Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? május 16-22.

Olvasóink a héten sokféle programlehetőség közül válogathatnak Szentendrén: az ÚjMűhely Galériában új kiállítás nyílik, a Dorothea Bisztró irodalmi estre invitálja a látogatókat, emellett többféle beltéri kézműves foglalkozás és kültéri sportprogram várja a résztvevőket.

Koncert

A Barlangban (Dunakorzó 18.) május 20. péntek 20:00 órától a Kettő kettő tánczenekart hallgathatják a látogatók. Az idén 18 éves instrumentális ska-jazz zenekar állandó visszatérője a Barlangnak, nyári koncertjeik mindig alkalmat adnak az ünneplésre, és garantáltan táncra bírják a közönséget. A legforróbb jamaicai slágerek (az ezerkilencszázhatvanas évekből), mindannyiunk kedvenc filmzenéi és számtalan egyéb zenei csemege szólalnak meg a Szentendréhez ezer szállal kötődő bandától.

Kiállítás

Az ÚjMűhely Galériában (Fő tér 20.) május 18. szerda 18:00 órakor nyílik a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának kiállítása. A MAOE fotótagozatának évről évre megrendezett csoportos kiállítása minden alkalommal egy olyan tematika köré rendeződik, amely az egyéni megközelítések mellett közös gondolkozásra, alkotásra is ösztönzi a résztvevő fotóművészeket. A 2022. évi gondolatkör a triptichon fogalma és eszmerendszere köré szerveződik, az idei kiállítás gondolatiságát ennek a különleges hármas egységnek a fotográfia nyelvén történő kifejezése határozza meg.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban (Pátriárka utca 7.) május 20. péntek 18:00 órától megtekinthető állandó szerzőnk, Ürmös Lóránt képeslap-kiállítása a Dumtsa-emlékév alkalmából. A 150 éves jubileumra időzítve a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gondozásában megjelenik a 2001-ben kiadott „Dumtsa Jenő emlékezete” című könyv átdolgozott, bővített kiadása is, amelyet valamennyi érettségiző szentendrei diák megkap.

Ürmös Lóránt kiállítása a HBPMK-ban

Előadás

Ugyanitt május 18. szerda 17:00 órától Török Katalin előadását hallgathatják az érdeklődők Miért kastély, ha csak villa? címmel. A Heidelberg/Ábrányi/Goldberger villa történetéről lesz szó a legújabb kutatások eredményét figyelembe véve.

A Dorothea Bisztróban (Fő tér 15.) május 22. vasárnap 18:00 órától Garaczi László vendégeskedik egy írói est keretében. Garaczi írásait a posztmodern stílus és szemlélet megjelenéseinek tartják, de ennél azért sokrétűbbek és árnyaltabbak az írásai. Regényeiben gyakran a gyerekkor, a család, az iskola világa jelenik meg, de műveiben remekül tükröződik az egész Kádár-korszak légköre is. Írói munkásságának alapvető vonása a humor, a nyelvi játékosság, a valóság és a fikció sokszor szétválaszthatatlan keveréke.

A NewSee Store (Alkotmány utca 3.) szokásos heti foglalkozásain kívül  május 19-én csütörtök 18:00 órától kártyabemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők: a Ciklusok Bölcsessége Kártya valójában egy életviteli tudásrendszer kézzel fogható formába leírt összefoglalója.

Workshop

A Szakrális Szövőműhely (Bogdányi út 10) május 17. kedd 10:00 órától nyitja meg kapuit a kézműveskedni vágyó olvasók előtt. „Találkozás önmagunkkal szövés közben. Ha szeretnéd megtapasztalni, hogy a szövés folyamatában hogyan tudsz elmélyedni, önmagad mélyébe vezet-e? Át élsz-e „flow” élményt? A szövőszéken szövés technikai részét 10-15 perc alatt elsajátítod. Különben elmélyedsz a saját alkotásodba, az érzéseid színeibe, a saját magad által szőtt kelmébe. A végén levágjuk a szőttesed és Szentendre elvarázsolt utcáin sétálhatsz egyet”, írják.

Élet menete Szentendrén

A Magyar-Izraeli Baráti Társaság május 20. péntek 16:00 órától a Petőfi utcai volt zsidó iskolától indulva menetre hívja a szentendrei polgárokat a holokauszt és a háború ellen. A vonulás a Petőfi utcából a Kossuth – Dumtsa –  Főtér – Alkotmány utca útvonalon jut el a Szántó emlék- és imaházhoz, ahol emlékük megőrzéséért felolvassák a Szentendréről 1944-ben származásuk miatt elhurcolt és megölt több mint 100 zsidó polgártársunk nevét.

Bringás reggeli

Bringás reggeli Szentendrén / Forrás: Facebook

Május 17. kedd 7:00 órakor a Magyar Kerékpáros Klub biciklis reggelire hívja a két keréken érkezőket az Apor-hídhoz, az Evangélikus templom elé. Aki biciklivel gurul iskolába vagy munkába, vendégük egy finom reggelire.

Mozgás

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda emellett minden kedden 9:00 órától közösségi tornára várja a mozogni vágyókat a Czóbel-parkba. Május 18. szerda 18:00 órától pedig a Japánkertben hallgathatják Lehosik Marianna pszichológus előadását az érdeklődők Légzéstechnikák a stresszoldás szolgálatában címmel.

A mozogni vágyók hétvégén is sokféle esemény közül válogathatnak: május 22. vasárnap 8:30-tól Pilisvörösváron kerül megrendezésre az UBM RedRun futóverseny, melyen a pilisi térségben egyedülálló módon 7 és 14 km mellett félmaratoni távra is lehet nevezni. A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 21. szombaton 7:00 órától Tardosra hívja az állatbarátokat, hogy egy könnyed túra során az ürgék élőhelyével ismerkedhessenek. Május 22. vasárnap 10:30-tól pedig a budapesti Sas-hegyen gyönyörködhetnek a vadon nyíló orchideákban a túra résztvevői. További programok és információ a www.dunaipoly.hu weboldalon.

Borítókép: Orchidea a Sas-hegyen / dunaipoly.hu

További cikkeink a témában