Ugrás a tartalomhoz

Hírösszefoglaló – május 4.

Helyi és környékbeli hírek egy csokorban

 • Módosultak a járványügyi szabályok, amelyek érintik az egészségügyi intézmények betegellátását is. A legfontosabb változás: május 4-től már nem csak sürgős esetben lehet felkeresni a háziorvosi és szakrendelőket, hanem egyéb problémák kapcsán is. Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) tájékoztatása szerint továbbra is a járványidőszakban eddig megszokottak szerint látják el a betegeket a szakrendeléseken, a pontos rendelési időkről és az elérhetőségéről az intézmény honlapján – szei.szentendre.hu – található részletes információ. A háziorvosi rendelőben a betegek fogadása a korábbiakhoz képest sokkal szabályozottabban történik: a rendelési idő során óránként 4 beteg személyes fogadására van lehetőség, és kizárólag időpont-egyeztetést követően.
 • A Szentendrei Kulturális Központ felhívást tesz közzé szentendreieknek a Nemzeti Összetartozás Éve 2020 alkalmából. Olyan családfotókat, tárgyi relikviákat, leveleket várnak, melyekhez családi történetek kapcsolódnak, feltárva az 1920. június 4-én aláírt trianoni szerződés hatását 100 év távlatából. A képeket, történeteket a szentendre.trianon@gmail.com címre várják.
 • A Városi Szolgáltató NZrt. Távfűtőmű tájékoztatása szerint ameddig az időjárás indokolja, de legkésőbb a fűtési idény végéig, május 15-ig, biztosítja a távfűtést a Fűtőmű. 18°C fölött az épülethőközpontok automatikusan lezárnak, 18°C alatt pedig elindulnak. A lakáson belül a termosztatikus radiátor szelepekkel lehet szabályozni a lakás belső hőmérsékletét.
 • A Városi Szolgáltató Nonprofit nZrt.-nél fokozatosan megszüntetik a tartalékos karantént, így az ott lévő munkavállalók jelentős része már május 4-én megkezdte a munkát, ezzel a megindulhatnak azok a szolgáltatások, melyek a járványhelyzetben szüneteltek. Egyes közszolgáltatások újraindulásának időpontjáról a cég folyamatosan tájékoztatja a lakosságot.
 • A Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosi egyetem átfogó szűrővizsgálatot tart május 1-jétől 14-ig azzal a céllal, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, a fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, köztük szentendrei lakosok is. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd.
 • Három férfit fogtak el a napokban a Pest megyei rendőrök úgynevezett unokázós csalás miatt. M. Sándor csütörtök éjjel Budaörsön egy 72 éves asszonytól vett át ezer eurót, 240 ezer forintot és több tucat, legalább egymillió forintot érő ékszert, miután hozzátartozója balesetére hivatkozva kicsalták tőle megtakarításait. M. Sándort a helyszíntől nem messze elfogták a rendőrök, és az értékek visszakerülhettek jogos tulajdonosukhoz. Az eljárás adatai szerint a férfi nem először teljesített ilyen megbízást. Pár nappal korábban egy 59 éves szentendrei asszonytól hasonló történettel kicsalt 3 millió forintért is őt küldték. Ezekért alkalmanként 100 ezer forintot fizettek neki megbízói.
  18 éves B. Tamás és az 57 éves L. Tamás jelenleg egy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható. Április 15-én egy 72 éves szentendrei, hazug telefonhívással átvert, családtagjaiért aggódó nő 5,5 millió forintot adott át, csak hogy mentse hozzátartozóit.
  A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai mindhárom férfit csalás megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe, és vizsgálják, hogy köthető-e hozzájuk más hasonló eset.
  Forrás: MTI

 

További cikkeink a témában