Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

 

Városi kitüntetéseket adtak át október 23-án

Idén a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében emlékeztek a városi ünnepség résztvevői a 66 évvel ezelőtti október 23-ára. Ünnepi beszédet Fülöp Zsolt polgármester, valamint Gégény István katolikus hittanár mondtak.

Szentendre meghívására az ünnepségen részt vettek testvérvárosunk, Kézdivásárhely küldöttei is: Szilveszter Szabolcs alpolgármester, Antall Emőke városmenedzser, Nagy Gabriella jogtanácsos, Gyergyai Bettinakabinetvezető.

A hagyományokhoz hűen az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából adták át a Városi Kitüntető Díjakat is. Idén a Szentendre Város Szolgálatáért Díjat Péter Erzsébet védőnő, a Szentendre Város Közművelődési Díját Gyúró Tamás és Gyúróné Domján Andrea, a Diótörő Balettiskola alapítói, Szentendre Város Közegészségügyi Díját Faragó Józsefné dr. Metykó Zsófia gyógyszerész, Szentendre Város Testnevelési és Sport díját Gergi Erna a Móricz Zsigmond Gimnázium testnevelő tanára, Szentendre Város Tisztes Iparosa díját Vörös Edvárdné és családja, Szentendre Város Közbiztonságáért díját Fekete András a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese, Szentendre Város Civil Szervezete díját pedig a Civil Kotta Egyesület kapta.

Fotó: Révai Sára

Jó tanuló, jó sportoló kitüntetésben részesültek továbbá: Hála Tamás Godvin, a Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 4/b osztályos tanulója, Stefanek Hunor, az Izbégi Általános Iskola idén végzett 8/c osztályos tanulója, Papp Ákos, a Szentendrei Ferences Gimnázium 11/c osztályos tanulója.

A Szentendrei Kulturális Központ szervezte idei ünnepség a Pro Urbe díjas Szentendre Táncegyüttes műsorával zárult. „A Falu” című táncprodukció szerkesztett változatát adták elő, melynek koreográfusai és egyben a tánccsoport irányítói: Kocsis Enikő és Fitos Dezső.

 

VÁROSRÉSZI KÖLTSÉGVETÉS

Csapadékvíz-elvezetés Pannóniatelepen

A Római temető utca és a Szabadkai út kereszteződésében kialakított rácsos víznyelőt rákötötték a csapadékvíz-elvezető rendszerre. A Városrészi Költségvetés 2021-es program harmadik helyen végzett fejlesztési ötletének bruttó 1.936.750 Ft értékű megvalósításával a vízelnyelő kapacitása növekszik, így megoldódik az érintett utcákban több éve húzódó vízelvezetési probléma.

Járda a Bolgár utcai parkoló mellett

Elkészült a Bolgár utcai parkolót és a Bükkös-patak hídját összekötő járda. Szintén tavalyi nyertes ötlet valósult meg. A késlekedést az építőipari anyagok és szolgáltatások gyors ütemű áremelkedése okozta, de a városvezetés úgy döntött, a gyalogosforgalom biztonsága olyan prioritás, ami miatt kipótolja a keretet. A kivitelezés 16,6 millió forintba került.

 

Változik a P’art Mozi jegyfoglalási rendszere

November 1-jétől a premier előtti és premier filmeknél, valamint a közönségtalálkozós filmeknél nem lehetséges az internetes foglalás. A jegyeket elővételben online, és személyesen a mozipénztárban is meg lehet vásárolni.

 

 

ENERGIAVÁLSÁG

A térség polgármestereivel egyeztetett Vitályos Eszter

A választókerület vezetőivel 2022. október 26-án délután a kulturális és innovációs minisztérium Szemere utcai épületében találkozott Vitályos Eszter, Pest megye 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületének képviselője, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes. Az energiakrízis és az infláció témáit napirendre tűző egyeztetésen részt vett Dukai Miklós önkormányzati államtitkár és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Tab fideszes polgármestere is.

Kép forrása: Vitályos Eszter hivatalos Facebook oldala

Vitályos Eszter október 27-i Facebook bejegyzésében értékelte a találkozót. Négy kérdés köré épült a találkozó:

Milyen helyzetben vagyunk?

Milyen stratégiát követ a kormány?

Mi vonatkozik közvetlenül az önkormányzatainkra?

Települések gondjai és jó gyakorlatai

Térségünk képviselője őszintének és konstruktívnak értékelte a találkozót, és néhány megbeszélt témát ki is emelt: önkormányzatok által beszerzett és feldarabolt tűzifa készletek, települési „rezsibiztos” kinevezése, az áram és a gáz közbeszerzések tapasztalatai, az önkormányzatokat is érintő pályázatok összehangolása és javítása, az energiaközösségek fejlesztésének lehetséges szabályozása.

Rendkívüli testületi ülés az energiabeszerzésekről

Az október 26-i rendkívüli testületi ülésen az önkormányzat és intézményeinek, valamint gazdasági társaságainak közös földgáz- és a villamosenergia-beszerzéséről tárgyaltak a képviselők. Mindkét esetben a központosított közbeszerzéshez való önkéntes csatlakozás mellett döntöttek, e kereten belül a változó díjas változatot egyhangúlag megszavazták.

 

Újabb megmozdulások a pedagógusokért

2022. október 27-én, csütörtökön szentendrei diákok, szülők, tanárok, szimpatizánsok is csatlakoztak az oktatás fejlesztéséért és a pedagógusok megbecsüléséért, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett megmozduláshoz. A Szentendre Városi Óvodák nyolc tagóvodája csendes sztrájkkal vett részt az országos figyelemfelkeltő akcióban.

Fotó forrása: szentendre.hu

A Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium és a Barcsay Jenő Általános Iskola előtti, kora reggeli, élőláncos demonstrációt követően a tiltakozók együtt vonultak az október 27-én, csütörtök reggel 8:30 és 9:00 óra között tartott, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság által biztosított helyszínre, ahol a Móricz gimi végzős diákja, Völgyesi Anna Sára beszédét követően a résztvevők közösen megformálták a tiltakozás szimbólumát.

 

 

Drogdílereket kaptak el a Pest megyei rendőrök

Október 22-én adta hírül az MTI, hogy két férfit Szentendrén, egyet pedig Budapesten fogtak el, mindhármukat azzal gyanúsítják, hogy kábítószert árultak.

A rendőrök október 19-én fogtak el szentendrei otthonában egy 41 éves férfit, valamint társát, egy 43 éves férfit, akiknél több mint 1,3 kilogrammnyi „növényi anyagot” találtak. Ezután felkutatták egyikük ellátóját, egy 46 éves budapesti férfit, akit a XIII. kerületi lakása közelében fogtak el. Nála 519 gramm „rögös anyagot”, a lakásában pedig majdnem 45 grammnyi rögös és mintegy 205 gramm zöld növényi anyag, valamint 15 színes tabletta került elő. Lefoglaltak több millió forintot is a dílereknél. Az előzetes szakértői vélemény szerint a rögös anyag kokaint, a zöld növényi anyag marihuánát tartalmaz, a tabletták minden valószínűség szerint extasyk. A nyomozás megállapította, hogy a férfiak egymás között adták-vették a kábítószert, amelyet aztán tovább értékesítettek. A Pest megyei rendőrök kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást a három férfi ellen.

Kiemelt kép: unsplash.com

További cikkeink a témában