Ugrás a tartalomhoz

Hová menjünk a héten? április 25. – május 1.

Szentendre a héten sokszínű programokkal várja lakóit és látogatóit egyaránt. A moziban gyerekek és felnőttek egyaránt megtekinthetik a nekik való, díjnyertes filmeket. A MANK Galériában új kiállítás nyílik, a művészettörténet iránt érdeklődők előadásokat is találnak a városban. A természetjárók különleges túrákon vehetnek részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében.

Április 26. kedd 20:00 órától a Barlangban (Dunakorzó 18.) a Fúziós Jazzklub keretében zenél a The Bligëts zenekar. Vendégek: Orbay Lilla és Neuschl Armand. Április 29. péntek 20:00 órától a Jerry Lee’s Rock&Roll Service-t és az 5 vagy Sárkányt hallgathatják a zenerajongók. Egy ízig-vérig rock&roll zenekar garantált megőrüléssel a színpadon és a nézőtéren egyaránt, és a szentendrei gyökerekből táplálkozó, blues-rock, blues-funk, jazz-rock alapokra épülő progresszív rokkendrollhologramm és mainstream össztáncegyüttes lép fel. Április 30. szombat 20:00 órától pedig az Acoustic Minimal Techno Session keretében Acid Benci és Timodub Liveset zenél. Az Acoustic Techno Kollektíva havonta felbukkan, mindig változó felállásban. Improvizáció, melyben jazz-zenészek reprodukálják a technót.

Április 27. szerda 18:00 órától új kiállítás nyílik a MANK Galériában (Bogdányi utca 51.) 2057 – Személyes Utópiák címmel. A kiállítók mind fiatal, 35 év alatti művészek, akik vízióikat mutatják be a világról, melyben élnek.

Hol van Anne Frank? (2021) Forrás: PORT.hu

A P’Art Moziban (Dunakorzó 25.) április 25. hétfő és 26. kedd 16:00 órától megtekinthető a Hol van Anne Frank? című történelmi animációs film. Amszterdam központjának hangulatos téli utcáin járunk, valamikor a közeljövőben. Anne Frank képzeletbeli barátnője, Kitty varázslatos módon életre kel a ma múzeumként működő Anne Frank-házban. Nem tudja, hogy barátnője már nem él: Anne keresésére indul. A világhírű naplót is magával viszi, ezért hamar a nyomába szegődik a rendőrség is. Kitty kalandjai során egyre többet megtud a múltról és Európa jelenéről is. A film megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

További vetítések:

április 25. hétfő

18:00 ÖkoParty filmsorozat: Európa kék szalagja, a Duna

20:00 Legendás állatok – Dumbledore titkai 143’ (szinkronizált)

április 26. kedd

17:45 Vadlovak – Hortobágyi mese 91’

20:00 Legendás állatok – Dumbledore titkai 143’ (szinkronizált)

április 27. szerda

15:30 Mephisto 144’

18:00 Eltörölni Frankot 95’(színes változat) + beszélgetés a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében.

20:15 Legendás állatok – Dumbledore titkai 143’ (szinkronizált)

április 29. péntek

16:00 Notting Hill-i cukrászda 97’ (feliratos)

17:45 Szupernóva 93’ (feliratos)

19:30 Buena Vista Social Club: Adios 110’ (szinkronizált)

április 30. szombat

14:15 A Kuflik és az Akármi 74’ (magyar)

16:00 Kopaszkutya 100’  – A Magyar Film Napja alkalmából

17:45 Dalai Láma – Egy felemelő történet 95’ (feliratos)

19:30 Még egy kört mindenkinek 115’ (feliratos)

május 1. vasárnap

14:15 A Kuflik és az Akármi 74’ (magyar)

16:00 Vadlovak – Hortobágyi mese 91’ (magyar)

17:45 Dalai Láma – Egy felemelő történet 95’ (feliratos)

19:30 Még egy kört mindenkinek 115’ (feliratos)

Április 26. kedd 18:00 órától a HBPMK olvasóterme (Pátriárka utca 7.) könyvbemutatónak ad otthont: Márton László budapesti író és Balla Árpád Zoltán székelyudvarhelyi fotográfus közösen írt könyve, a Tövises képsor kerül bemutatásra. Ez a különleges kötet két alkotó ember, az író és a fotográfus barátságából született. Márton László esszéi, Balla Árpád Zoltán önvallomása és fotográfiái együtt kivételes triptichont alkotnak, amiben a három elem egymásnak felelgetve fonódik össze szuverén egységgé.

A P’Art Moziban is várják a helytörténet iránt érdeklődőket: április 26. kedd 18:00 órától Török Katalin tart előadást Kálvária- és Golgotaábrázolások a szentendrei képzőművészetben címmel.

Hundertwasser-napok a RegenTag Műhelgyalériában

A RegenTag Műhelygaléria (Kucsera Ferenc utca 2.) és a NewSee Store (Alkotmány utca 3.) szokásos heti workshopjaira várja a kézműveskedőket. A NewSee Store emellett április 27. szerda 15:00 órától a Női Kör extra foglalkozásának ad otthont, mely során a résztvevők összeállítanak egy egészséges menütervet az elkövetkező hónapra. A Regentag Műhelygaléria április 30. szombat 17:00 órától búcsút vesz Töredék című kiállításáról egy hangulatos finisszázs keretében. Május 1. vasárnap 14:00 órától ugyanitt Hundertwasser színes világában merülhetnek el a művészetkedvelők, és az osztrák szobrász-festő alkotásai által inspirálva elkészíthetik saját agyag-reliefjeiket.

A Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda (Pócsmegyer, Ady Endre utca 12.) is várja a látogatókat, akik többet szeretnének tudni az egészséges életmódról. Minden kedden 9:00-től Gerincfitnesz tornán vehetnek részt, melyre jelentkezni az EFI felületein lehetséges. Április 27. szerda 18:00 órától a Babavárás kérdései előadás-sorozat keretében Huszárné Kürti Éva, egészségtan tanár előadását hallgathatják az érdeklődők Miként gondoljunk a szülésre címmel. Április 28. csütörtök 18:00 órától Lehosik Marianna, pszichológus Pszichológia a mindennapokban: Légzés a stresszoldás szolgálatában című előadására kerül sor, április 30. szombaton pedig a Testébresző Szentendrén program keretében ingyenes mozgásprogramok várják a látogatókat a Tánc világnapját követően a Kockában.

Esti túra és csillagnézés Dinnyésen / Forrás: www.dunaipoly.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti park hétvégén két közepes nehézségű túrával várja a természetjárókat: április 30. szombat 10:00 órától Nagykovácsiból indul Pilisszentivánra egy csoport, hogy a terület növényvilágával ismerkedjen. A résztvevők láthatnak István király-szegfűt, valamint a csak itt élő pilisi lent, mely a Szénások Európa Diplomás Terület igazi ékköve. Aki estére nem fárad el, 19:00 órától Dinnyésen hallgathatja a madarak esti dalát: a tavat körbejárva a résztvevők megismerhetik a nádas egyik legszebb madarának, a kékbegynek a dalát is. Ahogy leszáll a Nap, naplementében, míg az egyre sötétebb órákban a Dinnyési-fertő feletti csillagokban gyönyörködhetnek a túrázók.  Az Újhold idején egy fekete korong képében tárul fel előttük a Hold és a ragyogó tiszta égbolton még a Tejútrendszer egy részét is megfigyelhetik. A séta végén az MCE Amatőrcsillagászati Klub tart csillagászati bemutatót.

 

Borítókép: Hol van Anne Frank? (2021) – részlet

Forrás: PORT.hu

További cikkeink a témában