Ugrás a tartalomhoz

Házasság Hete Szentendrén 2019

A hagyományokhoz híven a Szentendre Barátai Egyesület 2019. február 10-17. között idén is megrendezi a Házasság Hetét Szentendrén, összefogásban az egyházi – baptista, evangélikus, katolikus, görög katolikus, református – közösségekkel, civil szervezetekkel, a város kulturális és egyházi intézményeivel, vállalkozásaival és Szentendre Város Önkormányzata támogatásával. Az egyesület alapító-szervezőivel, a kétgyermekes, fiatal házaspárral, Móricz Jánossal és Móricz Tímeával beszélgettünk az idei eseménysorról.

• Miért érdemes vagy kell ma a házasságról beszélni?
Egy egészséges társadalom alapját a boldog, kiegyensúlyozott házasságok, családok képezik, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a házasságot népszerűsítő, és annak minőségét javítani kívánó programok szervezését. Mi már egy olyan generációt képviselünk, akiknek nem egyértelmű, hogy házasságban élni jó. A környezetünkben azt tapasztaljuk, hogy viszonylag kevesen házasodnak meg a 20-as éveikben, mindezzel párhuzamosan megnövekedett a válások aránya, így elengedhetetlen, hogy olyan események szülessenek és legyenek elérhetőek, melyek a házasság védelméről, minőségének jobbításáról szólnak. A Házasság Hete kiváló keretet teremt arra, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

• Tavaly, a Családok Évében néhány program főszereplői is voltatok. Nektek személy szerint az előadások melyik üzenete volt a legértékesebb?
Az elmúlt év számos meghatározó és említésre méltó eseménnyel büszkélkedhetett. A Családok éve Szentendre keretén belül csak néhány programot kiemelve: az Élet Útja ösvény felavatása Böjte Csabával vagy a Fókuszban a család konferencia gondolat-ébresztő előadásai. Számunkra a minőségi idő bevezetése volt talán az egyik legfontosabb üzenet. Két kicsi gyerek mellett ez igazi kihívást jelent, de egyre tudatosabban igyekszünk odafigyelni arra, hogy maradjon időnk kettőnkre.

• Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva 2019-ben milyen programok lesznek Szentendrén a Házasság Hetében?
Közel 10 esemény közül lehet választani február 10-től 16-ig. A hét programjait a hagyományőrző és -éltető Filibili Népdalkör nyitja február 10-én, vasárnap 17 órától a Városháza dísztermében. A Bálint-napi ünnepség kiemelt meghívottja Medgyesy S. Norbert egyetemi docens, aki a farsangi népszokásokat eleveníti fel. Természetesen, aki a gyakorlatba is át szeretné ültetni, annak a hét záró alkalmát, a Városi Bál jelmezes mulatságát ajánljuk figyelmébe.
Az események közül hármat szeretnék kiemelni: hétfő este „Várunk haza Apikánk” címmel az Offline Centerben egy különleges könyvbemutatóval és beszélgetéssel várjuk az érdeklődőket, ahol Kondor Katalin újságíró és Maklári Vinkler Péter szerkesztő a könyv bemutatásán keresztül feltárják a levelekben rejlő múltat egy férfi és nő között.
Kedd este 19 órától a Városháza dísztermében dr. Márfi Gyula veszprémi érsek lesz a vendégünk, aki a keresztény házasság alapjaiba vezeti be a hallgatóságot, mindezt Pál apostol igéje köré építve: a szeretet soha el nem múlik.
Csütörtök este szintén a Városháza dísztermében házasságszerviz lesz, ahol Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója lát el bennünket jobbnál jobb házasságfrissítő ötletekkel.
Ezen kívül borházasság lesz a Winetrek szervezésében, kalligráfia workshop a Kreátor keretében és villámakció a szentendrei piacon.

• Milyen korosztályt vártok a programokra?
Minden korosztályt szeretettel várunk, legyen házas vagy épp házasság előtt álló. Mindenki számára hasznos üzenetet tartogat a programsorozat. Felkészít a házasság esetleges nehézségeire, kihívásaira, illetve új ötleteket adhat a tapasztaltabb pároknak is.

• Honnan értesülhetnek az eseményekről az érdeklődők?
Elsősorban a Szentendre Barátai Egyesület honlapjáról: www.szentendrebaratai.hu, és facebook oldaláról FB/szentendrebaratai,
illetve a Házasság Hete Szentendre Facebook oldalról: https://www.facebook.com/hazassagheteszentendre/.

 

További cikkeink a témában