Ugrás a tartalomhoz

Heti lapszemle

Hamisítók, hajójárat, ultrafutók

május 28.- június 2.

Festményhamisítókra csapott le a rendőrség

Nem kispályáztak azok a hamisítók, akik után feltehetően régóta nyomoztak. Végül 8 megyében, 21 helyszínen, összesen 120 rendőr tartott kutatást, ahol többek közt Munkácsy, Gulácsy, Vaszary, Caravaggio, Picasso és Rubens műalkotásainak másolatai is előkerült. A becsült összkár értéke 500 millió forintos nagyságrendű – számolt be a hírről a police.hu. 

A beszámoló szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály (KR NNI NYFO VVO) Műkincsvédelmi Alosztályához eljutott a hír, hogy hamis festmények tűntek fel a piacon. Volt olyan híres festmény, amiről több reprodukció is született, hogy azok mindegyikét később eredetiként eladva értékesítsék. A legkeresettebb festők között ott volt Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, de még Caravaggio, Picasso és Rubens is. Az ő műveikről készült másolatokat igyekeztek eredetiként eladni.

A képek előkerülésének okát különböző történetekkel támasztották alá. A festményhamisításokkal nemcsak amatőr festők, illetve műgyűjtők, de még szakértők, művészettörténészek és galériák is érintettek.

Az össszehangolt akcióban részt vettek a Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai, de Somogy és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Keszthelyi Rendőrkapitányság állománya is részt vett a KR NNI nyomozóin túl a műveletben, mely során lefoglaltak 120 festményt, a hamisítványok elkészítéséhez szükséges különböző eszközöket, hamis szakértői véleményeket, de még hamis múzeumi pecsétet is. Az eset kapcsán a rendőrség az alábbi figyelmeztetést tette közzé: „Az eredeti festmények másolatának olyan módon való értékesítése, melynek során a vásárló azt hiszi, hogy a műalkotás eredeti verziójához jutott, bűncselekmény. Így kérjük, nagyértékű műalkotások értékesítésénél erre legyenek tekintettel. A vásárolni szándékozókat pedig óva intjük a tisztázatlan eredetű műkincsek megvásárlásától. ” 

Fotó: police.hu

Ultratávú terepfutók lepik el a hétvégén a várost 

Hatodik alkalommal rendezik meg június 4-5-én a Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt Szentendrén – számol be a hírről az MTI nyomán több hírportál is.

Szombat délután 3-kor Visegrádról indul az egyik legnépszerűbb verseny, mely a 161 kilométeres amerikai Western States 100 kvalifikációs versenye – írja az alon.hu. A versenyzők 38 országból érkeznek, többek közt Marokkóból, az USA-ból, és Izlandról is érkeznek versenyzők, összesen 1700-an regisztráltak a megmérettetésre. A sportemberek négy táv közül választhattak: a 112 kilométeres Ultra-Trail Hungary-n 4200 méternyi szintemelkedéssel Pilis és Visegrádi hegységben futnak majd. A 20 órás szintidő alatt Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilismarót, Dömös, a Prédikálószék, Lepence, Pilisszentlászló és Visegrád érintésével, mind a kilenc ellenőrző ponton áthaladva érkeznek vissza Szentendrére. A sokak szerint legnehezebb táv, a Szentlászló Trail vasárnap hajnali 2 órakor rajtol, az indulókra 84 kilométer vár, benne 3100 méteres szintemelkedés, melynek teljesítésére 17 órájuk van a futóknak. A Szentendre Trail futói 54 kilométer és 1640 méter szint teljesítésére vállalkoznak, erre 10 óra áll rendelkezésükre. A verseny legrövidebb távja a 29 kilométeres, 1100 méter szintemelkedéses Visegrád Trail, ennek a távnak a résztvevői Visegrádról, a Sibrik-dombról rajtolnak, és legkésőbb hat óra múlva kell Szentendrére érkezniük. A versenyt az ultratrail.hu/live oldalon lehet majd követni.

Ismét lehet hajóval kirándulni a Dunakanyarban

Mától Szentendréről Visegrádra illetve Esztergom-Szob-Zebegény-Szob-Esztergom körutazáson is lehet sétahajózni 1500 forint ellenében.

 

A legjobban közé került a Panificio és az Őrház 

Sokak kedvenc pékségét és pizzériáját is elismerték a Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauzban. Az ország legjobb alternatív vendéglátóhelyei közt, a TOP10-be került a Panificio Il Basilico, Szabadfi Szabolcs étterme, és értékelték az Őrház Chill &BBQ teljesítményét is, ahol csodás húsokat lehet kapni. A teljes toplista így néz ki:

  • Bitang Burger – Alsóörs
  • Black Sheep Kávézó & Konyha – Debrecen
  • Buborék – Csopak
  • Kalóz Strandbisztró – Balatonudvari
  • Őrház Chill & BBQ – Tahitótfalu
  • Panificio Il Basilico – Szentendre
  • Pizza, Kávé, Világbéke – Miskolc, Debrecen
  • Zsigmond Terasz & Pince – Tata
  • Vulcanus Pizzabar – Tapolca

 

Szentendrei vereség Érd ellen 

Az Érd Angels a baseball NB II alapszakaszában két meccset játszott a szentendrei házigazda Sleepwalkers B ellen – írja az erdmost.hu. Az eredmény:  Érd Angels ‐ Szentendre Sleepwalkers B 17-7,  Szentendre Sleepwalkers B – Érd Angels 8-19.

 

Kiemelt kép: pexels.com

További cikkeink a témában