Ugrás a tartalomhoz

PROGRAMAJÁNLÓ

Május 13-án a városban élő nemzetiségeket ünneplik Szentendrén

Május 13-án, szombaton a városban élő nemzetiségek kerülnek a középpontba Szentendrén a Nemzetiségek napja rendezvény keretein belül, amelyet a Szentendrei Kulturális Központ és Szentendre Város Önkormányzata közösen hív életre a városban működő nemzetiségi önkormányzatokkal. A rendezvénynek a Dunaparti Művelődési Ház udvara ad otthont.

 

Szentendre sokszínűsége a városban élő különböző nemzetiségeknek is köszönhető. A nemzetiségek békében élnek egymás mellett Szentendrén, tiszteletben tartva egymás hagyományait és népszokásait. A városvezetés és a Szentendrei Kulturális Központ is kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi hagyományok ápolását, a különböző nemzetiségek kultúrájának megismerését és népszerűsítését. Ebből a célból hagyományteremtő szándékkal megrendezik a Nemzetiségek napját, ahol bemutatkozhatnak a városban működő nemzetiségi önkormányzatok.

Ez az esemény egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a látogatók megismerjék a különböző nemzetiségek kultúráját, tradícióit, szokásait, népviseletét vagy akár gasztronómiai különlegességeit. A rendezvényen bemutatkozik a bolgár, görög, horvát, lengyel, szlovák, román és szerb nemzetiség. A Nemzetiségek napját Fülöp Zsolt polgármester nyitja meg.

A programok között igazi érdekességeket találhatnak azok, akik május 13-án Szentendrére látogatnak.

A Szentendrei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Nepomuki Szent János napot tartanak a városban, amely keretein belül megemlékezést tartanak Nepomuki Szent János szobránál, valamint köszöntik a vizenjárókat a Dunánál.

Néhány nemzetiség tradicionális tánca igazán különlegesnek mondható. A látogatók ebből is kaphatnak ízelítőt a rendezvényen, ugyanis a LIPA Szlovák Folklóregyesület tánccsoport fellépését követően a Pilísska Rodinka Pilisszentkereszti együttes, majd a Rozmaring Szerb Táncegyüttes, a Martenica Néptáncegyüttes és a Méhkereki Román Néptáncegyüttes ad műsort a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.

Délután Básits Branka és Wertetics Szlobodán ének-harmonika duó fellépése kap helyet a színpadon, majd a rendezvény zárásaként 18 órától az Akropolis Compania zenekar hív táncba mindenkit egy fergeteges élőzenés görög táncház során.

A zenei hagyományok mellett a gasztronómia kapja a főszerepet az eseményen. A kulináris élvezetek kedvelői megkóstolhatják a nemzetiségek hagyományos, helyben készült ételeit.

A rendezvény ideje alatt a Dunaparti Művelődési Ház udvarán megtekinthető lesz a Dukay Barna fotografikus, tipográfus képeiből nyílt kiállítás.

A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, aki érdeklődik a különböző nemzetiségek kulturális és gasztronómiai hagyományai, népszokásai iránt.

Weboldal: https://szentendreprogram.hu/event/nemzetisegek-napja/
Facebook: https://www.facebook.com/szentendreikult
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/243171208284429

További cikkeink a témában