Ugrás a tartalomhoz

Ismét lehet pályázni a MANK művészeti ösztöndíjaira

Képzőművészeti, iparművészeti és művészettörténészi ösztöndíjakat hirdet a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából. A Derkovits Gyula képzőművészeti, a Kozma Lajos iparművészeti és a Kállai Ernő művészettörténeti ösztöndíj nyertesei 2021-ben havonta bruttó 200 ezer forintos díjban részesülnek, melyet a MANK, további megjelenési és kiállítási lehetőséggel egészít ki.

 A MANK fiatal művészek számára meghirdetett ösztöndíjai az alkotók pályára lépését és érvényesülését támogatja. „Műteremgondok, az otthonalapítás nehézsége, a nyersanyagok növekvő árai és a közönséggel való kapcsolatteremtés ellentmondásai – a sok közül e négy ok is elég lenne ahhoz, hogy belássuk: a fiatal művészek munkájának támogatása nemhogy nem érhet véget az egyetemi, főiskolai diplomaosztáskor, de éppenséggel akkor kell igazán elkezdődnie” – vallja Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: továbbra is online, a MANK megújult felületén várják a pályázatokat.

A MANK legnépszerűbb és legnagyobb hagyományú ösztöndíja az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj, amelynek célja, hogy segítse a 35 év alatti, önálló művészi tevékenységet folytató, tehetséges képzőművészek pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését. Pályázhat minden festő, szobrász, képgrafikus, illetve az intermediális műfajokban tevékenykedő alkotó, aki a felsőoktatást követően önálló művészi tevékenységet tud felmutatni. A 2021. január 3-ig megpályázható ösztöndíj elbírálása során a szakmai bemutatkozás mellett az ösztöndíjas időszakra vonatkozó alkotói terveket is értékeli a kuratórium.

Az anyagi támogatás mellett az ösztöndíjprogram számos bemutatkozási lehetőséggel, kiállítással és komplex értékképző tevékenységgel segíti a tehetségek kibontakozását. Ilyen volt a 2020-as Art Market Budapesten való megmutatkozási lehetőség, amelyen a MANK a Derkovits-ösztöndíjas művészek alkotásaiból mutatott be izgalmas válogatást.

„Egyrészt szakmai rangot jelentett fiatal művészként, másrészt műalkotások létrehozásában segített, lehetővé tette, hogy évekig kizárólag a művészetnek éljek. Külföldi és hazai kiállításokra készülhettem fel, valamint megszilárdította a hitemet és a státuszomat a művészeti életben. Ahogy pedig azóta figyelem az ösztöndíjasok munkáját, ezt a funkcióját ma is betölti” – mesélte el korábban az ösztöndíjjal kapcsolatban Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész.

Szintén egy hónap áll azon fiatalok rendelkezésére, akik a 2020. december 11-től 2021. január 12-ig kiírt Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjra nyújtják be pályázataikat. A felhívásra jelentkezhet minden olyan 35 év alatti kézműves-iparművész, aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni. A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell szakmai önéletrajzot, munkatervet, valamint az eddigi művészeti tevékenység ismertetését.

A Kállai Ernő művészettörténészi és műkritikusi ösztöndíjra 2020. december 18. és 2021. január 19. között pályázhatnak a 40 év alatti kutatók. Az online jelentkezés során szakmai önéletrajzot és koncepciót, valamint az eddigi publikációik jegyzékét is fel kell tölteni. A nyertesek 2021 szeptemberében egy kötelező szakmai konzultáción vesznek részt, ahol a folyamatban lévő kutatásaik aktuális fázisáról, a már megjelent és tervezett publikációikról és a tudományos munkájuk további menetéről számolnak be.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el.

 

Forrás: MANK Galéria / www.alkotomuveszet.hu

Kép: pexels.com

További cikkeink a témában