Ugrás a tartalomhoz

Fontos, hogy megismerjük egymást – Szentendre testvérvárosai

Szentendrének összesen tizenegy testvérvárosa van. A Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete húsz éve vállal jelentős szerepet a nemzetközi kapcsolatok ápolásában. Az önkormányzatok is keresik a kapcsolódási pontokat.

„Vannak élő, frekventált kapcsolatok, spontán működőek és tetszhalott állapotban lévők, nehezebben és könnyebben ápolható együttműködések egyaránt” – mondja Helyes Imre, aki külkapcsolati tanácsnokként másfél évvel ezelőtt kapcsolódott a testvérvárosok közös munkájába. Négy településsel különösen intenzív a kapcsolat. Ennek az ötös csoportnak a tagjai Szentendrén kívül: Huntingdon / Godmanchester, Salon-de Provence, Wertheim és Gubbio. Velük évről évre más helyszínen – sport és kulturális témákban – ifjúsági fesztiválokat rendezünk közösen. 2020-ban Wertheimben lett volna sportfesztivál, de a járvány miatt ezt egy évvel elhalasztották és a minap érkezett a hír, hogy elővigyázatosságból az idén szeptember végére tervezett találkozót is lefújták.

Gubbio

2022-ben Szentendre lesz a soros – remélhetően akkor már nem lesz akadálya a fesztivál megszervezésének. Egy ilyen rendezvényen egy-egy testvérvárosból 10-15 fős ifjúsági csapat vesz részt. Ezzel egyidőben szokott lenni egyegyeztető fórum, ahol az öt testvérváros képviselői egyeztetik az elkövetkező időszak közös programjait. Ilyen konzultáció az idén is lesz, igaz, online keretekben.

A testvérvárosi kapcsolatokban nagyon fontos szerepet játszanak a civil kapcsolatok. Kiemelhető például az olyan iskolák közötti jó viszony, mint például a szentendrei ferences gimnáziumé a gubbiói középiskolával. „Fontos az is, hogy az önkormányzati intézmények – ahol ez lehetséges – keressék a kapcsolatokat a testvérvárosok hasonló intézményeivel. Hogy szakmai alapon induljon el a kommunikáció, és alakuljon ki tartalmi együttműködés. Az FMC már jelezte, hogy érdekelt ilyen irányban lépni. A helyi tűzoltóknak pedig a wertheimi kollégákkal alakult ki szakmai együttműködése.”

Helyes Imre úgy tapasztalja, hogy példának okáért Németországban sokkal többet beszélnek arról, hogy mennyire fontos eleme a testvérvárosi kapcsolatrendszer az összeurópai gondolkodásnak és a közös értékek alapján megvalósuló európai integrációnak. „A testvérvárosi kapcsolatrendszer egyúttal ennek a missziónak az egyik civil összetevője. Fontos, hogy a szentendreiek a testvérvárosi kapcsolatokon keresztül is kitekintést kapjanak a világ más részeire, közös vagy akár más értékeket megtapasztalva, személyes kapcsolatokat kialakítva ismerjenek meg más országokat.”

Wertheim

Jolanda Willemse évek óta ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatai Egyesület tagjaként. A hosszú ideje külföldön élő Jolanda 15 éve költözött a városba, és azóta igyekszik aktívan résztvenni a város életében. Komoly szerepe van abban, hogy Szentendre híre eljusson a nagyvilágba. Ennek keretében az egyesület feladata a testvérvárosi kapcsolatok felkarolása, gasztronómiai és kulturális programok. Az általuk szervezett utakon sokszor életre szóló barátságok alakulnak ki. „Utazás helyett most online videó konferenciákat szerveztünk, mi a húsvéti locsolkodásról meséltünk, ők a saját helyi szokásaikról. Az angolok évente egyszer ellátogatnak ide, programokat szervezünk nekik, elszállásoljuk őket, belelátnak a magyar családok életébe. Ha mi megyünk, az pedig a fiataloknak utazási lehetőség” – meséli.

Huntingdon

Jártak testvérvárosokban szervezett vásárokon, ahol lehetőségük volt bemutatni a szentendrei termékeket. Többször voltak Kézdivásárhelyen, ahol részt vettek a Gábor Áron szobránál tartott március 15-ei koszorúzáson. Munkájukat pályázati pénzből és tagdíjakból finanszírozzák, tevékenységüket társadalmi munkában látják el. A húszéves egyesületnek fontos szerep jut, mert tapasztalataik szerint, ahol nincs hasonló civil szervezet, ott nem nagyon működik a testvérvárosi program, az önkormányzatoknak erre nincs elegendő idejük. Jolanda és a többiek gyakran fogadnak vendégeket, főznek a látogatóknak, elszállásolják őket és igyekeznek minél többet megmutatni városunkból.

„Bár kevesen tudják, minden évben megrendezik az Európai Népek Fesztiválját, ahol 15 ország városa szerepel és Magyarországot Szentendre képviseli. Ennek keretében 35-40 fiatal utazik ki az évről évre máshol megrendezett fesztiválra. 2011-ben Szentendre volt a házigazda, össze500 fiatal érkezett hozzánk.” A szentendrei egyesület reményeik szerint az idősebbek munkáját a fiatalok folytatni fogják, mert „fontos, hogy megismerjék egymást az emberek”.

Szentendre testvérvárosai: Wertheim (Németország), Kézdivásárhely (Románia), Zilah (Románia), Uusikaupunki (Finnország), Krusevac (Szerbia), Huntingdon / Godmanchester (Anglia), Salon de Provance (Franciaország), Stari Grad (Horvátország), Barbizon (Franciaország), Hoi An(Vietnám), Gubbio (Olaszország).

 

Megjelent a Szentendre és Vidéke 2021/7. számában.

Borítókép: Godmanchester

További cikkeink a témában