Ugrás a tartalomhoz

Megszépülnek a szerb egyház épületei

Megújulnak Szentendrén a szerb ortodox templomok. A Pozsarevacska templom homlokzatfelújítása a Bükkös-patak mellett hamarosan elkészül, és befejeződtek a Belgrád-székesegyház, a Száborna felújítási munkálatai is. Mindkét beruházás állami támogatással jött létre. A homlokzatfelújításokkal párhuzamosan elkezdődött a vajdasági tartományi kormány támogatásával a Bogdányi utcai Preobrazsenszka templom ikonosztázának teljes körű felújítása is.

Idén tavasszal kezdődött meg a szentendrei Szerb Egyházi Múzeum épületének felújítása. A munkák során felújítják a mintegy 1600 m2 területű épületegyüttest, és a múzeum Fő téri épületében az állandó kiállítás mellett létrejön egy időszaki kiállítások befogadására is alkalmas rendezvény- és kiállítótér, valamint egy multimediális központ is. A beruházás az Emberi Erőforrások Minisztériuma 465 millió forintos támogatásából valósul meg.

Megújuló templomok Szentendrén

„A Szerb Egyházmegyei Múzeum épületének megújításával párhuzamosan, a magyar kormány támogatásával két templom is megújul a városban: a Pozsarevacska templom homlokzata, illetve a Belgrád székesegyház homlokzata és komplett tetőszerkezete. A felújításhoz jelentős állami támogatást kapott a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye. Magyarországon más településeken is megújulnak a szerb templomok, de ezek között is Szentendre kiemelt helyen szerepelt.

A Száborna, a Belgrád székesegyház homlokzatfelújítása, a tetőszerkezet megújítása befejeződött. Az ünnepekre teljes pompájában látható a székesegyház.

Hamarosan elkészül a Bükkös-patak mellett lévő Pozsarevacska templom homlokzata is. A régóta időszerű felújítás során a korábbinál világosabb, meleg sárga színt kapott a templomépület homlokzata. Mindkét helyszínen falkutatások előzték meg munkálatokat a színek meghatározásához.

A Bogdányi úti Preobrazsenszka templom ikonosztázának felújítási munkálatai még zajlanak. A nyár folyamán újvidéki restaurátorok dolgoztak itt, ugyanis az ikonosztáz a Vajdasági Tartományi Kormány és a Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal restaurátor műhelyének támogatásával újul meg. Jövő év tavaszán érkezik ismét Szentendrére a restaurátorcsoport, és reményeink szerint jövő év augusztusáig az ikonosztáz teljes felújítása befejeződik. A munkák során a faragások aranyozása, az aranyozás visszapatinázása is elkészül. Az ikonok teljes mértékben felújításra kerültek, de az ikonosztáz szerkezetén lévő applikációkon még dolgozniuk kell a restaurátoroknak” – számolt be a felújítási munkákról Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője.

A Szerb Egyházi Múzeum felújítása

„Az egyházi épületek felújításai között a legnagyobb projekt a múzeum bővítése, korszerűsítése. A Szentendre Fő terén álló volt szerb felekezeti iskola, majd tanítóképző épülete a régi és az új szárnnyal újul meg. Ide kerül át a múzeum új állandó kiállítása. Összesen 1600 m2 alapterülete lesz a múzeumnak, ebből a legfontosabb rész az állandó kiállítás lesz, és végre olyan terekkel is fogunk rendelkezni, ahol időszaki kiállításoknak adunk helyet. A múzeumi raktár, a levéltár, az egyházmegyei könyvtár marad a régi helyén, kicsit átrendezve, a közönségkapcsolati funkciók pedig átkerülnek a Fő téri épületbe. Reményeink szerint tavasszal, május környékén már az elkészült új épületről, kiállítás-megnyitóról tudunk beszélni” – mondta el a beruházásról Vukovits Koszta, a Szerb Egyházi Múzeum vezetője.

További cikkeink a témában