Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? június 20-26.

Szentendre a nyári hőség beköszöntével is sokszínű programkínálattal várja lakóit és látogatóit: a Szabadtéri Fesztivál és Múzeumok Éjszakája esti programjain hűsölhetünk, a Barlangban és a P’Art Moziban filmezhetünk, vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban merülhetünk el a természet szépségeiben.

A Barlangban (Dunakorzó 18.) június 24. péntek 20:00 órától a Sajnosbatár zenekar zenél. A Szentendréhez és a Barlanghoz is szorosan kötődő Sajnosbatárt már nem kell bemutatni. Vendégük ezen az estén a szentendrei-debreceni Színes TV Téridő- és Álomzenekar. Szürrealizáljunk együtt!

A Skanzenben (Sztaravodai út 75.) a héten kerül megrendezésre a második Szabadtéri Fesztivál, melynek keretében több színpadi előadást és koncertet láthatnak a nézők. Június 20. hétfő 20:30-tól a Szép Nyári Nap című musical kerül a színpadra: Kétszázhúsz felett, Santa Maria, Don Quijote, Pago Pago, Ha szombat estetáncol, Tini-dal, Holnap hajnalig, Vándorének. Ugye mindenkinek ismerősek ezek a slágerek? A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek sikerzenekara, a Neoton dalai nagyszerű alapul szolgálnak a Szép nyári nap – a Neoton musicalhez. Előadja: MagyarRock Dalszínház. Június 22. szerda 20:30-tól a Kilépőkártya – házassági pszicho-fitness darab ősbemutatóját láthatja a közönség. Ki ne akart volna valaha kilépni az életéből, hogy másnaptól valahol máshol, valaki másként vagy csak egy más helyzetből folytassa a létezést? Mert egy kilépés nem azonos a meneküléssel, azzal azonnal be is lépünk valahová… Előadja: Ivancsics Ilona és Színtársai. Június 24. péntek 20:30-tól az Apácák című zenés komédiát láthatják a nézők. Egy este, mikora hobokeni nővérek visszaérnek afrikai missziójukról, váratlan szerencsétlenség történik: mialatt ők átruccannak a szomszédos Mária dombra, az 52 otthon maradt apáca bevacsorázik egyik társuk mérgező főztjéből. Előadja: Zenthe Ferenc Színház. Június 25. szombat 10:30-tól pedig a gyerekeket várja a Skanzen a Leleményes lány című okos mesére bábokkal és zenével. Vajon a fiúk vagy a lányok okosabbak? Túljárhat-e egyszerű falusi leány Mátyás király eszén? Minderre fény derül óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló interaktív bábelőadásunkból. Előadja: Batyu Színház.

Vas István: Az idő metszeteiben (részlet a kiállításból) / Forrás: femuz.hu

A Ferenczy Múzeumban (Kossuth Lajos utca 5.) új kiállítás nyílik június 23. csütörtök 18:00 órától: Vas István Az idő metszeteiben című kiállítása kerül bemutatásra, mely megtekinthető június 24. és szeptember 25. között. Június 25. szombat 17:00 órától pedig a Múzeumok Éjszakája keretén belül finisszázsra kerül sor: Melkovics Tamás Panta rhei című kiállítását utoljára tekinthetik meg a látogatók.

A Kmetty Múzeum (Fő tér 21.) szintén különleges programmal várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján: június 25. szombat 14:00 órától Szenior Szombat címmel művészetterápiás alkotóprogramon vehetnek részt az idős látogatók Dr. Zám Mária tánc- és művészetterapeuta vezetésével.

A MűvészetMalom (Bogdányi utca 32.) szintén megnyitja kapuit a Múzeumok Éjszakája alkalmából: június 25. szombat 18:00 órától Puklus Péter Egész életemben hazudtam című kiállításán tart tárlatvezetést felnőtteknek Szirtes Jánosképzőművész, egyetemi tanár.

A Barlang (Dunakorzó 18.) kertmozi-sorozatában a héten csütörtök 21:00 órától látható a Zappa (2020) című film. Frank Zappa a 20. század egyik meghatározó, extravagáns amerikai művésze – zeneszerző, gitáros, producer és filmrendező. A filmben feltűnik többek között Zappa özvegye, több családtagja és számos egykori pályatársa – köztük David Bowie, Ringo Starr, Mick Jagger, Alice Cooper, Paul McCartney – és zenésztársa is, mint például Steve Vai.

Kilakoltatás (2021): részlet a filmből / Forrás: PORT.hu

A P’Art Mozi (Dunakorzó 25.) ökomenikus filmsorozatának keretében június 21. kedd 18:00 órától a Kilakoltatás (2021) című magyar vígjátékot láthatják a nézők. Egy külvárosi Kádár-kocka házból kell kitenni az eladósodott nénikét, akinek viszont ott van az egész az élete. Hova lett az irgalmasság, ami a kereszténység pillére? Vagy ezt a kérdést 2022-ben Magyarországon feltenni sem érdemes? A film után Tanner Gábor filmesztétával lehet beszélgetni.

A moziban megtekinthető emellett a héten péntek és szombat 18:00, vasárnap 19:00 órától a George Michael: Freedom (2017) című életrajzi film. Zenés dokumentum, korrajz minden idők egyik legsikeresebb előadójáról George Michael-ről. Ez az a műfaj, ami nem elsősorban a film nézésére irányítja a mozinéző ingereit, hanem a hallását veszi célba. A film elválaszthatatlan része a zene, ezesetben a zene maga a film. George Michael élete a szabadságról szólt, folyamatosan kereste önmagát, és ez a zenéjében is visszatérő motívum volt. A P’art Mozi műsorán Nick Cave és az A-ha után, ezúttal George Michael lesz látható és hallgató.

Szintén a P’Art Mozi ad otthont június 28. kedd 18:00 órától Török Katalin Szentendre látható és láthatatlan értékei című előadássorozata 4. részének. Ezúttal Pismány történetéről lesz szó.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Pátriárka utca 7.) is érdekes előadásra várja az irodalom szerelmeseit: június 22. szerda 18:00 órától Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének habilitált egyetemi docense, a XVIII–XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék vezetője Petőfi és Arany barátságáról mesél a hallgatóknak.

A NewSee Store (Alkotmány utca 3.) június 25. szombat 19:00 órától Tündértalálkozóra hív a Japánkertbe: a nyár legrövidebb éjszakáján tündértánc várható, beöltözés, himbálódzó lámpások a ködben, arcfestés és éjszakába nyúló randalírozás a juharfák és szentjánosbogarak között.

A Regentag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) finisszázsra várja látogatóit: június 25. szombat 10:00 órától zárul Alattyáni István Voltak pillanatok című kiállítása. A kiállított képeken felül még sok-sok nívós, hangulatos festmény lesz megvásárolható ezen a napon!

Szentjánosbogár / Forrás: www.dunaipoly.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága is színes programokkal kedveskedik a természet szerelmeseinek: június 25. szombat 19:00 órától Tatán a Cseke-tavat körbejárva szentjánosbogarakat láthatnak a túra résztvevői. Szintén aznap 9:00 órai kezdéssel Pusztamarótról Pisznicére indul vezetett túra: a résztvevők megismerkedhetnek a fokozottan védett természetvédelmi terület értékeivel, betekintést nyerhetnek a régi kőfejtők múltjába, jelenébe. Megismerhetik az itt fészkelő vándorsólyom fészkelő helyét és az itt termő fokozottan védett, világritkaságnak számító magyarföldi husáng termőhelyét. További részletek a www.dunaipoly.hu weboldalon.

 

Borítókép: Részlet az Egy szép nyári nap című musicalből / Facebook: Ivanics Ilona és Színtársai

További cikkeink a témában