Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle április 2-8.

Ez a hetünk a választásokkal és az eredmények értékelésével telt. Jó hír, hogy indul a MűvészetMalom felújítása, de hoztunk egy szerencsés végkimenetelű balesetről szóló rendőrségi hírt is.

Vége a választásoknak 

A Fidesz–KDNP kétharmaddal nyerte a 2022-es választásokat. Parlamentbe került a Mi Hazánk, Nem jutott be viszont a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A szavazatok alapján a Fidesz-KDNP 136 főt (68,34%), az ellenzék 55 főt (27,64%), a Mi hazánk 7 főt (3,52%), a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 1 főt (0,50%) küld a parlamentbe.  Pest Megye 3. választókerület egyéni képviselője Vitályos Eszter lesz. További részletes adatokat a valasztas.hu-n lehet olvasni.

1. VITÁLYOS ESZTER (FIDESZ-KDNP) – 52,79 százalék, 33 920 szavazat
2. BUZINKAY GYÖRGY (DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD) – 36,44 százalék, 23 416 szavazat
3. PÁL BÉLA (MI HAZÁNK) – 4,32 százalék, 2775 szavazat

Érvénytelen lett a népszavazás

Nem érte el a szükséges százalékot, így érvénytelen lett a népszavazás. A szavazatok 20 százaléka, azaz 1,5 millió szavazat volt érvénytelen. 453.000 ember bár felvette a szórólapot, azt nem dobta be az urnába. Talán a legmegdöbbentőbb eredmény egy Vas megyei településen született, Vassurányban. A 641 választásra jogosult közül, az érvényesen voksolók több mint 90 százaléka támogatta, hogy a gyerekeken nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek, valamint, hogy a gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be.

Indul a felújítás a MűvészetMalomban

Áprilisban kezdődik a szentendrei MűvészetMalom középső szárnyának rekonstrukciója. „A bruttó 280 millió forintos beruházás legfontosabb eleme a három egységből álló épület középső részének befejezése, aminek során a földszinti udvari traktusban olyan többcélú terem jön létre, amelyben minikonferenciák, kiállítások rendezhetők, az emelt galériaszinten pedig az üvegezett felületek mögött múzeumpedagógiai helyiség lesz. Emellett a vizesedést is megszüntetik az egész épületben.” – írja az MTI. A részletes közbeszerzési eljárást itt lehet megtekinteni.

Óvodásokat szállító busz előtt büntetőfékezett

Április 7-én 40 óvodást szállító autóbusz előtt büntetőfékezett egy autós Szentendre határában – számolt be a police.hu. Bár a két gépjármű ütközött, a balesetben senki nem sérült meg.  A Budapest felé a 11-es útra akart jobbra kanyarodni a Szentendre, Dobogókői útról egy kisteherautó, ami egy autóbusz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe. Bár a buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, azt megakadályozni nem tudta. A kirándulni induló gyerekek be voltak kötve, és mind a busz elején, mind hátán jelezve volt, hogy gyerekeket szállít. A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője – akit felbőszült apukák keresnek a közösségi médiában – vallomást nem tett, és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét. A nyomozást szakértők bevonásával megkezdték.

További cikkeink a témában