Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Magaslégköri ballon, díjazott cukrászda, kegytárgyakat lopó férfi – ez történt a héten

augusztus 26 - szeptember 2.

Elindult az oktatás, és ezzel együtt megérkeztek a pénteki hírek is.

Nem akar az önkormányzat világűrpolitikai tanácsadót

A 24.hu írt arról, hogy a  Nemzeti Közszolgálati Egyetemi megkereste a szentendrei önkormányzatot, hogy  van lehetőség világűr-politikai tanácsadó szakirányú továbbképzésre a munkatársak esetében. A nyilvánvalóan praktikus képzést azért ajánlhatták ki, mert az önkormányzati törvény értelmében minden önkormányzat köteles munkatársait az NKE valamelyik képzésére beiskolázni, és erre az önkormányzatnak 2 millió forintot kell költenie. „A városvezetés döntése értelmében egyetlen önkormányzati alkalmazott sem vesz részt a világűr-politikai tanácsadó képzésen. Így azok a szentendreiek, akiket a világűrrel kapcsolatos problémák foglalkoztatnak, az önkormányzatnál sajnos nem tudnak segítséget kapni. Bár feltehetően az igény sem lesz igazán nagy az ilyen jellegű problémák megoldása iránt, hiszen az általános áremelkedés és a növekvő rezsiterhek mellett a szentendrei polgároknak egészen más, húsba vágóbb gondjaik vannak ” – jelezte az önkormányzat.

Szentendrére is ránézett a magaslégköri ballon

A Qubit számolt be róla, hogy augusztus közepén engedték fel azt a magaslégköri ballont, amelynek segítségével képeket és videókat is készítettek Budapestről és környékéről. A 30 km magasra emelkedő ballonra szerelt speciális kamera a látható fény és az infravörös tartományban is készített képeket a kiégett növényzetről, és amely segít, hogy felmérjék a növényzet állapotát. A ballon végül Szentendre környékén ért földet.

Díjazták a ZsóFree mentes cukrászdát

Az Egriügyek írt arról, hogy szavazás alapján kiválasztották az ország legjobb mentes helyeit, értve ezalatt a paleo, vegán, cukor- , tejfehérje-, laktóz- és gluténmentes ételeket gyártó, felszolgáló, illetve forgalmazó helyeket. A nyertesek egy éven át használhatják a “Menteshelyek kedvenc helye” címet, akik közül a legtöbben budapestiek és Balaton környékiek.

A különböző kategóriákat 2022-ben az alábbi helyek nyerték:

• Cukrászda: ZsóFree (Szentendre)

• Kávézó: Cafe Spirit (Siófok)

• Bolt: Boldog Föld (Budapest)

• Pékség: Gluténmentes Pékség – Diétázók Boltja (Eger)

• Bár: Bonita Studio (Siófok)

• Webshop: Nekem a Balaton – Nánásiék (Balatonakarattya)

• Bisztró: 36 Bisztró (Óbuda)

• Étterem: Tökmag Vegan Street Food (Budapest)

• Fagylaltozó: Füredi Korzó Fagyizó (Balatonfüred)

• Drogéria: Müller – Árkád (Budapest)

• Szálloda: Két Korona Konferencia és Wellness Hotel (Balatonszárszó)

Kegytárgyakat lopott, kiflit vett az árukon

Szomorú látleletről számolt be az MTI, akit szentendrei rendőrök kaptak el, miután egy budakalászi templomból lopott. A 28 éves munkanélküli férfi tettére azután került sor, hogy egy vagyonvédelmi cég értesítette a sekrestyést szombaton késő este, hogy a templom riasztója több jelzést adott. A helyszínen kiderült, valaki betörte az egyik ablakot, és a sekrestyéből három réz kelyhet, egy aranyozott csengőt és két réz gyertyatartót elvitt. A kárt egymillió forintra becsülték. A rendőrség hamar megtalálta a gyanúsítottat, aki elmondta, hogy kővel törte be a templom ablakát, hogy megkeresse a misepénzt, ám pénzt helyett végül műtárgyakkal távozott, amelyeket másnap 1500 forintért adott el, az árából pedig kiflit és kenőmájast vásárolt. „A rendőrök megtalálták a lopott kegytárgyakat a férfi ismerősénél, akit szintén előállítottak. Ő azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy a tárgyak bűncselekményből származnak. A kegytárgyakat a rendőrség visszaadta tulajdonosuknak, az ügyben a szentendrei rendőrkapitányság lopás bűntette miatt indított eljárást.  A gyanúsítottat őrizetbe vették, kezdeményezték a letartóztatását, valamint vizsgálják, hogy a férfi további vagyon elleni bűncselekményekkel összefüggésbe hozható-e – áll a közleményben.” – írta az MTI.

Címlapkép: Pixabay

További cikkeink a témában