Ugrás a tartalomhoz

KULTÚRA

Felugró ablak 

Biró Dávid új kiállítása a szentendrei PhotoLabban arra keres választ, hogyan változtatják meg gondolkodásunkat az AI-eszközök.

Az embert jobban ismeri a telefonja, mint ő saját magát. Avagy, digitális lábnyomunkban benne van minden kommunikációnk, ismerősünk, személyiségünk és napi érdeklődésünk. Életünket nagyrészt online felületeken keresztül bonyolítjuk, emiatt jelentős mennyiségű nyomot hagyunk az online térben. Megfigyelünk és megfigyelnek. Az információ értékes áru. A technológiának köszönhetően pedig több millió terrabájt adat található a felhasználókról az interneten. A mesterséges intelligencia (AI) eszközei, például a ChatGPT, most már a mi nevünkben kezelik ezeket az információkat – összegyűjtik, összefoglalják, majd visszaadják nekünk. De az információkezelés mesterséges intelligencia felé történő „kiszervezése” – bármilyen kényelmes is – következményekkel jár. Nemcsak azt befolyásolhatja, hogy mit gondolunk, hanem potenciálisan azt is, hogyan gondolkodunk. 

Mi történik egy olyan világban, ahol a mesterséges intelligencia algoritmusai döntik el, hogy milyen információkat örökítsenek meg, és mi maradjon meg? A generatív AI-eszközök több száz gigabájtnyi már meglévő adatot felhasználó modellekre épülnek. Ezekből az adatokból megtanulják, hogyan hozhatnak önállóan létre szövegeket, képeket, hang- és videótartalmakat, és a „legvalószínűbb” válasz összegyúrásával válaszolhatnak a felhasználói kérdésekre. Ezek a generatív AI-eszközök – különösen a személyünkre szabottak megváltoztatják a gondolkodásunkat. Biró Dávid pedig megkísérli megmutatni, hogy hogyan. December 15-én, pénteken 18 órától a művész tart tárlatvezetést a kiállításban. 

Biró Dávid: Felugró ablak című kiállítása 2024. március 14-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a PhotoLabban (Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.)

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

 

Felújítás miatt zárva a Kovács Margit Kerámiamúzeum

A Kovács Margit Kerámiamúzeum Kovács Margit, a Duna királynője című állandó kiállítása a téli hónapokban belső felújítási munkák miatt zárva tart. Az újrarendezett állandó kiállítás nyitása 2024 tavaszán lesz.

Az írás a Szentendre és Vidéke 2023. december 6-ai lapszámában jelent meg.

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Advent a színházban című bejegyzéshez

Advent a színházban

A hangulatos vásár és az adventi gyertyagyújtások mellett színvonalas koncertekre és színházi bemutatókra is számíthatunk.

Kiemelt kép a Vajda Lajos motívumainak nyomában című bejegyzéshez

Vajda Lajos motívumainak nyomában

A Ferenczy Múzeumi Centrum Vajda Szentendréje című kiállítása a művész egy-egy alkotását kapcsolja össze Szentendre ikonikus részleteivel