Ugrás a tartalomhoz

TÉMA

Lelkileg tudatosak az új generációk

A mentális egészség megőrzése korunk egyik fontos feladata, amelyben az Y és Z generáció tagjai élen járnak.

Online lehetőségek

Az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az Y (1984 – 1994) és a Z (1995 és 2009) generáció tagjai sokkal nyitottabban beszélnek a lelki problémáikról, és hajlandók segítséget kérni a megoldásukra. Ezzel szemben a korábbi generációk életében háttérbe szorult a mentális egészség megőrzése a szociális normák és előítéletek, valamint a lehetőségek szűkössége miatt.

A mentálhigiénéről való gondolkodás megváltozásában jelentős szerepet játszott az internet és a közösségi média. Az online pszichológiai források és a mobilalkalmazások sokaknak segítenek megérteni és kezelni a mentális állapotukat. Ma már terápiára is lehet járni az online térben, ami rugalmasabb és hozzáférhetőbb megoldást nyújt a segítségkérésre.

Nincs több tabu

Az Y és a Z generációk számára az is fontos, hogy ne kezeljük tabuként a mentális problémákat. Több, fiatal szakértőkből álló közösségi médiaoldal foglalkozik a mentális problémák bemutatásával, ami a nyíltabb diskurzus mellett abban is segít, hogy a segítségre szorulók könnyebben eljussanak a megfelelő szakemberekhez.

Ez a nyílt kommunikáció a munka világára is hatással van. Az új generációk több figyelmet fordítanak a munka és magánélet egyensúlyára, valamint több munkáltató is felismerte ennek fontosságát. Ők már azokat a munkahelyeket preferálják, ahol lehetséges a rugalmas munkaidő, az otthoni munkavégzés, illetve biztosítanak munkahelyi stressz kezelésére szolgáló programokat.

Fotó: Deim Balázs

Hol keressünk segítséget?

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda weboldalán részletes tájékoztatást kapunk a városban és a környéken elérhető lehetőségekről. A Folt Forrás Online Lelki Tanácsadás (https://www.afolt.hu/) például olyan fiatalok, illetve szüleik, tanáraik leveleit várja, akik életvezetési és lelki problémáikkal kapcsolatos kérdéseikre szeretnének választ és támogatást kapni. A Kék Vonal (https://kek-vonal.hu/ ) és az Ifjúsági Lelki Elsősegély (Telefonszám: 13700) szintén a fiatalabbak számára kínál támogatást. A telefonos és online lelki elsősegély nem csak a fiatal generációk számára elérhető. A szentendrei DélUtán (https://delutan.hu/) főként a negyven év felettieknek kínál segítségnyújtást, és más módokon is támogatja az idősebb korosztályt.

É.Tóth Judit

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. november 8-ai lapszámában jelent meg.

Fotó: Isza Ferenc és Deim Balázs

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Gyerekorvosi ügyeletet szeretne Szentendre című bejegyzéshez

Gyerekorvosi ügyeletet szeretne Szentendre

Gyerekorvosi ügyelet Cegléden, Érden és Vácott lesz az ügyeleti rendszer átalakulása miatt. A szentendrei városvezetés saját gyermekorvosi ügyeletet kért a városnak.