Ugrás a tartalomhoz

Hírösszefoglaló – augusztus 6.

  • Augusztus 6-án az önkormányzat az egyházzal egyeztetve lezárta az a Templomdombot, mert a teret övező támfal a gyalogosok által használt részeken balesetveszélyes állapotban van. A Templomdomb jelenleg csak az Alkotmány utca felől közelíthető meg. A plébánia tájékoztatása alapján (a támfal a plébánia tulajdonában van) augusztus második felében egyszerű visszaépítés várható a támfalon, ami nagy valószínűséggel nem oldja meg a balesetveszélyes helyzetet.
  • Négyállásos, nyolc kerékpár elhelyezésére alkalmas tárolót telepít a Városi Szolgáltató a Centrum Panzióval szemben, a munkálatok tegnap elkezdődtek.
  • Az Izbégi Általános Iskola bővítési munkái augusztusban kezdődnek, a több mint 400 millió forint értékű beruházással négy új tanteremmel, fejlesztőtermekkel és kiszolgálóhelyiségekkel bővül az iskola. A képviselő-testület még 2018-ban hagyta jóvá a tanteremfejlesztésről szóló együttműködési megállapodást, majd 2019 novemberében módosítások miatt ismételten tárgyalta és jóváhagyta a megállapodást, ami BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a Váci Tankerületi Központ és Szentendre Város Önkormányzata között jött létre. Az ütemterv szerint az építési munkák várhatóan egy évet vesznek majd igénybe, A balesetveszély elkerülése és az építkezés és miatt 26 fás szárú növény kivágása vált indokolttá, de a fapótlási tervek szerint 90 fás szárú növényt fognak az iskola udvarán és a környező területen ültetni.
  • Augusztusban a megszokott nyitvatartási időben várja olvasóit a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár. Felújítási munkálatok miatt augusztus 24-ig nem látogatható a helytörténeti gyűjtemény, a gyermekkönyvtár és a fonotéka,  számos dokumentumot azonban ideiglenesen a felnőtt kölcsönzői térbe helyeztek, és a könyvtár dolgozói teljes állományból teljesítik a kéréseket. Nyári igényfelmérés alapján a könyvtár tájékoztató osztálya augusztus 3-tól augusztus 28-ig 9:00 és 17:00 óra között tart nyitva. A könyvtár látogatáshoz továbbra is szükséges néhány járványügyi szabály betartása. Arra kérik az olvasókat, hogy a könyvtárat csak a kölcsönzés és a könyvek visszavitelének idejére használják, legfeljebb 15 percig, jelenleg nincs lehetőség helyben olvasásra és internethasználatra. Egyszerre öt személy tartózkodhat orrot és szájat elfedő maszkban az olvasói térben, a többiek az előcsarnokban vagy az épület előtt várakozhatnak az ajánlott másfél méteres távolság megtartásával.
  • Szentendrén már több alkalommal volt földi kémiai gyérítés, ennek ellenére a szúnyoginvázió már nappal is ellehetetleníti a szabadban való tartózkodást. Budakalász, Leányfalu, Óbuda, Pomáz és Szentendre polgármesterei közös levélben gyors és hatékony beavatkozást kértek Pintér Sándor belügyminisztertől és a szúnyoggyérítésért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjétől. Mivel az eddigi földi kémiai gyérítés nem hozott eredményt, a polgármesterek azt kérték, hogy – a Tisza menti településekhez hasonlóan – mielőbb végezzék el a légi-kémiai gyérítést is a dunakanyari településeken is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ a közelmúltban ideiglenesen engedélyezte a légi-kémiai szúnyogirtást.
  • Augusztus 13-án, csütörtökön 10.00 órától nyílt napot tart a Gondozási Központ (Sztaravodai út 2.) a szolgáltatásaik bemutatására. Ezen a napon a fogyatékossággal élők helyzetébe betekintést engedő érzékenyítő programmal, népszerű dallamokkal és kiállításokkal várják a vendégeket.

További cikkeink a témában