Ugrás a tartalomhoz

Hova menjünk a héten? május 2-8.

Szentendre és környéke továbbra is színes programokkal várja az itt lakókat és az ide érkezőket. Heti programajánlónkban klasszikus mozifilmek, új kiállítások és rengeteg szabadtéri program közül válogathatnak olvasóink.

A Barlangban (Dunakorzó 18.) május 3. kedd 19:30-kor kezdődik a Borbély Műhely Jazzklub évadzáró koncertje. Borbély Mihály és zenekara immár 20 éve jár vissza a Barlangba minden hónap első keddjén. Újabb sikeres évadot zárnak, szokás szerint szeptemberig szünetel a klub, a májusi lesz az idei utolsó alkalom, hogy Szentendrén találkozhatunk velük. Május 6. péntek 20:00 órától pedig a blues kedvelőit várja a közelmúltban alakult Chicago Blues Union. Az 50-es, 60-as évek Chicago-bluesát interpretáló csapat albumot is készített, mely februárban jelent meg. A lemezt és a Chicago blues hagyományait koncertekkel mutatják be a közönségnek az év folyamán.

Az IKON Szentendrei Képtárban (Fő tér 2-5.) május 5. csütörtök 17:00 órától kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt a művészetkedvelők Vincze Ottó Kifutó modellek című kiállításán. A Vajda Múzeum IKON kiállítótermében (Hunyadi utca 1.) május 6. péntek 17:00 órától Batykó Róbert képzőművész tart tárlatvezetést az Orbital Strangers Project fotókiállításán.

Részlet Melkovics Tamás Panta Rhei című kiállításából. Forrás: femuz.hu

A Ferenczy Múzeumi Centrumban (Kossuth Lajos utca 5.) május 7. szombat 16:00 órától tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők Dávid Gyula fizikussal Melkovics Tamás Panta Rhei kiállításán. A MűvészetMalomban (Bogdányi utca 32.) május 8. vasárnap 16:00 órától  Szilágyi Róza Tekla művészettörténész, az Artmagazin online vezető szerkesztője tart tárlatvezetést felnőtteknek.

A P’Art Mozi (Dunakorzó 25.) a héten igazi klasszikussal várja a filmművészet rajongóit: a japán mozi nagymestere, Kuroszava Akira Ran – Káosz (1985) című filmjét digitálisan felújítva láthatják a nézők május 2. hétfő 17:45-től. Hidetora fejedelem átadja birodalmának irányítását legidősebb fiának, Tarónak. Szaburu, a legkisebb fiú nem helyesli apja döntését, mert mindkét bátyját túlságosan hatalomszeretőnek ismeri, s emiatt egyiküket sem érzi alkalmasnak egy egységes állam vezetésére. Az atya ezért Szaburu ellen fordul, de hamarosan kénytelen lesz belátni, hogy „lázadó fiának” igaza volt… A filmben Kuroszava Akira Shakespeare Lear király című művét meséli el, a történetet a XVI. századi Japánba helyezve át.

További vetítések:

május 2. hétfő

16:00 Spirál 100’ (16)

20:45 Könyvesbolt Párizsban 98’ (16) feliratos

május 3. kedd

16:00 Normális 107’ (12) feliratos

18:00 Tunéziai Terápia 87’ (12) feliratos

19:45 Vezess helyettem 179’ (16) feliratos

május 4. szerda

16:00 Kivándorlók 148’ (16) feliratos

18:30 Kilakoltatás 85’ (16)

20:00 Ahol a Nap felkel Párizsban 105’ (18) feliratos

május 5. csütörtök

16:00 A művészet templomai: Pompeji, a bűnös város 90’ (16) feliratos

18:00 Bergman szigete 112’ (16) feliratos

20:00 A világ legrosszabb embere 128’ (16) feliratos

május 6. péntek

16:00 A művészet templomai: Raffaello, az ifjú zseni 90’ (12) feliratos

17:45 Főzőklub 98’ (16) feliratos

20:00 Út a díjesőig 114’ (16) feliratos

május 7. szombat

14:15 Vizipók Csodapók 79’

16:00 Csapda a neten 100’ (18) feliratos

18:00 Kis lecke a szerelemről 86’ (16) feliratos – premier

19:45 Katonadolog 90’ (12) szinkronizált

május 8. vasárnap

14:15 Vizipók Csodapók 79’

16:00 A művészet templomai: Salvador Dalí ifjúkora 67’ (12) feliratos

17:45 A világ legrosszabb embere 128’ (16) feliratos

20:00 Kis lecke a szerelemről 86’ (16) feliratos – premier

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda (Pócsmegyer, Ady Endre utca 12.) a héten is hasznos tanácsokkal látja el a családosokat: május 4. szerda 18:00 órától a Babavárás kérdései előadás-sorozat keretein belül Lehosik Marianna pszichológus előadását hallgathatják Mitől fél a férfi, ha eljön a szülés ideje? címmel.

A Dunakanyar Civil Állatvédelmi Csoport a Dunabogdány Művelődési Házban (Dunabogdány, Kossuth Lajos út 93.) május 7. szombat 13:00 órától állatvédelmi találkozót tart. A rendezvény célja, hogy megismertessék az emberekkel, mi hogyan zajlik az állatmentésekben, ki hogyan lehet részese ennek, hogy támogathatja az állatvédőket. Beszélgetések keretében lehetőség lesz ezt kitalálni.

Szintén szombaton a Bükkös Egyesület szervezésében a Magonc program keretein belül fa- és cserjeültetésre gyűlnek össze a szentendrei lakosok a Bükkös-patak partján. A cserjék beszerzését a Kerekerdő Kertépítő Kft. szervezi, a facsemeték beszerzésében pedig segítséget nyújt, amennyiben igény van rá. A résztvevőktől locsolókannát, ásót, kesztyűt és lelkesedést várnak. Találkozó 10:00 órakor, az Izbégi Mária utca gyalogos hídnál. Jelentkezni az alábbi e-mail címen lehet: iroda@kerekerdokert.hu.

Meghívó a Regentag Műhelygaléria kiállításmegnyitójára

A Regentag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) sokszínű workshopjai mellett új kiállítással várja a látogatókat: szombaton 17:00 órakor nyílik Alattyáni István Voltak pillanatok című tárlata. A kiállítást megnyitja: Petrovity Sándor Aranykalászos jazzgitáros. A NewSee Store (Alkotmány utca 3.) szintén kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket, szombaton 11:00 órától pedig teaceremónia keretében gyógynövényes mate-teát kóstolhatnak az ínyencek. Kreatív olvasóink új kézműves tevékenységet is próbálhatnak a héten: május 3. kedd 10:00 órától a Szakrális Szövőműhelyben (Bogdányi út 10.) a színkeverés művészetébe vezetik be az érdeklődőket.

Aki kézműveskedés helyett beszélgetésre vágyik, május 4. szerdán 17:00 órától várja a Könyvtár (Pátriárka utca 7.) olvasóterme: Kalapos Éva Veronika Ezek voltak az apák című kötetéről Svébis Bence szerkesztő a szerzőt kérdezi. Az Ezek voltak az apák két magányos lélek története – egy apáé és a lányáé, akiket egy válás szakított el egymástól, és azóta nem találják a visszautat. A negyvenhez közeledő Bálint egy régi hangfelvétel segítségével szeretne újra közel kerülni a lányához, a táncművésznek tanuló Alexához, aki még mindig hordozza a válás és az apjától való elidegenedés sebeit. A férfi és a mára felnőtté vált, egykori kislány kusza érzelmei néhol találkoznak, máshol szétcsúsznak, de egy valami közös bennük: mindketten vágyakoznak egymás szeretete után. Május 8. vasárnap 17:00 órától ugyanitt Endrei Judit Kósa Klárával és Papadimitru Athinával beszélget a SzentEndrei Szalon sorozat keretein belül.

Gyógynövényismereti túra a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében. Forrás: dunaipoly.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 7. szombat 10:00 órára Pilisszentivánra invitálja a természetszeretőket a Madarak és Fák Napja alkalmából. A résztvevők madarászszemmel járják végig a fokozottan védett Szénások Európa Diplomás Területet egészen a Borbás-gerincig. Szintén szombaton 9:00 órától a növénykedvelőket Csákvárra várják egy sétára a Haraszt-hegyi tanösvényen orchideák között. A résztvevők gyönyörködhetnek a bíboros kosborokban, a nagyezerjófüvekben, s közben meghatározhatják az utunkba kerülő madarakat. Ugyanabban az időpontban gyógynövényismereti túra indul Ócsáról, melynek során az Ócsai Tájvédelmi Körzetet bejárva, a terület tavaszi, gyógyhatású növényeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A korán kelők szombat reggel 6:00 órakor Dinnyésen gyülekezhetnek egy sétára a Madárdal tanösvényen, mely során a hajnali madárkoncert hangjaival ismerkedhetnek. Aznap este 17:30-tól Pilisszentivánon pedig a Borbás-gerincre vezet túra, mely a terület igazi szentélye. Részletek és jelentkezés a www.dunaipoly.hu oldalon.

 

Borítókép: Jelenet Kuroszava Akira Ran – Káosz című filmjéből

Forrás: PORT.hu

További cikkeink a témában