Ugrás a tartalomhoz

Lélekmozgató – rendhagyó testnevelésóra parasportolókkal

Szentendre városa az országban először és egyetlenként egész hetes programsorozattal népszerűsíti a Magyar Parasport Napját. A rendkívüli eseménysor a Szentendrei Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban 2019. február 18-án kezdődött el. Az uszoda szervezésében és koordinálásával a szentendrei iskolák csatlakozó testnevelőtanárai, edzői és az itt dolgozó egyesületek február 18. és 22. között  Lélekmozgató foglalkozásokat, vagyis rendhagyó testnevelésórákat, foglalkozásokat tartanak az itt úszó vagy edző diákoknak, sportolóknak.

Február 22. a Magyar Parasport Napja 2017 decembere óta. A Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ először tavaly rendezte meg ehhez kapcsolódva a Lélekmozgató programot. Az esemény keretében országszerte interaktív osztályfőnöki, valamint rendhagyó testnevelésórákat tartanak.

A Református Gimnázium 6. évfolyamosainak rendhagyó testnevelésórájával indult a szentendrei Lélekmozgató hét, melynek keretében február 18. és 22. között, a V8 uszodában több száz helyi diák próbálhatja ki, milyen testi fogyatékkal sportolni, edzeni.

A Lélekmozgató hét megnyitóján részt vett Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a FODISZ elnöke, a Lélekmozgató program elindítója, a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, Európa-csúcstartó úszó, két paralimpián résztvevő Csuri Ferenc, az Európa-bajnoki 4. helyezést elért Lengyel Zsófia látássérült parasportoló és Szabadi Ádám kerekesszékes parasportoló reménység, valamint a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola képviseletében Kiss Péter Pál és Kőmíves Tamás.

Az esemény ünnepi köszöntőkkel kezdődött. „A város örömmel csatlakozott a Lélekmozgató programhoz, hiszen mindig is szívünkön viseljük a sportolók, különösen a parasportolók és fogyatékkal élők ügyét: egy magánhagyaték jóvoltából, a város támogatásával az itt élő fogyatékkal élő, vagy súlyos krónikus betegségekben szenvedő gyermekek ingyenesen vehetnék részt hidroterápiás foglalkozásokon a városi uszodában. A Lélekmozgatóhoz csatlakozó egész hetes városi projekt azért egyedülálló, mert Szentendre fontos sportlétesítménye, a V8 segítségével a város összes iskoláját, több száz diákot be tud vonni a programba. Rendkívül büszkék vagyunk, hogy Szentendrének más élsportolók mellett paralimpikonja is van. Tóth Tamás Rióban megszerezte a magyar csapat első aranyérmét 100 méteres hátúszásban, majd később egy bronzérmet is hazahozott. Tamás edzőtábora miatt most nem tud velünk lenni, de innen is gratulálunk neki az eredményekért.”  – mondta el Verseghi-Nagy Miklós polgármester az eseménysorozat nyitó rendezvényén.

Wildner Márton, a V8 uszoda ügyvezetője szerint példátlan pozitív tapasztalat volt az, ahogy az uszodába járó iskolák és itt dolgozó egyesületek az első szóra, a legelső megkeresésre azonnal csatlakoztak az eseményhez. “A V8 uszodában is érezzük, hogy Szentendrén valódi, másokra odafigyelő és nyitott közösségek működnek. Nagyon örülünk annak, hogy ennek az összetartó és szolidáris városi sportközösségnek lehetünk az otthona”.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület és a FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége) elnöke kifejtette, hogy a Magyar Parasport Napjának több szempontból is fontos a jelentősége. „A társadalom egészének kell megértenie, hogy több a hasonlóság bennünk, ami összeköt, mint a különbözőségek, amik szétválasztanak. Azok a gyerekek, akik a Magyar Parasport Napján kipróbálnak egy-egy fogyatékos sportot, megnéznek egy róluk szóló dokumentumfilmet, beszélgetnek róla, hazaviszik a családjuknak is az ismereteket. Megértik, hogy nem sajnálni kell vagy megijedni attól, ha valaki különbözik a megszokottól, hanem úgy segíteni, ahogy az a fogyatékkal élőknek is jólesik. Az igazi teljesítmény nem a kezekben, lábakban, hanem a szívekben van. A mi munkánk arról szól, hogy bebizonyítsuk közösen: fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

A köszöntők után a parasportolók bemutatták, hogyan úsznak, edzenek minden nap, hogyan készülnek fel a versenyekre, és lelkesen beszéltek arról, milyen edzésprogrammal készülnek, hogy kijussanak a legjobbak világversenyeire. Van mit tanulni tőlük: hihetetlen optimizmust, kitartást és erőt. Ezután a vállalkozó kedvű diákok bekötött szemmel vagy egymáshoz rögzített lábakkal úszva átélhették, milyen nehézségeket győznek le napi edzéseiken a parasportolók.

 

 

 

 

 

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Választások 2024 című bejegyzéshez

Választások 2024

6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, amelynek névjegyzékében szerepel a választó.