Ugrás a tartalomhoz

Heti hírösszefoglaló

Ez történt a héten

Minden hét végén egy csokorba gyűjtjük azokat a szentendrei, illetve szentendreieket érintő országos híreket, eseményeket, amelyek az elmúlt héten történtek. Célunk, hogy egy helyen azok is tájékozódni tudjanak a legfontosabb történésekről, akik nem szokták, vagy épp nem volt idejük követni a napi aktualitásokat.

JAKOV IGNJATOVITY 200

Jakov Ignjatović születésének 200. évfordulója alkalmából a Budapesti Szerb Intézet és a Matica Srpska (a szerbiai újvidéki székhelyű szerb nemzeti intézmény) szervezésében tartottak nemzetközi tudományos konferenciát a szentendrei városházán december 7-én.   A résztvevők megkoszorúzták a szerb Jókaiként emlegetett író belvárosi emléktábláját és mellszobrát, valamint felavatták a róla elnevezett belvárosi utca szerb nyelvű tábláját.  Az ünnepségen részt vett az író szülőházát példaértékűen felújító jelenlegi tulajdonos, Holló Judit is, aki a jubileum tiszteletére a ház falán egy irodalmi ihletésű Ignjatović-portrét helyeztetett el. Róla és a házhoz fűződő viszonyáról a Szentendre és Vidéke decemberi számában olvashatunk. A cikkben így vall: „Erre az alkalomra egy fára festett ikonszerű képet készíttettem, méghozzá Dúró Zsolttal, aki a szomszédos ház spalettáit is festette. Ez egy nyitott könyvet formáz majd, melynek egyik felén az író portréja, a másik felén pedig egy idézet szerepel az egyik könyvéből. Az avatást egy felolvasóesthez kapcsolódóan a születésnapra tervezzük. Egyébként semmilyen kapcsolódásom nincs a szerbekhez.  Kivéve ehhez az egyetlen egyhez. Mindkét regényét olvastam, és letehetetlenek voltak. Ha valaki Szentendre helytörténeti lelkületéből szeretne megérezni valamit, akkor el kell olvasnia Ignjatović könyveit!”

Fotó: Bellai László 

Forrás: szentendre.hu

 

ELINDULT A SZERI ONLINE REGISZTRÁCIÓS RENDSZERE

Elindult a kedvezményes parkolást kezelő online regisztrációs rendszer. A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság irányításával készült egyedi fejlesztésű szoftver mind a kedvezményt igénylők, mind a nyilvántartást kezelők számára jelentősen megkönnyíti az ügyintézést. December 5-én és 6-án a SZERI rendszere kiállta az éles teszt próbáját, december 6-án már 500 gépkocsit regisztráltak.

Mint arról többször is írtunk, a szentendreiek számára nyújtott parkolási kedvezmény 2023. január 1-től csak a regisztrált gépkocsik esetében érvényesíthető. Akik a védett övezetben laknak, vagy ide van bejelentve a cégük/szervezetük, azoknak behajtási hozzájárulást, várakozási engedélyt kell igényelniük akkor, amikor ennek érvényességi ideje lejár. Regisztrálniuk akkor kell, ha a II-es parkolási zónában is kedvezményesen kívánnak parkolni.

További részletek ITT!

 

IDÉN SEM FELEDKEZETT MEG A „MIKULÁS” A MENHELY ÁLLATAIRÓL

A Szentendrei Kulturális Központ és a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sportegyesület szervezésében december 3-án tartott jótékonysági Mikulásfutáson 44 kg kutya- és macskaeledel gyűlt össze a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület javára. A menhely anyagi segítséget kér orvosi szoba és melegedő helyiség kialakítására.

Számlaszám: 64700076 – 10006234
A közlemény rovatba kérjük, írják be: „Karácsonyi kívánság”

Adományaikat és támogatásukat hálás szívvel köszöni a Szentendrei Árvácska Állatvédő Egyesület.

Forrás: szentendre.hu

 

ELHUNYT SERGŐ Z. ANDRÁS

Rövid, súlyos betegségben csütörtökre virradóra meghalt Sergő Z. András filmes újságíró, a Filmtekerecs.hu alapítója, amelynek kiadója és főszerkesztő-helyettese is volt. Negyvenéves volt” – adta hírül az Index pénteken.

Sergő Z. Andrást Szentendrén is ismerték és szerették. Volt a Szentendrei Tükör újságírója, főszerkesztője, a P’Art mozi Nyisd ki a szemed filmklubjának pedig éveken át művészeti vezetője.

 

Kiemelt kép: unsplash

További cikkeink a témában