Ugrás a tartalomhoz

Megnyílt a Szentendrei Lengyel Konzulátus

Magyarországon harmadikként Lengyel Konzulátus nyílt Szentendrén. A konzuli hivatal vezetőjének járó működési engedélyt a Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége épületében adták át Maciej Wasilewski tiszteletbeli konzulnak, majd az ünnepséget követően Szentendrén leleplezték a konzulátus tábláját.

2020. január 16-án a budapesti Lengyel Nagykövetségen kezdte meg tevékenységét a szentendrei Lengyel Konzulátus. A szegedi és a keszthelyi után ez már a harmadik Magyarországon működő lengyel konzulátus, amelyet Maciej Wasilewski tiszteletbeli konzul vezet.

A konzulátus Pest és Nógrád megye területének ügyeit intézi majd. A működést engedélyező okiratot Paweł Jabłoński lengyel külügyminiszter helyettes adta át a tiszteletbeli konzulnak, a konzuli hivatalvezetői okiratot, az exequaturt Berzetei Ákos kereskedelmi- és külügyminiszter helyettes adta át.

A nagykövetségen megtartott ünnepségen részt vett többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló és Felföldi Mária, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke.

A tiszteletbeli konzulok fő feladata a lengyel-magyar kapcsolatok bővítése, főként kulturális, tudományos, üzleti, sport és politikai téren, valamint segítséget nyújtanak a nehéz helyzetbe került lengyel állampolgároknak. Ezen kívül tanácsot és tájékoztatást adnak konzuli ügyekben. Ugyanakkor nincs lehetőségük útlevél kiállítására és nem végezhetnek közokiratokkal kapcsolatos tevékenységet.

A Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége épületében tartott ünnepséget követően Szentendrén leleplezték a konzulátus tábláját. Az eseményen részt vett Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.