Ugrás a tartalomhoz

Hova menjünk a héten? – február 28. – március 6.

A héten változatos programok várják olvasóinkat Szentendrén és Dunakanyar-szerte. Művészetkedvelő olvasóink kiállítások és workshopok közül válogathatnak, vagy látogatást tehetnek a P’Art Mozi vetítésein. Természetjáró olvasóink pedig többféle túrán és különleges programon vehetnek részt.

KIÁLLÍTÁSOK ÉS WORKSHOPOK

A RegenTag Műhelygalériában (Kucsera Ferenc utca 2.) ezen a héten a Töredék című kiállítás tekinthető meg díjmentesen április 5-ig.  Gulyás Boglárka képzőművész, Kádár Gabriella szobrász-keramikus, Kárpáti Zsuzsanna grafikus és Somogyi Ferenc szobrász alkotásai versekre, verstöredékekre reflektálnak. Irodalomkedvelőknek ajánljuk!

Töredék (Forrás: RegenTag Műhelygaléria Facebook)

A Műhelygalériában emellett előzetes bejelentkezéssel látogatható a heti rendszerességű Nyitott Műhely pénteken 14:00-15:00 és 15:00-16:00 óra között, valamint a Közösségi agyagozás pénteken 16:00-19:00 óra között. Szombaton 15:00-17:00 óra között Bojtor Verabella festőművész látogat a Galériába egy workshopra, melynek keretében a látogatók megvalósíthatják, megfesthetik saját elképzeléseiket.

A Newsee Store-ban (Alkotmány utca 3.) március 4-én pénteken18:00 órától Női Körön vehetnek részt olvasóink, melynek során Sobják Mónika holisztikus szemléletű életviteli tanácsadó vezetésével ismerkedhetnek a női energiarendszerrel, valamint annak gyakorlati használatával. Vasárnap 14:00 órától ugyanitt kézműves foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, melynek során Várkonyi Dóri vezetésével növényekkel festett, kézzel font gyapjúfonalakból kis, kötött kígyók fognak készülni. A foglalkozást középhaladó-haladó kötőknek ajánlják, saját kötőtű szükséges.

Kötött kígyó (Forrás: NewSee Store Facebook)

A Ferenczy Múzeumi Centrum kurátori tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket Bácsi Róbert László Párbeszédben című fotókiállítására (Vajda Múzeum, Hunyadi utca 1.) március 3. csütörtök 17:00 órakor. A tárlatvezetés során Kopin Katalin kurátorral és Bácsi Róbert Lászlóval nyílik lehetőség beszélgetni a fotósorozatok mögött meghúzódó motivációkról, a szabadság motívumáról. A részvétel ingyenes. A kiállítás február 13. és március 27. között csütörtöktől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között látogatható. Megtekinthető emellett Kmetty János kiállítása a Kmetty Múzeumban (Fő tér 21.), Modok Mária és Czóbel Béla kiállítása a Czóbel Múzeumban (Templom tér 1.), valamint Kovács Margit állandó kiállítása a róla elnevezett kerámiamúzeumban (Vastagh György utca 1.).

Bácsi Róbert László: Kövesd a Napot! (Forrás: femuz.hu)

Művészetkedvelő olvasóink batikolásban is kipróbálhatják magukat egy workshop keretében március 5. szombaton Ur Eleonóra batikművész galériájában (Dumtsa Jenő utca 15.). A tradicionális indonéz batiktechnika segítségével festményt, díszdobozt, naplót, öko-táskát, mécsestartót, párnahuzatot vagy teásdobozt készíthetnek a résztvevők, de saját textíliaminták elkészítésére is lesz lehetőség. Előzetes jelentkezés az ur.eleonora@gmail.com e-mailcímen.

ELŐADÁS

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Pátriárka utca 7.) előadásra, dialógusra várja olvasóközönségét: március 2. szerdán 17:00 órától Kukorelly Endre könyveiről beszél Reményi József Tamás irodalomkritikus, szerkesztő. A belépés ingyenes, az előadás online is követhető a HBPMK weboldalán.

MOZI

A P’Art Mozi változatos programmal várja a nézőket. Ezen a héten az Ammonita (2020) exkluzív, feliratos vetítését ajánljuk olvasóink figyelmébe szombaton 20:00 órakor. A Saorsie Ronan és Kate Winslet főszereplésével készült film Magyarországon csupán pár alkalommal látható. A film tartalma: Az 1840-es években az elismert őslénykutató Mary Anning egyedül dolgozik Dél-Anglia zord partvidékén. Korábbi felfedezéseinek híre már megkopott, napjait kevésbé jelentős kövületek gyűjtésével tölti, amiket turistáknak ad el, hogy el tudja tartani magát és beteg anyját. Egy nap egy gazdag látogató érkezik a városba és Maryre bízza feleségét, Charlotte-ot. Az őslénykutató kezdetben nagyon ellenszenvesnek találja a nőt, ami az eltérő társadalmi osztályuknak és életvitelüknek köszönhető. Az együtt töltött idő alatt azonban különleges kapcsolat kezd kibontakozni a két nő között.

 

Ammonita (Forrás: P’Art Mozi Facebook)

További vetítések:

2022.03.02. (szerda)

Bódy terem:                      15:45 A hős 127’ (feliratos)

18:00 Belfast 97’ (feliratos)

20:00 Halál a Níluson 127’ (feliratos)

2022.03.03. (csütörtök)

Bódy terem:                      16:00 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

17:45 Párhuzamos anyák 124’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

20:00 Uncharted 116’ (szinkronizált)

2022.03.04. (péntek)

Bódy terem:                      16:00 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

17:45 Pókember – Nincs Hazaút 148’ (szinkronizált) 1 Oscar-díj jelölés

20:30 C’mon, C’mon – Az élet megy tovább 109’ (feliratos)

2022.03.05. (szombat)

Bódy terem:                      14:00 Clifford, a nagy piros kutya 97’ (szinkronizált)

15:45 A világ legrosszabb embere 128’ (feliratos) 2 Oscar-díj jelölés

18:00 C’mon, C’mon – Az élet megy tovább 109’

2022.03.06. (vasárnap)

Bódy terem:                      15:45 Énekelj 2. 113’ (szinkronizált)

17:45 Dűne 155’ (feliratos) 10 Oscar-díj jelölés

20:30 Belfast 97’ (feliratos) 7 Oscar-díj jelölés

KIRÁNDULÁS

Március a barlangok hónapja (Forrás: dunaipoly.hu)

Március a barlangok hónapja, olvashatjuk a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján. Ebből az alkalomból a látogatók egész márciusban minden hétköznap kedvezményes jeggyel vehetnek részt az alaptúrákon a Mátyás-hegyi és a Szemlő-hegyi barlangokban. Ezen felül a természetkedvelők március 5. szombat 9:00 órától két helyszínen, a pilisszentiváni Jági-tónál és az ócsai Öregfaluban tekinthetnek meg madárgyűrűzési bemutatókat. Madarak iránt érdeklődő olvasóink szintén szombaton 9:00 órától a kócsagok udvarlását és fészekrakását figyelhetik meg Dinnyésen egy könnyű séta keretében. Emellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében szombaton 9:00-től közepes nehézségi túrán vehetünk részt, mely során a Turai-legelő egyik legértékesebb természeti kincsét, a fokozottan védett egyhajúvirágot mutatják be a résztvevőknek. A túrákon való részvételhez előzetes jelentkezés szükséges a honlapon (www.dunaipoly.hu).

 

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában