Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.


Deim-szobor közadakozásból

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.

Deim plasztika

Minderről december 9-én tartott tájékoztatót Prosek Zoltán igazgató és Fülöp Zsolt polgármester. A tájékoztatón elhangzott, hogy a 8 millió forintos becsült értékű kivitelezés fele már rendelkezésre áll: a Ferenczy Múzeumi Centrum 3, az önkormányzat 1 millió forinttal járult hozzá. A szobor a Deim Pál téren, vagyis nagyposta előtti területen kapna helyet.

Prosek Zotán elmondta, a tervezés és az előkészületek már nyáron elindultak. A háromszor háromméteres alkotás 56 zománclapból áll, amely egy vázszerkezetre kerül.   A közösségi finanszírozás részeként lehetőség lesz megvásárolni az FMC gyűjteményében található egyik Deim-alkotás szitanyomatát, amelyből 115 példány készül a Szentendrei Grafikai Műhely kivitelezésében.

Egyebekben bárki, adományával hozzájárulhat a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához az alábbi bankszámlára 2023. február 28-ig történő utalással:

Ferenczy Múzeumi Centrum – Gyűjtés alszámla

11784009-15440196-10140004

Barcsay-díjasok 2022

A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány november 30-i kuratóriumi ülésén elbírálta a 2022. év Barcsay-díjra benyújtott pályázatokat. A kuratórium döntése alapján a nyertesek: Krizbai Gergely, Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti festőművész és Szabó Franciska festőművész.

Az alapítvány minden évben Barcsay-díjat adományoz pályakezdő fiatal művészeknek, akik olyan kvalitásos alkotásokat hoznak létre, amelyek méltó módon idézik és őrzik Barcsay Jenő szellemiségét, alkotói következetességét és a művészet iránt érzett alázatát.

A Barcsay-díjjal oklevél, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész plakettje és pénzjutalom jár. A díjátadással egyidőben nyílik meg Szentendrén a kitüntetett művészek kamarakiállítása.
A díjátadó ünnepséget várhatóan 2023. január 14-én, Barcsay Jenő születésnapján, illetve az ehhez közelálló napok valamelyikén rendezi meg Szentendrén, az ÚjMűhely Galériában a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Közös önkormányzati érdekérvényesítés

Összefognak az önkormányzatok, hogy miután a kormány nyári döntése értelmében kiestek a rezsicsökkentésből, valahogy túléljék az elkövetkező két telet – olvasható a szentendre.hu december 13-i hírében.

A magyar kormány és az Európai Unió között hétfő este megszületett, a támogatásokról szóló egyezségre alapozva több javaslatot is megfogalmaztak a legnagyobb önkormányzati szövetségek, amelyekkel megkönnyíthetnék a bajban lévő önkormányzatok helyzetét.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által tett javaslatok a következők:

  • a helyreállítási alap hitelei legyenek lehívva, és abból legyenek finanszírozhatóak az önkormányzatok energetikai beruházásai;
  • a szolidaritási adóból legyenek finanszírozhatóak az önkormányzatok energiahatékonysági fejlesztései;
  • szolidaritási adót, vagy annak legalább egy részét hagyja az önkormányzatoknál;
  • a közszolgáltatásokhoz szükséges energiát egységes áron kapják az önkormányzatok.

Újra van ATM automata a Püspökmajoron

December 14-én, a Vizes Nyolcas uszoda előterében üzembe helyezték az OTP ATM pénzkiadó automatáját. A főként a püspökmajori lakótelepen élők számára készpénzfelvételi lehetőséget biztosító berendezés az intézmény nyitvatartási idejében – hétköznaponként 6 és 22 óra, hétvégenként és ünnepnapokon 8 és 20 óra között – érhető el.

2024 karácsonyán nyithat az új SPAR

Derült ki a képviselő-testület december 14-i ülésén. A tervezett beruházás most tárgyalt első lépcsőjében az áruház újjáépítésére, megfelelő számú parkolóhely kiépítésére egyedüliként adott be pályázatot a Spar Magyarország Kft., amely a kiírás szerint azt is vállalta, hogy az építkezés közben is megmarad a területen a parkolási lehetőség. A képviselőknek arról kellett dönteni, hogy a három beadott elképzelés közül a tervtanács által támogatott tervkoncepciót elfogadják-e vagy sem, mert ez alapján indulhat majd meg az élelmiszeráruház és környezetének konkrét tervezési, majd kivitelezési folyamata.

A Spar képviselője is jelen volt és elmondta, jövő májusra szeretnének eljutni odáig, hogy a várossal egyeztetett tervek elkészüljenek, és év végén megkezdődhessen a kivitelezés. Ez azt jelenti, talán már 2024 őszére, de reálisan karácsonyra elkészülhet az új áruház épülete. Egyházi Tibor arról is beszélt, hogy érdekeltek a fejlesztés második ütemében, ezért is adták be pályázatukat együtt a két ütemre, vagyis amikorra kialakul a területen az intermodális központ.

 

Kiemelt kép: unsplash.com

További cikkeink a témában

Kiemelt kép a Ez történt a héten című bejegyzéshez

Ez történt a héten

Egyeztetésekkel teli hetet tudhatunk magunk mögött - rövid hírek 2023. 21. hetének helyi eseményeiről.