Ugrás a tartalomhoz

Jövőnk legfőbb záloga a környezettudatos gondolkodás

Évek óta kapható szerelhető okostelefon, házasodhatsz fair trade karikagyűrűvel, nem lesz Verespatakon aranybánya, és több mint tízezren írták alá a tervezett elavulás elleni petíciót – úgyhogy nincs minden veszve. Ezt a szemléletet, a környezettudatos gondolkodást szeretnénk mi is, az ökológiai filmklubok, köztük az Ökoparty itt Szentendrén, elősegíteni. Ezért úgy döntöttünk, hogy országos kampányt indítunk az online világ ökológiai lábnyoma, az elektronikai ipar sötét oldala témakörben, na meg persze arról, hogy mit tehetsz Te?

Kevéssé ismert témák ezek, noha mindennapi mai életünk megkerülhetetlen része lett az internethasználat, az e-mailezés, a szociális médiák használata, a streaming stb. Az ezekhez szükséges eszközök vásárlása és használata napi rutin, gyártásuk sokaknak teremt munkalehetőséget – de nem mindegy, milyet… A nagy elektronikai cégek nem dolgozóbarátságukról híresek, a készülékekben sok az ún. konfliktusos ásvány, nehezen kitermelhető ritka fém, percről percre dobják piacra az újabb és újabb készülékeket, mi meg rohanunk megvenni, jól működik a beépített elavulás, az elektronikai hulladékok tömege óriási és egyre nő. Személyes kapcsolatainkat túl gyakran helyettesítjük netes megoldásokkal, erre a covid ráerősített, a fiatalok pedig csak nyomkodnak és nyomkodnak, sokan küzdenek pszichés problémákkal stb. stb. – hogy csak néhányat említsek…

Számos kérdés vetődik tehát fel, az ökofilmklubok keretében ezeket szeretnénk körbejárni.

Első filmünk a Complicit/Szembesítés 2017-ben készült francia-amerikai dokumentumfilm. Yi YeTing foglalkozásból eredő leukémiában szenved, és megpróbál kártérítést kapni a munkaadójától. Szeretne másokon is segíteni, ezért beszáll egy foglalkozási betegségek és munkahelyi balesetek áldozatait támogató nonprofit szervezetbe, ahol rájön, hogy tucatjával vannak olyanok a környezetében, akik okostelefonok gyártása során szenvedtek mérgezést. Kutatásai során felfedezi, hogy a leukémiás betegségek gyakoribbak az Apple fő beszállítója, a Foxconn környezetében. Eljut számos munkáshoz, akinek a családja a túlélésért küzd a kezelési költségek súlya alatt nyögve. Amikor szembesíti a helyi üzemeket a felfedezésével, a saját biztonságát kockáztatja, mert jelentős erők mozdulnak meg ellene.

Beszélgessünk arról, hogyan használjuk ezeket az új, amúgy nagyszerű lehetőségeket, amelyeket az internet világa, az elektronikai eszközök használata kínál nekünk tudatosan, valamennyiünk javára. Hogyan járulhatunk hozzá, hogy elkerüljük a modern rabszolgaságot, hogyan tegyünk a tervezett elavulás ellen – megannyi izgalmas téma.

Első filmünket a Civil Házban vetítjük, május 29-én délután 4 órakor, utána kiváló szakértőkkel beszélgetünk, Fidrich Róbert környezetvédelmi aktivista és Victor András környezeti nevelő lesznek vendégeink. (facebook esemény)

Fidrich Róbert környezeti aktivista, amatőr csillagász. Fidusz több mint 30 éve tevékenykedik a zöld mozgalomban. Közel felsorolhatatlanok azon zöld szerveződések, amelyek létrehozásában és/vagy munkájában a 80-as évek vége óta részt vett, részt vesz – azért most mégis megpróbáljuk összeszedni ezeket: Gaja Környezetvédő Egyesület, ELTE Természetvédelmi Klub (ETK), később Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), Fenntarthatóság Felé Egyesület stb.

Miért fenntarthatatlan a neoliberális globalizáció, miért kellene és hogyan lehetne egészségesebb élelmiszereket fogyasztanunk, mit is takar a GMO, milyen környezetkárosító programokat finanszíroz a magyar kormány a világ távoli pontjain, mit tehetünk a tervezett elavulás ellen, miért is áll minden válságunk mögött a túlfogyasztás, mit jelent és miért jó a nemnövekedés – számos kérdés, amivel eddigi munkája során foglakozott.

Jelen témánk az online világ ökológiai lábnyoma. Rendkívül szerteágazó kérdésről van szó, mind eszközeink létrehozását, mind használatát tekintve, hiszen a bányászattól kezdve az összeszerelésen át az elektronikai hulladékká válásig a teljes életutat figyelembe kell venni. Óriási a mögöttes digitális infrastruktúra, a „felhő” karbonlábnyomunk 4%-áért felelt már néhány éve is, és az arány folyamatosan nő, hamarosan megduplázódhat.

Mit tehetünk mi? Nem keveset. Használd a lehető legtovább elektronikai eszközeidet, amit lehet, javíttass meg, a régit gyűjtőhelyen add le, támogasd a jótállási idők további hosszabbítását igénylő kampányokat, gyakran hallgatott zenéidet inkább töltsd le és offline hallgasd, bánj takarékosan a közösségi médiával stb. Biztos lehetsz benne, hogy Fidusznak – aki 52 éves, nincs jogosítványa és szalmabálaházban lakik – lesznek még ötletei.

 

A vetítés ingyenes, gyertek!

Addig is ajánlott olvasnivaló:
Jürgen Reuss – Cosima Dannoritzer
Vásárlás a szemétdombra, a tervezett elavulás elve
L’Harmattan, Budapest, 2017.

Tarnóczy Mariann, Ökoparty

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Programajánló február 21-27-ig című bejegyzéshez

Programajánló február 21-27-ig

Az utolsó februári héten végleg elbúcsúzhatunk a téltől és lassan készülődhetünk a tavasz örömeire. Több program is segítségünkre lehet ebben.