Ugrás a tartalomhoz

Hírek a print magazinból

Jakov Ignjatović és kora

Jakov Ignjatović (1822-1889) és kora címmel 2022. december 7-én egynapos nemzetközi konferenciát tartottak Szentendrén az író születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A konferenciát Lásztity Péró, a Budapesti Szerb Intézet igazgatója, Dragan Staniać, Matica Srpska elnöke Újvidékről és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere nyitotta meg.

A változatos tematikájú, több mint húsz, szerb és magyar nyelven – szinkrontolmács közreműködésével – elhangzott előadás a szentendrei születésű író – a szerbek Jókaija, ahogy szokták őt nevezni – munkásságának elemzése mellett foglalkozott az irodalmi kortársai között elfoglalt helyével, valamint annak a kornak a bemutatásával, amelyben élt és alkotott.

Néhány példa a belgrádi, a niši és a magyarországi egyetemek, kutatóintézetek szakembereinek témaválasztásából: Félresiklott életek Jakov Ignjatović műveiben; Szórakozás és társadalmi élet a szerbek körében Jakov Ignjatović műveiben; Magyar hatások Jakov Ignjatović társadalmi regényeiben; Jakov Ignjatović műveinek fogadtatása a magyar irodalomban; Jakov Ignjatović politikai tevékenysége 1849-ig; Jakov Ignjatović politikai ideológiája; Jakov Ignjatović műveinek fogadtatása a 21. században

A városháza dísztermében elhangzott előadások után került sor a Jakov Ignjatović az első szerb realista író, Szentendre szülötte, a szerb magyar barátság híve című kétnyelvű roll-up kiállítás megnyitására, végül a Magyarországi Szerb Színház zenés irodalmi előadása zárta a napot. 

December 8-án az író tiszteletére rendezett irodalmi találkozóval folytatódtak a programok a Szamos Cukrászda Klimt termében. Ezt követően megkoszorúzták az író Dumtsa Jenő utcai szülőházán 1948-ban elhelyezett emléktáblát és az író mellszobrát, leleplezték a róla elnevezett kis utca szerb nyelvű utcanév tábláját. Ezután a Matica srpska küldöttsége látogatást tett az író közelmúltban felújított szülőházában, aminek új tulajdonosa az író arcképét és egy tőle származó szövegrészletet láttató modern alkotást helyezett el az épület oldalsó utcai falán.

T.K.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. február 1-jei lapszámában jelent meg. 

Kiemelt kép: Bellai László

További cikkeink a témában