Ugrás a tartalomhoz

Hírek a print magazinból

Kálvária a leégett Spar körül

A leégett Spar körül nagyon sok vitás kérdés bontakozott ki Szentendrén és hozott felszínre korábban nem látható konfliktusokat a városvezetés, a lakosság, a kormány és a kereskedők között. Alábbiakban összefoglaltuk, mi történt eddig.

2021. április 7-én este 7 óra körül leégett a HÉV-állomás melletti Spar, amely üzlet a város kereskedelmében, az itt élők élelmiszerellátásában kiemelt szerepet töltött be. A tűz a 2000 négyzetméteres épület áruátvételi raktárában keletkezett, majd továbbterjedt az áruház belső terére és a tetőszerkezetére egyaránt, amely megsemmisült. A tűzeset után az újjáépítés terveit a város napirendre tűzte, de hosszú ideig nem történt előrelépés, mert jogvita alakult ki. A terület tulajdonjoga ugyanis az önkormányzaté, a felépítmény viszont a Pikk Terc Kft-é volt, akitől a Spar bérelte az ingatlant. A szerződés szerint a földhasználat addig érvényes, amíg áll a felépítmény. Ezért a Spar maradványait a tulajdonos nem akarta lebontani, és az a mai napig is áll. Ezután tárgyalások kezdődtek a tulajdonosok között, illetve a Spar – adásvétel következtében – a Pikk Terc Kft. helyére lépett, mint tárgyalópartner.

A leégett épület felvetette a bevásárlóközpont teljes területének felújítási kérdéseit is. Ezt már a korábbi városvezetés is szorgalmazta, de nem valósulhatott meg állami forrás hiányában.  Közben a jelenlegi városvezetés annak érdekében, hogy a terület hasznosításába a város lakóinak az elképzelése is bekerülhessen, kérdőíveket készített online és nyomtatott formában, majd a beérkezett javaslatokat úgynevezett Közösségi Kávéház keretében vitatta meg az érdeklődő szentendreiekkel.

2022. április 27-én írta ki az önkormányzat a HÉV állomás környékén fekvő, önkormányzati tulajdonban álló ingatlanokra vonatkozó, földhasználati és településrendezési szerződés megkötésére irányuló nyilvános pályázatot. E szerint a tulajdonjog az önkormányzatnál marad. Ennek határideje 2022. augusztus 1-jén járt le, érvényes pályázat azonban nem érkezett. A városvezetés ekkor döntött úgy, hogy az új pályázati kiírást minél hamarabb előkészíti, hogy az augusztus végi rendkívüli testületi ülésen érdemben tárgyalhasson róla.

Közben a városvezetés megbeszéléseket kezdett Lázár János építésügyi és beruházási miniszterrel. A miniszter szerint a kérdéses terület fejlesztését egységként kell kezelni, és azt az önkormányzattal egyeztetve kell végigvinni. A kereskedelmi fejlesztéssel kapcsolatosan támogatást ígért a Hajdú-Bihar megyében székelő plázabizottságnál, mert nem új fejlesztésről van szó, hanem egy régebbi áruház néhány méterrel arrébb történő újjáépítéséről. (Ez azért volt fontos, mert áruházstop van érvényben, újabb kereskedelmi központok építését nem engedélyezik.)

A legutóbb kiírt pályázat határideje 2022 novemberében járt le, és egy érvényes pályázat érkezett, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-től.  A pályázatban két fejlesztési ütemet határoztak meg, az első ütemben a pályázó a leégett épületelemeket elbontva megépíti az élelmiszer-áruházat teremgarázzsal, és további parkolóhelyeket alakít ki. 

A témában történt megkeresésünkre Szentendre főépítésze Kiss Gabriella megerősítette, több feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a várva várt munkálatok elindulhassanak. Egyrészt szükséges a helyi építési szabályzat módosítása, amely a tervek szerint idén májusban megtörténik, majd a plázastop alóli felmentés birtokában körülbelül 2023 őszére várható az építési engedély megszerzése.

A Spar is akként nyilatkozott, hogy leghamarabb év végén kezdődhet meg a kivitelezés, mindez tehát azt jelenti, hogy talán 2024 őszére, de reálisan karácsonyra készülhet el leghamarabb az új áruház épülete. 

R.L.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. február 1-jei lapszámában jelent meg.

Kép forrása: szentendre.hu

További cikkeink a témában