozzon bármelyik felekezethez.”

A klubban sokan megfordulnak, a gyerekektől az idősekig, így máris működik a közösségi tér funkció, amelynek nagy szerepe van az összekovácsolódásban. És hogy mi a helyzet a különbözőségekkel? „Nagy öröm számunkra, hogy különböző kulturális háttérből, társadalmi rétegből vagy korosztályból látogatják az Offline Centert. Úgy gondoljuk, hogy minden egyes ember önmagában nagyon értékes, és így kezelünk minden betérőt, függetlenül a hátterüktől.” Az eredeti terv sem csupán az volt, hogy a csellengőket összetereljék, hanem hogy egy olyan tér jöjjön létre, ahova mindenki szívesen tér be munka vagy iskola után. Ez, úgy tűnik, sikerült is, a közös játék mellett a délutáni tanulásra is beugranak a fiatalok, sőt, ha valaki megéhezne, büfé is rendelkezésre áll.

Vállalkozó anyák

A Mompreneurs 2017 októberében jött létre, hogy az egymás közelében élő vállalkozó anyák ne csak online, hanem személyesen is meg tudják osztani tapasztalataikat, segítsék, erősítsék egymást, és esetlegesen helyi együttműködéseket hozzanak létre. A Szentendre és környéke csoport az első regionális kezdeményezések között indult el. „Anyukaként sokan elszigetelődnek, aztán ha még vállalkozó is, akkor az rátehet még egy lapáttal a nehézségekre. Ilyenkor jó, ha az ember két legyet üt egy csapásra, és elsősorban olyan társaságot keres, ahol hasonló cipőben járó nők vannak” – meséli Mészáros Andrea. A Mompreneurs anyukák havonta találkoznak, megosztják egymással tapasztalataikat, hiszen vállalkozói útjuk igencsak különböző pontjain járnak. „Az időgazdálkodás, stresszkezelés is kimeríthetetlen téma, hiszen a nap nekünk is csak 24 órából áll.”

Persze a találkozókon a nők összekovácsolódnak, egyre jobban megismerik egymást, barátságok alakulnak ki, és számos sikeres együttműködés is létrejött már. A csapat igen sokszínű, korban, habitusban, vállalkozói tapasztalatokban is nagyon sokféle nők közössége ez. „Mindenki ott segít, ahol tud, hozza a saját, speciális tudását. Nagyon motiváló és inspiráló ez a sokféleség. Ráadásul összeköt minket egy láthatatlan közös szál, ami főképp a hasonló helyzetekből és problémákból szövődik. Örülünk egymás sikereinek, megosztjuk egymással a ’sikersztorikat’. Ha pedig mégsem a tervek szerint megy minden, abból is igen sokat lehet tanulni. Emberileg is kiváló társaság jött össze, ez az őszinte és támogató légkör manapság nagy kincs.” A klubtagok számára fontos a kölcsönös tisztelet, az összetartás, a tudásmegosztás. Egymást támogatva, felkarolva pedig együtt lép előre a közösség is.

Zimre Zsuzsa

További cikkeink a témában