Ugrás a tartalomhoz

Hova menjünk a héten? március 28. – április 3.

A tavaszi idő beköszöntével sokszínű programok várják a Szentendrére látogatókat. A művészetkedvelők színházi előadások és Oscar-jelölt filmek között válogathatnak, a hétvége pedig a természetjárók számára tartogat programokat.

Március 29. kedd 20:00 órától a Barlangban (Dunakorzó 18.) a Fúziós Jazzklub programsorozat keretében a The Bligets és Neuschl Armand koncertjét hallgathatják a zenekedvelők. Szentendre belvárosában négy fiatal zenész úgy döntött, hogy közös ízlésük alapján felfedezik a zenei fúzió varázslatos világát. A Funky ritmusok vad csatát folytatnak a Latin dallamokkal, a Latin dallamok táncot járnak a Blues parkettjén, a Modern Rock részegen vár a következő sörre, vállán sír a Jazz a saját kompozíciókra épülő zenei kavalkádjukban. Santana, Billy Cobham, a Led Zeppelin és Stevie Ray Vaughan zavarodottan áll a bejáratnál.

 Szintén március 29-én 19:00 órától a Fórum Színház A hűtlenség ára című előadását láthatják az érdeklődők a HBPMK Színháztermében (Pátriárka utca 7.). Jack a húszéves házassági évfordulójukon egy gyémánt nyakékkel lepi meg feleségét – és egy bérgyilkossal… Maggie ugyan régóta sejti, hogy férje összeszűri a levet titkárnőjével, de nem gondolta, hogy ide jutnak. Ám a dolgok nem mennek olyan gyorsan, mert a bérgyilkos a férj jelét várja, egy telefoncsengetést… Addig is beszélgetni kezd az izgatóan vonzó nővel…

A könyvtárban március 30. szerda 16:30-tól Helló, Héraklész! címmel Tasnádi István író és Pájer Alma Virág színművész estjén vehetnek részt a színházkedvelők. Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot. A legendás hős Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai fiatalok nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről.

 

Ugyanitt április 1. péntek 18:00 órától a L’art pour l’art Társulat Csirkebefőtt című, poéntorlódásos műsorát láthatják olvasóink. A messze földön is híres Besenyő család otthonába hirtelen becsönget a Szilveszter, mire Pityu és felesége, Margit elhatározzák, hogy kiruccannak valahová.

Április 2. szombat 19:00 órától Kollár-Klemencz László, Farkas Róbert és Dargay Marcell Zabolátlan lovaim című lírai dalestjét hallgathatják a zenekedvelők. A három zenész sok gyönyörű, érzelemmel túlfűtött, melankóliával telített, ismert és kevésbé ismert, nemzetközi és hazai dalt válogatott egy csokorba. Lesznek nagy francia sanzonok, felhangoznak a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek klasszikusai, valamint a kortárs popkultúra ideillő dalai is – árulta el Kollár–Klemencz László.

Komorabb vizekre evezve április 3. vasárnap 15:00 órától a PanoDráma Kár, hogy rák című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Nem szívesen beszélünk a rákról, mert félünk tőle. De ha időben lépünk, ha kezelhető, ha szerencsénk van, ha farkasszemet nézünk és vitatkozunk vele, ha viccet csinálunk belőle, ha beszélünk róla, ha élünk, ameddig élhetünk, és nem adjuk fel, akkor a rák nem győzhet le minket. Akkor sem, ha belehalunk.

Részlet az előadásból

A P’art Moziban több másik Oscar-díj-jelölt filmmel együtt április 2. 16:00 órától nézhető a Vezess helyettem (2021) című japán filmdráma. A színész-rendező Kafuku Juszuke két éve veszítette el feleségét, de még mindig nem volt képes feldolgozni a tragédiát. Egy színházi fesztivál felkérésére Hirosimába utazik, hogy színpadra állítsa a Ványa bácsi többnyelvű változatát. Ellenkezése dacára, a fesztiváltól egy női sofőrt kap, a visszahúzódó Miszaki személyében. Egyre több időt töltenek egymással, a beszélgetéseiknek köszönhetően pedig mindketten végre szembe nézhetnek saját traumáikkal, hogy továbbléphessenek az életben.

Részlet a filmből (Forrás: Port.hu)

Murakami hazánkban is megjelent, azonos című novellája nyomán készült Vezess helyettem az év filmszenzációja. A kimagaslóan pozitív kritikai fogadtatásban részesült alkotás a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon három díjat nyert, idén pedig Oscarra jelölték – méghozzá nem csak a legjobb nemzetközi film, hanem egyenesen a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv kategóriákban. (Forrás: Port.hu)

Teljes műsor:

március 28. hétfő

16:00 Főzőklub 98’ (feliratos)

17:45 Licorice pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

20:00 Út a díjesőig 114’ (feliratos)

március 29. kedd

16:00 Út a díjesőig 114’ (feliratos)

18:00 Magyar Passió 95’

20:00 Licorice pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

március 30. szerda

16:00 Kilakoltatás 88’

17:45 Licorice pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

20:15 Párhuzamos anyák 124’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

március 31. csütörtök

16:00 Szuperhősök 100’ (feliratos)

18:00 Nyisd ki a szemed filmklub: Külön falka 89’

20:00 A világ legrosszabb embere 128’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

április 1. péntek

16:00 Minden rendben ment 113’ (feliratos)

18:00 Kilakoltatás 88’ + KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

20:00 Szuperhősök 100’ (feliratos)

április 2. szombat

14:00 A rosszfiúk 101’ (szinkronizált)

16:00 Vezess helyettem 179’ (feliratos) 4 Oscar-díj jelölés

19:15 Kilakoltatás 88’

20:45 C’mon, c’mon – Az élet megy tovább  109’ (feliratos)

április 3. vasárnap

16:00 A rosszfiúk 101’ (szinkronizált)

18:00 Minden rendben ment 113’ (feliratos)

20:00 Licorice pizza 133’ (feliratos) 3 Oscar-díj jelölés

A Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében a Czóbel Múzeumban (Templom tér 1.) április 2. szombat 18:00 órától a Keresztrím irodalmi beszélgetősorozat 3. alkalmán Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész beszélget Székely Örssel és Győrffy Ákossal.

A RegenTag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) és a NewSee Store (Alkotmány utca 3.) heti rendszerességű kézműves workshopjain kívül április 1. pénteken 18:00 órától női körön vehetnek részt az érdeklődők a NewSee Store-ban, előzetes jelentkezéssel. Április 3. vasárnap 14:00 órától pedig ugyanitt kötött állatfigurákat készíthetnek kreatív olvasóink Várkonyi Dóri vezetésével. A foglalkozást haladó kötőknek ajánlják!

 

A Bordás-gerinc

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a héten is érdekes programokkal kedveskedik a természetjáróknak. Április 2. szombat 10:00 órától családi napra várják az érdeklődőket a Farmosi Madárvártára. A nap folyamán madárgyűrűzési-, kisállat-, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutató, mesemondás, ügyességi játékok, íjászat, kézműves foglalkozások, gyermeklovagoltatás, állatsimogató, túravezetések, gyerekelőadások, tűzoltósági bemutató, a Dunavirág Vízibusz és finom lángos várja a látogatókat. Továbbá természetvédelmi kiadványok, ajándéktárgyak helyi és Nemzeti Parki Termékek vására színesíti a programot. Ugyanaznap 10:00 órától közepesen nehéz túrára várják a vállalkozó kedvűeket a Pilisszentiván fölötti Bordás-gerincre. Előzetes jelentkezés után a résztvevők távcsövet is vihetnek, mivel alkalmuk nyílik megfigyelni a terület madarait. Április 3. vasárnap kora reggeli kezdéssel, 6:00 órától túzokleső túra indul Bugyin, melynek során a madarak tartózkodási helyeit saját gépkocsival járhatják be a résztvevők. A későn kelőket szintén vasárnap 9:45-re várják Esztergomba, a felhagyott szovjet katonai lőtérre, ahol a résztvevők könnyű séta keretében ismerkedhetnek a hely történetével.

 

Borítókép: Túzokok a Kiskunsági Nemzeti Parkban

További cikkeink a témában