Ugrás a tartalomhoz

Közösségünk kincsei – Szentendre

A Magyar Nemzeti Múzeum a Petőfi Kulturális Program égisze alatt a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével színvonalas kulturális programokat valósít meg. Februárban elindult a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógiai, muzeológiai és képzőművészeti programsorozata Pest vármegyében.

A Ferenczy Múzeumi Centrum egyedülálló képzőművészeti, történeti, néprajzi és irodalmi gyűjteményével, régészeti eredményeivel és múzeumi hálózatával Magyarország egyik legrangosabb vidéki intézménye. A térségi programsorozatban ötféle kulturális eseménnyel mutatja meg sokszínűségét a múzeum.

Az FMC nívódíjat nyert múzeumpedagógusai négy programmal kapcsolódnak a projekthez. Az Iskola a múzeumban sorozatban a Czóbel Múzeumhoz kötődő, nagy sikerű Beszélő tárgyak, beszédes arcok múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a térség középiskolásai. A Múzeum az iskolában programon keresztül Less a kulisszák mögé! címmel pályaorientációs foglalkozásokat tartanak általános iskolásoknak a vármegyében. A Közösség a múzeumban című, felnőtteknek szóló programok között a senior korosztály számára alkotó művészetpedagógiai foglalkozásokat tartanak a Kovács Margit Kerámiamúzeumban, A Gyűjtemény című kiállításhoz kapcsolódva kurátori tárlatvezetés és festő workshop várja a felnőtteket a Ferenczy Múzeumban, valamint a Festői Szentendre sétán, a nagy szentendrei alkotók nyomába eredve a város ősmotívumait rajzolhatják meg a résztvevők. A Múzeum a közösségben program fókuszában Szentendre képzőművészete áll: a vetített képes előadásokon az FMC művészettörténészei a Ferenczy Múzeumi Centrum 10.000 alkotást magába foglaló gyűjteményét mutatják be, a Beszélő tárgyak a muzeológusok munkájába nyújtanak betekintést, a Múzeumi Mesék sorozatban pedig meseterápiás, önismereti foglalkozásokat tartanak.

 

A Közösségünk kincsei képzőművészeti, helytörténeti vándorkiállítás Vajda Lajos és Szentendre címmel elsőként a halásztelki a Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtárban nyílt meg februárban az FMC és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében. A tárlat Vajda Lajos egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel, a művészi motívumokat az eredeti ősforrásokkal, az életművön keresztül felvillantva Szentendre városának helytörténeti vonatkozásait, gazdag és megőrzésre méltó múltját, valamint 21. századi jelenét. Június végéig a vándorkiállítás további állomásokon – Szigetújfalu, Pilisvörösvár, Budakeszi, Törtel, Fót, Szada, Áporka, Kiskunlacháza és Tárnok településen – mutatkozik be a térségben.

A Magyar Nemzeti Múzeum programja a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében és a Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésével valósul  meg.

 

Kép:

Szamárhegyi ablakrács és Vajda Lajos: Rácsos ablak csendélettel, 1936

Vajda Lajos: Sárga ház, 1935 és témája, a Motesiczky ház Szentendrén

 

https://femuz.hu/

https://www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

https://www.instagram.com/muzeumicentrum/

https://www.youtube.com/@FerenczyMuzeumiCentrum

 

 

További cikkeink a témában