Ugrás a tartalomhoz

Heti programajánló

Hová menjünk Szentendrén július 25-31. között?

Ezen a héten igen változatos programok közül válogathatunk – lesznek koncertek, kirándulások, és színházi estek, de választhatunk a könnyedebb szórakozási formák közül is. Ha még nem tették, mindenképpen látogassanak el a Pirk János Múzeumba. A festő képeit csodálva biztos, hogy különleges élményben lesz részük.

Redőny a színházban

Az Orlai Produkció vendégjátéka, a Redőny vicces és szórakoztató, megrázó és elgondolkodtató darab egyszerre. Hogyan lehetséges ez a paradoxon? Maros András úgy meséli el Éva, a tradicionális szerepre kényszerített nő sorstragédiáját, hogy közben szűkszavú, pergő ritmusú, briliáns dialógusokat működtet. Egyedi humora a legnagyobbakat, Esterházy Pétert, Parti Nagy Lajost idézi. Ismerős, otthonos, hihető a történet, és miközben elemi erővel nevettet, a szerkezet szikár és fájdalmas marad; a darab vége pedig igazi katarzissal kecsegtet.

Időpont: július 27. 20.30.

Helyszín, Szentendre, Városháza udvara, Fő tér

 

A szentendrei festő

Pirk János Munkácsy-díjas festőművész életművének bemutatására létesült a Pirk János Múzeum a Művészetmalom közelében. A 20. századi magyar festőművészet kiemelkedő alkotója életének egy jelentős hányadát töltötte Szentendrén. Sorsa tele volt dráma fordulatokkal, hamar árvaságra jutott, és ezért Szatmárra került a nagyszüleihez, ahol sokat kellett a gazdaságában dolgoznia, emiatt tanulmányait is többször meg kellett szakítania. Első mestere Thorma János volt, aki mellett Nagybányán kezdett el tanulni. Budapesten végzett, több jelentős művészeti díjat és ösztöndíjat is elnyert, így jutott ki Párizsba és Olaszországba. A II. világháború alatt, Nagybányáról feleségével Gödöllőre, majd 1947-ben Szentendrére költözött, a művésztelepen élt és alkotott élete végégig.

 

 

Időpont: péntektől-vasárnapig: 12-17h

Helyszín: Szentendre, Bogdányi út 34.

 

Tudósok koncert

 A Tudósok a magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb, folyamatosan megújuló vezető képviselője, amely a jazz, a punk, a drum’n’bass, az avantgárd, a performance és a költészet legkülönbözőbb elemeiből merítve hoz létre egy különösen egyéni, jellegzetesen kelet-európai hangzást. Ezúttal szédületes karneváli forgatagba kerülhetünk a koncertjükön,  ahol: „agyalapi örömextázsiban cserélgetik majd egymással a fejeiket a közönség képviselői a kollektív megvilágosodás legvégső erotikus pontjáig!”

Időpont: 2022. július 29. 20h

Helyszín: Barlang, Szentendre Duna korzó 18.

 

Sárkányölő Sebestyén

A sárkányölő hősökről szóló mesék népmesekincsünk legősibb rétegéhez tartoznak. Azokról az időkről adnak hírt, amikor a szerencsét próbálni induló vitézek nemcsak mágikus képességekkel rendelkeztek, hanem ismerték annak módját is, hogyan kerülhetnek kapcsolatba a táltosokkal, a tanácsot adó öregasszonyokkal és az ősz öregemberekkel, akiktől mindig segítséget kaptak küldetésük teljesítéséhez. A KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös előadásában Sárkányölő Sebestyén, a szegénylegényből lett hős története elevenedik meg, drótmarionett-emberek és óriásbáb-sárkányok, valamint két kiváló bábművész, Czéh Dániel és Markó-Valentyik Anna segítségével.

Időpont: 2022. július 31. 10h

Helyszín: Dunaparti Művelődési Ház, Szentendre, Duna korzó 11/a

 

Fesztivál Esztergomban

Hazai sztárzenekarok, neves nemzetközi és hazai szakmai előadók, valamint interaktív programok várják a látogatókat Esztergomban. Színpadra lép a Margaret Island, az Irie Maffia és a Follow the Flow is. Beszélgetéseket szerveznek a magyar filmről, az újságírói objektivitásról, és meghallgathatják Richard L. Florida világhírű városkutató gondolatait is a jövő városairól.

Időpont: 2022. július 28-29-30.

Helyszín: Esztergom, MCC-sziget, a Helischer József út és Gőzhajó utca találkozásánál

 

A Börzsöny lankáin

A növényismereti sétán ezúttal nem gyógynövények kerülnek a középpontba, hanem a fák és cserjék méghozzá permakultúrás szemüvegen keresztül. Kiderül, hogy mi is a szukcesszió, hányféle haszna lehet egy fajnak és még sok más érdekesség. A résztvevők hat kilométeres távot járnak majd be könnyű terepen. A részvétel regisztrációhoz kötött, amely az eublaberus@gmail.com címen, vagy a +36205423430-as számon lehetséges.

Időpont: 2022. július 30. 8.45

Helyszín: Nagyoroszi, Drégelyvár megállóhely

További cikkeink a témában