Ugrás a tartalomhoz

KULTÚRA

Frontest – alternatív színház Szentendrén

A Front Színház egész estés programmal, a Frontesttel jelentkezett január 7-én a Barlangban. Az érdeklődők megtudhatták, mi is az a PPT színház, volt Kis és Nagy Előadás, szavalóverseny, és újra bemutatták az Ismétlés című darabjukat is, amelyet először Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválon láthattak a városiak.

A Front Színházat Fülöp András hozta létre, ő „játssza” a konferanszié szerepét az előadások alatt, ő az, aki kezeli a technikát, és aki a szövegeket írja. Vagyis minden irányítói feladatot megtartott magának, ami rögtön felveti, hogy ez nem diktatúrára hasonlít-e. A közönségnek sem hagy túl nagy mozgásteret, amikor a zöld lámpa bekapcsolásakor tapsolniuk kell, a kéknél ovációban kitörniük, a pirosnál pedig a nemtetszésüket kifejezniük. A január 7-i esten a közönség meglehetősen jól játszotta a „tömeg” szerepét, és csinált mindent a direktori utasításoknak megfelelően, azaz tapsolt, pfújolt vagy épp fütyölt elismerően. A Kis Előadással kezdődött a program, ahol, akárcsak egy konferencián, a színészek egy PPT-t (Power Point, számítógépes prezentáció készítő program – a szerk.) felolvasva ismertették a Front Színház küldetését. A végső cél nem más, mint egy tökéletes előadás elkészítése, egész pontosan olyan, amely már annyira tökéletes, hogy utána nem is szükséges újabbat készíteni. Jelenleg azonban beérnék a Konspirál című előadásuk elkészítésével is, amelyhez azonban pénzre volna szükségük. A jelenlegi Frontest is azért szerveződött, hogy ehhez pénzt és adományokat gyűjtsenek. A szükséges összeget természetesen megpróbálták sokféle módszerrel ügyesen „kisajtolni” a közönségből, például a Front büfében, ahol süteményeket, egészséges ételeket, és apróságokat lehetett szerezni ingyen vagy valamekkora adomány ellenében. Az ezt követő Nagy Előadásukban azt kutatták, hogy milyen is az a világ, amelyben élünk. Mindezt ismét egy PPT-be sűrítve próbálták elmondani, ami ironikus felhangot adott a téma komolyságának. 

Fülöp András az amatőr színtársulat vezetője elmondta, főképp szentendrei kötődésű tagjaik vannak, ő maga is a városban él, és a helyi művészetkedvelő fiatalok megszólításán túl szeretnének nemzetközileg is elismertek lenni. A színészek Erdélyi Anna, Kelecsényi Panni, Kecskés Tibor, Kesu és Öskü Bálint amatőr vagy félprofi színészek, ő maga viszont az életének egyre nagyobb részét szeretné a Front Színházra áldozni, annak ellenérre, hogy nem ez a szakmája. Korábban közgazdasági egyetemet végzett, most épp filozófiát tanul, és hamarosan ebből is doktorál.

„Olyan előadásokat szeretnék létrehozni, amelyek nem elvont módon boncolgatnak filozófiai kérdéseket, hanem élvezhetőek, olykor talán viccesek is” – mondta el lapunknak. „A legjobban az érdekel, hogy tudunk-e mi magunk változni, létezik-e bármiféle haladás a világban, vagy csak forgunk körbe-körbe önmagunk körül. Számomra az is kérdés egyébként, hogy maga a történet létezik-e – az a fajta, amelynek van eleje és vége, mert én sohasem tudok befejezni egy sztorit sem. Az újabb előadásunk, a Konspirál, amelynek elkészítésére folyamatosan gyűjtjük a pénzt, elég színházszerű lesz, díszlettel és jelmezzel, önálló sztorival, ehhez közösségi gyűjtéssel próbáljuk előteremteni a pénzt, és csak reméljük, hogy ennek az alternatív színházi koncepciónak lesz jövője a városban és a világban.”

R.L.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. február 1-jei lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában