Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? – június 13-19.

Szentendre változatos programokkal várja a nyári forróságot: a város múzeumaiban új kiállításokat és tárlatvezetéseket tekinthetnek meg a műkedvelők, különböző kézműves workshopokon új technikákban próbálhatják ki magukat a kreatívkodni vágyók, de még vízilufi-csatára is sor kerül a héten.

A Barlang (Dunakorzó 18.) június 17. péntek 20:00 órától a Czirják Csaba Quintett koncertjére várja közönségét. Míg a pentaton hangkészletű dallamokban a magyar népzenei és a bartóki örökséget fedezhetjük fel, addig a harmóniafűzések jellegzetesen nyugatiak és a jazzre jellemzők. Június 18. szombat 19:00 órától ugyanitt népzenei műhely várja az érdeklődőket: koncert, beszélgetés és táncház Tímár Sárával és meghívott vendégeivel. Vendég: Nyitrai Mariann. Június 17. péntek 12:00 órától a szentendrei MH SZHTP katonazenekara zenél a Fő téren minden arra járónak. A felcsendülő klasszikus dallamok különleges hangulatot hoznak a belvárosba.

A Skanzenben (Sztaravoda út 75.) június 17. péntek 20:30-tól a Koppányi Aga Testamentuma historikus nemzeti daljátékkal veszi kezdetét a II. Szabadtéri Fesztivál. Fekete István lebilincselő regénye historikus daljátékként elevenedik meg a színpadon, látványos koreográfiákkal, egyedülálló és megható dallamokkal, Somogyi Szilárd korhű és izgalmas rendezésében. Előadja: Ivancsics Ilona és Színtársai. Június 18. szombat 10:30 órától pedig a kisebbeket várja az Akarsz velem kóborolni? című zenés-mesés kalandjáték. Vincze Lilla, Kardos Horváth János, Nemcsók Nóra, Molnár György a megzenésített versek és a játék csodás erejével kívánnak a gyermeki lélekhez szólni, és figyelmeztetni őket, hogyan menthetnénk meg együtt a bolygónkat, ahol élünk, amíg nem késő. Előadja: Ivancsics Ilona és Színtársai.

A Koppányi Aga Testamentuma / Forrás: iiszt.hu

A MűvészetMalomban (Bogdányi út 32.) június 18. szombat 17:00 órától különleges, felnőtteknek szóló önismereti foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők Nagy Luca meseterapeuta vezetésével Puklus Péter kiállításához kapcsolódóan. Az ÚjMűhely Galériában (Fő tér 20.) június 18. szombatig megtekinthető a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának kiállítása. A Vajda Múzeumban (Hunyadi utca 1.) pedig június 17. péntek 18:00 órakor megnyílik Deim Balázs Passing Time című egyéni kiállítása. A kiállítás megtekinthető: 2022. június 18. – 2022. szeptember 11-ig.

Meghívó Deim Balázs Passing Time című kiállítására

A Barlang kertmozi-sorozatában június 16. csütörtök 21:00 órától a Soul Exodus című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

A P’Art Moziban (Dunakorzó 25.) a héten június 17. péntek 16:00 órától, valamint június 18. szombat és 19. vasárnap 14:00 órától megtekinthető a Kis Nicolas és az elveszett kincs (2021) című francia vígjáték. Manapság nagyon nagy sikerrel futnak a mozikban a képregényfilmek. A kis Nicolas is egy francia képregényből készült film, a sorban immár a harmadik. Asterix vagy éppen Marsupilami mellett a legsikeresebb rajzolt történet Franciaországban, ami most újra a mozivásznon köszön vissza. Nicolas a kisiskolás a nyári szünet alatt mindig valamiféle kalandba keveredik, ahol barátaival nem éppen a legegyszerűbb megoldást sikerül kieszelniük. Ehhez még csatlakozik a szintén nem hétköznapi család is, ami csak fokozza a rekeszizmaink tűrőképességét. Kincs, ami nincs, vagy mégis van? Ebből a részből ez is kiderül, a hűvös moziteremben.

Kis Nicolas és az elveszett kincs (részlet a filmből) / Forrás: PORT.hu

A NewSee Store (Alkotmány utca 3.) rendszeres workshopjain túl június 13. hétfő 10:00 órától családállításra várja az érdeklődőket a NewSee közösségi terében. A kis csoportos foglalkozásokat Leel-Őssy Enikő, családállító terapeuta kíséri. Június 17. péntek 16:00 órától Bezerédi Zsófi vezetésével kötőkörön vehetnek részt kreatív kedvű olvasóink. A Kötőkör célja egy olyan inspiráló, fiatalos és segítőkész közeg létrehozása ahol akár kezdők akár haladók egyaránt fejlődhetnek. Június 18. szombat 17:00 órától pedig a Világjáró Klub előadására várják az érdeklődőket, ahol ezúttal egy egyiptomi ásatás kulisszái mögé tekinthetnek a nézők.

A Szakrális Szövőműhely (Bogdányi út 10.) is várja a kézműveskedni vágyókat: június 14. kedd 10:00 órától „renitens takácsszövésben”, avagy a szövőszék pedáljainak kreatív használatában próbálhatják ki magukat az érdeklődők. Június 17. pénteken 10:00 órától pedig különleges színeket keverhetnek fonalakból a résztvevők.

Az Offline Center (Ady Endre út 6.) rendszeres baba-mama programjain túl vízibomba-párbajra hív minden érdeklődőt június 17. péntek 17:00 órától. A résztvevők hozhatnak vízibombát, vízipisztolyt és vödröt, de törülközőre és váltóruhára is szükség lesz ezen a nyárköszöntő partin.

A Barlang június 18. szombat 10:00 órától a növények szerelmeseinek kedveskedik: a Növénybörzén lehetőség nyílik megunt növények eladására, cseréjére vagy megvételére.

 

Borítókép forrása: Vízibomba, pexels.com

További cikkeink a témában